Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Ανεβάζει «στροφές» ο οδικός τουρισμός στη Θράκη: Σε προ covid επίπεδα οι διελεύσεις από τη Νυμφαία

Ανεβάζει «στροφές» ο οδικός τουρισμός στη Θράκη: Σε προ covid επίπεδα οι διελεύσεις από τη Νυμφαία

Πληρότητα 90% στην Αλεξανδρούπολη – Κινητικότητα για ταχύτερη αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων στη Ροδόπη.

Αισιόδοξοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες της Θράκης που βλέπουν ξανά μετά από δύο χρόνια τουριστικής «ανομβρίας» επισκέπτες από τα Βαλκάνια να κάνουν… ποδαρικό στην περιοχή τους, ήδη από την αρχή της σεζόν.
Το «φιλί της ζωής» σε καταλύματα και εστίαση δίνουν οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι, αλλά και περισσότεροι Ρουμάνοι σε σχέση με το παρελθόν, οδικοί τουρίστες.
Λιγότεροι όμως είναι οι Τούρκοι.
Για αυτούς οι διακοπές εκτός συνόρων φαντάζουν με.. όνειρο θερινής νυκτός, κυρίως εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία - πλην των εύρωστων που δεν έχουν επηρεαστεί αλλά επιλέγουν συνήθως άλλους προορισμούς.
Η απουσία Ρώσων θεωρείται δεδομένη από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο πολλοί είναι οι Έλληνες που δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για να επισκεφτούν την περιοχή.

Ξεπερνούν το 90% οι πληρότητες στην Αλεξανδρούπολη


Στην Αλεξανδρούπολη, η εμφάνιση ξένων επισκεπτών αναπτέρωσε τις ελπίδες του κλάδου για τουριστική ανάκαμψη που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να είναι άμεσα συγκρίσιμη με τις επιδόσεις του 2019.
Η πορεία Ιουλίου – Αυγούστου θυμίζει εποχές προ πανδημίας και η ώθηση δόθηκε ήδη από την πασχαλινή περίοδο που πήγε «πολύ καλά» σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουρισμού. «Η κίνηση ανέβηκε το Πάσχα για πρώτη φορά μετά την πανδημία.
Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη οι πληρότητες ξεπερνούν το 90% για τον Ιούλιο και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και τον Αύγουστο, οπότε περιμένουμε αρκετούς Έλληνες.
Οι Ρουμάνοι, οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι και λιγότερο οι Τούρκοι έδωσαν ξανά ζωή στην περιοχή μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Απόστολος Παλακίδης.

Νωρίτερα η τουριστική επανεκκίνηση στη Σαμοθράκη


Είναι χαρακτηριστικό ότι η άγρια ομορφιά και η αυθεντικότητα της Σαμοθράκης άνοιξε την τουριστική αυλαία στο νησί, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
«Οι τουριστικές ροές στη Σαμοθράκη εμφανίστηκαν από τις αρχές Ιουνίου, ενώ συνήθως αυτό δεν γινόταν πριν από τα τέλη του πρώτου καλοκαιρινού μήνα», εξηγεί ο κ. Παλακίδης. Για τους ντόπιους επιχειρηματίες αυτό μπορεί να σημαίνει κατά κάποιον τρόπο «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το καλοκαίρι στη Σαμοθράκη με επαναλαμβανόμενους κλασικούς επισκέπτες που την επιλέγουν κάθε χρόνο για εναλλακτικές διακοπές, δεν διαρκούσε επί της ουσίας περισσότερο από 40 – 50 ημέρες». Εκεί βρέθηκαν Ιταλοί δημοσιογράφοι από τα σημαντικότερα ΜΜΕ της χώρας τους, προσκεκλημένοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με διάθεση να εξερευνήσουν την «άλλη Ελλάδα» και να την συστήσουν στους συντοπίτες τους.

Η Ροδόπη στον τουριστικό χάρτη των Βαλκανίων


Η κινητικότητα των αφίξεων έφερε χαμόγελα και στο νομό Ροδόπης. «Καθημερινά έχουμε 5.500 – 6.000 διελεύσεις φυσικών προσώπων από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, σημαίνει ότι είμαστε στις ίδιες pro covid επιδόσεις. Θα πρέπει να ανοίξει σύντομα ο δρόμος και για τη διέλευση λεωφορείων» δηλώνει στο BN, o πρώην υπουργός της ΝΔ, βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος έθιξε στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα που επισκέφτηκε την περιοχή, το ζήτημα της εγκατάλειψης τουριστικών ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ. Αυτή την εποχή στο «φιλέτο της Ροδόπης» όπως αποκαλούν το Φανάρι ξενοδόχοι της περιοχής, «οι πληρότητες αγγίζουν το 70%». Όπως λένε, «θα μπορούσαν να ήταν υψηλότερες, εφόσον το παράκτιο μέτωπο είχε αξιοποιηθεί σωστά με κατάλληλες υποδομές, κάμπινγκ, bungalows και beach bars».

Επαφές Στυλιανίδη για να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις


«Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Ξενία, το κτήμα Ίμερου και οι πλείστες υποδομές στο Φανάρι που παραμένουν αναξιοποίητες. Περιπτώσεις που εκκρεμούν, ενώ υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η ΕΤΑΔ ανήκει στο Υπερταμείο και πρέπει οι διαδικασίες να γίνουν γρηγορότερες και πιο ευέλικτες» εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει σχετική συνάντηση για την προώθηση ζητημάτων αξιοποίησης ακινήτων. Σήμερα, οι μισοί τουρίστες που επισκέπτονται το θέρετρο της Κομοτηνής για καλοκαιρινές διακοπές είναι Βούλγαροι, το 30% Ρουμάνοι και οι υπόλοιποι «μεμονωμένοι επισκέπτες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία, άρα ο προορισμός, εφόσον αναπτυχθεί τουριστικά, θα διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» από την Ευρώπη», υποστηρίζει ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας.

Μικραίνει η «κοιλιά» του 15Αύγουστου στην Κομοτηνή


Για τους ξενοδόχους της Θράκης «μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων που αγγίζει ήδη το 30% και «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τιμές που συμφωνήθηκαν με πρακτορεία, προ της ανόδου του πληθωρισμού.» Στην πόλη της Κομοτηνής η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς η πλειοψηφία των επισκεπτών της δεν την επιλέγει συνήθως για διακοπές, αλλά για εμπορικούς σκοπούς ή για ενδιάμεση στάση προτού κατευθυνθεί σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό, όπως είναι η Χαλκιδική. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνηση από εμπορικούς επισκέπτες και θα υπάρχει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το ευχάριστο είναι ότι βλέπουμε τη λεγόμενη «κοιλιά» του 15Αύγουστου συνεχώς να μικραίνει και ευελπιστούμε να έχουμε καλύτερες πληρότητες μέσα στο καλοκαίρι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», τονίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Γιώργος Χρυσοχοΐδης.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης