Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Κορύφωση της high season με φουλ πληρότητες και last minute μόνο από ακυρώσεις

Κορύφωση της high season με φουλ πληρότητες και last minute μόνο από ακυρώσεις
«Σφιχτοί» τουρίστες στις εξόδους τους, αποφασισμένοι να «ψαλιδίσουν» τις επόμενες διακοπές τους οι Γερμανοί.
«Βουλιάζουν» μεν τα ελληνικά νησιά από τουρίστες, το «φάντασμα» του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης όμως που πλανάται πάνω από την Ευρώπη, «δείχνει τα δόντια του» στον τρόπο που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους εκτός ξενοδοχείου.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αρκετοί επιχειρηματίες της εστίασης είδαν πτώση στους τζίρους του Ιουλίου σε σχέση με το 2019, ακόμη και όταν τα μαγαζιά τους ήταν γεμάτα κόσμο. «Οι τουρίστες ξοδεύουν συγκρατημένα, μπορεί η πληρότητα να φτάνει το 100%, αλλά οι εισπράξεις κυμαίνονται περίπου στο 80%, ενώ υπήρχαν και μέρες μέσα στον Ιούλιο που με τις ανατιμήσεις, τις αμοιβές του προσωπικού και τα λειτουργικά μας κόστη στα ύψη, δεν καταφέραμε να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας» λέει ιδιοκτήτης ταβέρνας σε νησί του Ιονίου.
Και μπορεί οι Γερμανοί να κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα - είναι δεύτερη αγορά αυτή τη στιγμή σε αριθμό αεροπορικών αφίξεων (μετά τη βρετανική) για το 2022, η ψυχολογία της όμως έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά με βάση τις τελευταίες έρευνες. Αποτέλεσμα είναι ένας από τους «κόφτες» των μελλοντικών εξόδων τους να μπαίνει στο κομμάτι που αφορά τις διακοπές. Σύμφωνα με τους συμβούλους PwC, ένας στους δύο Γερμανούς φέρεται αποφασισμένος να περικόψει τη διάρκεια των επόμενων διακοπών του και να επιλέξει προορισμό (73%) χωρίς αεροπορικό εισιτήριο, «ψαλιδίζοντας» ακόμα περισσότερο τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του για καθημερινές δαπάνες φαγητού, μαγειρεύοντας οι ίδιοι για τη διατροφή τους ως οικονομικότερη λύση.
Στον τουρισμό οι ελπίδες για τα δημόσια έσοδα
Στη χώρα μας, ο τουρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται στην προμετωπίδα της ατζέντας του οικονομικού επιτελείου, για να δοθεί η απαραίτητη «ανάσα» στα δημόσια ταμεία ενόψει του χειμώνα που έρχεται. «Η δυναμική του Τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, βάσει των προσδοκιών στον τομέα, με όποιες ευρύτερες θετικές επιδράσεις συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά» σημειώνει ο ΙΟΒΕ, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, τονίζει ότι «ο τουρισμός ανακάμπτει δυναμικά σε βαθμό που επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα υπερβούμε κάθε προηγούμενο». Την ίδια ώρα, οι πληρότητες φτάνουν έως και το 100% στα νησιά όπου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο, ούτε για δείγμα. Ενδεικτικά, η αναζήτηση στην booking.com από σήμερα και μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή, για ένα δίκλινο δωμάτιο δείχνει:

Πληρότητες έως 7 Αυγούστου 2022 (booking.com)
94% νησιά Aργοσαρωνικού (97% Ύδρα)
98% Χαλκιδική
96% Κυκλάδες (98% Πάρος, 91% Μύκονος, 99% Μήλος, 98% Σίφνος, 100% Κύθνος, 96% Τζια)
98% Σποράδες
93% Επτάνησα
98% Ρόδος
83% Πάτμος
77% Θεσσαλονίκη
85% Αθήνα
94% Κρήτη
97% Σαντορίνη
95% Πιερία
96% Σύβοτα
99% Πάργα
77% Λέσβος
84% Σάμος
Στα περιφερειακά αεροδρόμια η κίνηση βρίσκεται στο «κόκκινο» και ξεπερνά για την πλειοψηφία τις επιδόσεις του 2019. Ενδεικτικά, στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» της Κέρκυρας, οι αφίξεις απογειώθηκαν τον Ιούλιο πάνω από 10% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με συνολικά 2.360 πτήσεις από την Ευρώπη και με πληρότητες που ξεπέρασαν το 90% κατά μέσο όρο.

Υπ. Τουρισμού: Οι στοχευμένες ενέργειες αποδίδουν

Για περισσότερους από 16.000 τουρίστες που ανηφορίζουν καθημερινά στην Ακρόπολη κάνει λόγο από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Με τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια επιθεώρησαν την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου για ΑΜΕΑ, όπου ειδικά οχήματα παραλαμβάνουν τους επισκέπτες και τους μεταφέρουν στον ανελκυστήρα που τους οδηγεί στο βράχο της Ακρόπολης. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο όχι μόνο τα άτομα με αναπηρίες αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κίνηση (πχ έγκυες). Ο αριθμός των επισκέψεων έχει φτάσει ήδη τα επίπεδα του 2019 κυρίως λόγω των Αμερικανών που ξεκίνησαν από τον Μάρτιο να έρχονται στην Ελλάδα.
Για τον κ. Κικίλια ο σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού για επιμήκυνση της περιόδου αποδίδει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία του 2022 προσεγγίζουν τα αντίστοιχα του 2019, παρά το γεγονός ότι αυτές οι δύο χρονιές δεν μπορούν να συγκριθούν απόλυτα λόγω των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν φέτος όλες οι χώρες (ακρίβεια, πληθωρισμός, πανδημία). «Οι δυσκολίες αυτές φαίνεται ότι έχουν «ισοφαριστεί» από τις στοχευμένες ενέργειες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, όπως οι απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος» που ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου και γίνονται προσπάθειες να επεκταθούν έως το τέλος του έτους, το «άνοιγμα» σε νέες αγορές και η door to door πολιτική στις χώρες των Βαλκανίων, η προσέλκυση highspenders ταξιδιωτών αλλά και η ανάδειξη νέων εναλλακτικών προορισμών με στόχο οι τουριστικές ροές να διαχέονται σε όλη τη χώρα» αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης