Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ: Απειλητική η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό

Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ: Απειλητική η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό

Χρονιά σε έσοδα καλύτερη του 2019 αναμένεται να είναι το 2022 μολονότι η έλλειψη προσωπικού γίνεται απειλητική

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Χρονιά σε έσοδα καλύτερη του 2019 αναμένεται να είναι το 2022 μολονότι η έλλειψη προσωπικού γίνεται απειλητική.
Τα παραπάνω μεταξύ άλλων μηνύματα εξήχθησαν στην 30η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ που ολοκλήρωσε τις εργασίες της σήμερα.
Με την επισήμανση ότι η επιχειρηματική βιωσιμότητα συνεπάγεται και την κοινωνική βιωσιμότητα, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το δικό του μήνυμα από το βήμα του ΣΕΤΕ.
«Καθώς η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται απειλητική, απαιτεί νέους τρόπους προσέγγισης: με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά.
Απαιτεί, όμως, επένδυση και στον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», σημείωσε.
Αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά αλλά και η κοινωνική ευθύνη. Μόνο ο ευχαριστημένος εργαζόμενος, άλλωστε, γίνεται και παραγωγικός εργαζόμενος, για τον ίδιο και για την επιχείρηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Γενική Συνέλευση συνεχίσθηκε με την παρέμβαση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξη Τσίπρα.
«Το ελληνικό brand άντεξε, ενισχύθηκε. Συνέβαλε τα μέγιστα ώστε ο ελληνικός τουρισμός να μείνει όρθιος, ισχυρός, ανταγωνιστικός και σήμερα, το 2022, να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε το 2022 μία δύσκολη, πολύπλοκη και απρόβλεπτη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, την ελληνική οικονομία, την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση.
Όπως επεσήμανε, ο ελληνικός τουρισμός καλείται μέσα σε αυτό το σύνθετο και βεβαρημένο περιβάλλον για ακόμα μια φορά να προσαρμοστεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
«Ο ελληνικός τουρισμός καλείται να λειτουργήσει και φέτος κάτω από δύσκολες συνθήκες, να αντιμετωπίσει ακόμα μια περίοδο κρίσεων, για πολλοστή φορά όμως μέσα στην τελευταία δεκαετία. Καλείται και πάλι να στηρίξει τη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης.
Γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός τουρισμός και στη μεγάλη οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’10, αλλά και στα χρόνια της πανδημίας, στήριξε εισοδήματα, δημιούργησε πολλές θέσεις εργασίας, συνέβαλε καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας.
Αυτό ακριβώς έκανε και την προηγούμενη χρονιά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να κερδίσει το δύσκολο στοίχημα του 2021 πέρα από κάθε πρόβλεψη και μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων δυσκολιών.
Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ εστίασε στους 4 κεντρικούς στόχους που είχαν τεθεί κατά την ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου από τον ίδιο το 2019, αναφερόμενος, πρώτον, στην ωρίμανση και την κατάταξή μας στις μεγάλες αγορές, δεύτερον, στη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τρίτον, στην ενότητα του κλάδου, την εργασιακή και κοινωνική ειρήνη και τέταρτον, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού καθώς και την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος.
«Η Ελλάδα πέτυχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με πολύ κόπο, να συγκαταλέγεται πλέον στις ώριμες τουριστικά αγορές, που καταφέρνουν να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις, που μπορούν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα. Έγιναν σημαντικά βήματα που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας. Το δύσκολο στοίχημα του 2020 και του 2021 κερδήθηκε».

O διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας σε μήνυμα του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι :

«Η τουριστική επιχειρηματικότητα, που στήριξε την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, πρωταγωνιστεί σήμερα και στη φάση της ανάπτυξης.
Η Eurobank, τράπεζα του τουρισμού, βρίσκεται στο πλευρό του κλάδου για να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται.
Με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, με εύρωστες τράπεζες και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον μπορούμε σήμερα να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας και να βάλουμε τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Έτσι ώστε τα ρεκόρ που αναμένονται τη φετινή χρονιά να είναι μόνο η αρχή».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης