Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τουρισμός 2022: «Φλερτάρει» με το 100% η πληρότητα στη Θάσο

Τουρισμός 2022: «Φλερτάρει» με το 100% η πληρότητα στη Θάσο
Επανεμφάνιση ταξιδιωτικών ροών από την Τουρκία, κατακλύζουν οι Ρουμάνοι τουρίστες το νησί.
Περισσότεροι είναι οι Ρουμάνοι από τους ντόπιους αυτή την εποχή στη Θάσο, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του νησιού που βλέπουν αυξημένη κινητικότητα παντού τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές των ονείρων τους στις παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά.
Σε ξενοδοχεία, καταλύματα παντός τύπου, ταβέρνες, μπαρ, καταστήματα κλπ. η πλειοψηφία των πελατών είναι Ρουμάνοι, αφού το νησί έχει την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις τους για καλοκαιρινές διακοπές και γενικότερα είναι στην κουλτούρα τους να ξοδεύουν χρήματα και να διασκεδάζουν «σαν Έλληνες».
«Οι Ρουμάνοι είναι οι καλύτεροι πελάτες μας. Είναι οδικοί τουρίστες, αγαπούν πολύ την Ελλάδα και επισκέπτονται πολλούς προορισμούς. Όμως, για κάποιο λόγο, η Θάσος τους ταιριάζει πολύ και για αυτό, παρά το ότι είχαν στραφεί τελευταία σε άλλες περιοχές, φέτος επέστρεψαν δυναμικά στο αγαπημένο τους νησί για διακοπές και η παρουσία τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Πάρης Παρασχούδης. Οι Ρουμάνοι όπως εξηγεί, συνήθως απολαμβάνουν πολυήμερες διακοπές, το ίδιο και οι Σέρβοι, σε αντίθεση με τους Βούλγαρους οδικούς τουρίστες που συνήθως αρκούνται στις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

Fully Booked τα καταλύματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή «οι πληρότητες «φλερτάρουν» με το 100%» σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, με τα όποια μικρά κενά παρουσιάζονται να είναι απλά «λειτουργικά, επειδή ίσως να μην ταιριάζουν απόλυτα οι κρατήσεις από τη μια αναχώρηση μέχρι την επόμενη άφιξη». Οι επιδόσεις του Ιουλίου θα είναι πάνω από αυτές του 2019, όπως προβλέπουν οι άνθρωποι του τουρισμού και αντίστοιχα τον Αύγουστο, ενώ για τον Σεπτέμβριο, δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα. «Ο Σεπτέμβριος είναι καθοριστικός μήνας και από αυτόν θα εξαρτηθεί εάν θα προσεγγίσουμε συνολικά τις αφίξεις και τα έσοδα του 2019. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο είναι της τελευταίας στιγμής», συμπληρώνει και τονίζει ότι το 75% με 80% των επισκεπτών του νησιού είναι οδικοί τουρίστες.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο οι αφίξεις στη Θάσο ήταν 10% λιγότερες από τις αφίξεις των αντίστοιχων μηνών του 2019 με βάση τα στοιχεία του Λιμεναρχείου, ενώ το νησί επισκέπτονται φέτος και αρκετοί Ούγγροι, οι οποίοι φτάνουν οδικώς. «Οι Τούρκοι αυτή την εβδομάδα είναι περισσότεροι από όσους μας είχαν επισκεφτεί όχι μόνο το 2019, αλλά και το 2017 και το 2018, χρονιές κατά τις οποίες οι ροές από τη γειτονική χώρα ήταν οι μεγαλύτερες που είχαμε δει», λέει ο κ. Παρασχούδης και προσθέτει ότι η σεζόν συνήθως διαρκεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Άγνωστος Χ παραμένει ωστόσο η κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς η αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω ανατιμήσεων και πληθωρισμού ασκεί σημαντικές πιέσεις στα ταμεία τους. Την ίδια ώρα, αρκετές είναι οι πτήσεις που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Καβάλας με προορισμό τη Θάσο, με την οποία συνδέεται καθημερινά με συχνά ακτοπλοϊκά δρομολόγια, με μέση διάρκεια ταξιδιού τα 45 λεπτά. Πρόκειται για τουρίστες από τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Δανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Νοικιάζουν σπίτια χωρίς καμία καταγραφή

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων, Βούλγαροι και Ρουμάνοι που έχουν αποκτήσει σπίτια στο νησί, «τα νοικιάζουν σε πελάτες χωρίς αυτά να εμφανίζονται σε καμία από τις γνωστές πλατφόρμες. Τα συγκεκριμένα καταλύματα είναι αόρατα, δεν φαίνονται πουθενά, γιατί δεν καταγράφονται» υποστηρίζει. Οι νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις της Θάσου πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και οι επαγγελματίες του τουρισμού ζητούν συγκεκριμένους κανόνες που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας και συγκεκριμένες υποχρεώσεις (όπως ΦΠΑ, φόρο διαμονής, ασφάλιση στον ΕΦΚΑ, τέλος διαμονής παρεπιδημούντων κλπ.), ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τις νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ένταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Υποστηρίζει ότι «πριμοδοτούνται με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου οι διακοπές των Ελλήνων πολιτών σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας και τα οποία η Ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα δήλωνε αδυναμία να ελέγξει. Πριμοδοτείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των νόμιμα αδειοδοτημένων επιχειρήσεών μας;» αναρωτιέται και προσθέτει: «Αν η Ελληνική Πολιτεία επιθυμεί να εντάξει τη βραχυχρόνια μίσθωση στο τουριστικό προϊόν της χώρας, θα πρέπει προηγουμένως, αφού την ορίσει με τρόπο επαρκή και ξεκάθαρο, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό τον μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης παράνομα καταλύματα, να προβλέψει και για αυτήν ένα αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης