Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Προς νέο τουριστικό ρεκόρ οδεύει η Ρόδος ένεκα «πολυπολιτισμικότητας» στις αφίξεις

Προς νέο τουριστικό ρεκόρ οδεύει η Ρόδος ένεκα «πολυπολιτισμικότητας» στις αφίξεις
«Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση που δεν έχουν φανεί τα προβλήματα με τις πτήσεις εξωτερικού» δηλώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Σχετικά Άρθρα

«Πλώρη» για να ξεπεράσει σε αφίξεις τις μέρες του 2019 βάζει από τον φετινό Ιούλιο η Ρόδος, όπου οι πληρότητες – ειδικά τον Αύγουστο – αγγίζουν το 95%.
«Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δωμάτιο αυτή την εποχή στη Ρόδο, ενώ για τον Σεπτέμβριο η πληρότητα φτάνει το 60% και σίγουρα θα πάει παραπάνω, διότι ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας, παραδοσιακά είναι πολύ καλός τουριστικά για όλο το νησί» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.
Σχολιάζοντας δεκάδες δημοσιεύματα που θέλουν τη Ρόδο να σημειώνει πρωτοφανή ζήτηση φέτος στα χρονικά, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «ναι μεν ο προορισμός έχει ζήτηση» και αυτό φαίνεται στις αφίξεις ξένων τουριστών που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί, όμως το «αγκάθι» της σημαντικής υπέρβασης του κόστους λειτουργίας εξακολουθεί να βαραίνει τα ταμεία των περισσότερων επιχειρήσεων και δύσκολα θα αφαιρεθεί μέχρι το τέλος της σεζόν.

Οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και άλλες… 15 εθνικότητες

Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων της Ρόδου δουλεύει με τιμές προ ενεργειακής κρίσης – υψηλού πληθωρισμού – ανατιμήσεων, δηλαδή με συμβόλαια touroperating που περιλαμβάνουν συμφωνίες, οι οποίες κλείστηκαν πέρυσι, μέσα στην πανδημία, με τιμές αντίστοιχες του 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες συμφωνίες στις οποίες καταλήγουν οι επιχειρήσεις με γραφεία του εξωτερικού για το 2023, προβλέπουν μια μέση αύξηση της τάξης του 8% - 10%, ενώ η εκτίναξη του λειτουργικού κόστους έχει υπολογιστεί γύρω στο 25% - 30%.
Μάλιστα υπήρξαν επιχειρήσεις που από φόβο εξαιτίας του πρόσκαιρα αρνητικού κλίματος στις αρχές της χρονιάς, βιάστηκαν να προχωρήσουν σε προσφορές early bookings τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, μειώνοντας τον τζίρο τους. «Η κερδοφορία εξαρτάται από τη μονάδα, τον όμιλο και από το πόσο οικονομικά πιεσμένη είναι μια επιχείρηση. Είναι πάντως δύσκολο μετά από δύο χρονιές με πανδημία και αυξημένα τα κόστη λειτουργίας να καταφέρεις να ρευστοποιήσεις τη μεγάλη ζήτηση», δηλώνει ο επικεφαλής των ξενοδόχων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν αφιχθεί 1.400.000 τουρίστες, δηλαδή όσοι επισκέφτηκαν το νησί ολόκληρο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στον Sky ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα τουρισμού κ. Αθανάσιος Βυρίνης, προβλέποντας ότι φέτος η Ρόδος θα ξεπεράσει τα 2.300.000 αφίξεις.

Αλλά και με βάση όσα δηλώνει ο αερολιμενάρχης Ρόδου κ. Σπύρος Δεληγιάννης, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η κίνηση, ο φετινός Ιούλιος θα είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, αφού μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν 251 πτήσεις τσάρτερ που έφεραν στο νησί 42.500 τουρίστες.
«Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τη Ρόδο καλύπτει το κενό των Ρώσων που αντιστοιχεί περίπου στο 6%, αλλά και όποιες ακυρώσεις πτήσεων παρατηρούνται σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού λόγω έλλειψης προσωπικού» εξηγεί ο κ. Μαρκόπουλος.
Προσθέτει πως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δύο «καλύτεροι πελάτες» των ελληνικών προορισμών, δηλαδή οι Γερμανοί και οι Βρετανοί «καλύπτουν το 20% των αφίξεων και υπάρχουν και άλλες 15 εθνικότητες που αντιστοιχούν σε ποσοστά από 5% έως 9%». Αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, αφού η Ρόδος έχει πραγματοποιήσει «ανοίγματα» σε αρκετές αγορές, οι οποίες την προτιμούν σταθερά κάθε καλοκαίρι.

Έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας τοπικής ΣΣΕ

Στο μεταξύ, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Νέας Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποφάσισε σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, αφήνοντας αιχμές σε σχετική ανακοίνωσή του, για «προσβλητικές» και «απρεπείς» συμπεριφορές της ηγεσίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που «παρότι στην τελευταία επιστολή του προς τον κ. Περιφερειάρχη και τον κ. Δήμαρχο γίνεται αναφορά από τους ίδιους στα λόγια του Πρωθυπουργού για κορυφαία Σύμβαση ανά την Ελλάδα, την οποία σημειωτέον έχει υπογράψει η παρούσα Διοίκηση, λίγες γραμμές παρακάτω προκαλείται και προσβάλλεται το ΔΣ μας ζητώντας να παραδειγματιστούμε από παλαιότερους αφού εκείνοι εκτός από την τσέπη τους λάμβαναν υπόψη τους και τους εργαζόμενους».

«Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, πιστή στις αξίες της και στις καταστατικές της αρχές παρακάμπτει τις ανωτέρω αναφερόμενες απρεπείς συμπεριφορές, για το καλό του Ροδιακού Τουρισμού, συνεχίζει υπεύθυνα το έργο της, προχωρά με κάθε καλή πρόθεση σε διαπραγματεύσεις, αν και οι αμοιβές της ισχύουσας έως την 20η Οκτωβρίου 2022 (λόγω μετενέργειας) ΤΣΣΕ είναι 6% παραπάνω από την κλαδική και ΟΛΕΣ τις εν ισχύ Τοπικές Συμβάσεις, προειδοποιεί όμως ότι δεν θα ξαναδεχθεί καμία άλλη προσβολή της προσωπικότητας των μελών του ΔΣ της, διότι σε τέτοια περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν πριν καν αρχίσουν» καταλήγει το Δελτίο Τύπου της ΕΞΡ.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης