Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Συνεδριακός «πυρετός» και μεγάλα events στα Ιωάννινα από Σεπτέμβριο

Συνεδριακός «πυρετός» και μεγάλα events στα Ιωάννινα από Σεπτέμβριο
Μέτριες οι πληρότητες του Αυγούστου, «πονοκέφαλος» η εύρεση φοιτητικής κατοικίας λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Τον υψηλότερο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Ηπείρου το πρώτο εξάμηνο του 2022 αλλά και ολόκληρο το 2019 σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, με μέσο όρο 91,2% και 91,0% αντίστοιχα.
Και μπορεί οι ξενοδόχοι της περιοχής να «πανηγύρισαν» για τον «θρίαμβο» που αντανακλά τις προσπάθειές τους να αναβαθμίσουν σημαντικά τις μονάδες του νομού ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια (αν σκεφτεί κανείς ότι τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων που αποτελούν τον απόλυτο προορισμό διακοπών στη Μεσόγειο, βρέθηκαν στη δεύτερη θέση με βαθμό ικανοποίησης 90,4% και 90,5% για τα ίδια χρονικά διαστήματα), οι προβληματισμοί τους ωστόσο για τη μεγάλη αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων που «εκπαραθυρώνουν» ακόμα και τη φοιτητική κατοικία, όχι μόνο δεν λένε να εκλείψουν, αλλά εντείνονται πολύ περισσότερο ενόψει χειμώνα.

Δυσεύρετες οι γκαρσονιέρες των 250 ευρώ, έως 500 ευρώ τα δυάρια

Πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων είχε διαμαρτυρηθεί με τη σειρά της για την ένταξη καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο «Τουρισμός για Όλους 2022». Μιλούσε για αθέμιτο ανταγωνισμό και για μη ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά τόσο με την λειτουργία τους, όσο και με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουν στους επισκέπτες. Καθώς, και με άλλα «σοβαρότατα θέματα όπως τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η πυρασφάλεια, οι φορολογικές υποχρεώσεις απέναντι στο Κράτος, το τέλος Διανυκτέρευσης, τα Δημοτικά τέλη, τα τέλη Παρεπιδημούντων και οι λοιπές Φορολογικές Υποχρεώσεις». Φέτος τον Αύγουστο που οι πληρότητες των ξενοδοχείων αγγίζουν μόλις το 50%, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Στάθης Σιούτης βάζει στο κάδρο και το κοινωνικό πρόβλημα που οξύνεται στην περιοχή, αυτό της δύσκολης εύρεσης φοιτητικής κατοικίας ή αλλιώς του «Γολγοθά» για τους γονείς, εν μέσω ενεργειακής «έκρηξης», ανατιμήσεων και πληθωριστικών πιέσεων.
«Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες αντιλαμβανόμαστε ότι έχει αυξηθεί η αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας, η οποία μετά τις περικοπές που έκανε στις καλοκαιρινές της διακοπές επιλέγοντας κοντινούς προορισμούς για να γλιτώσει ένα υπέρογκο κόστος μετακίνησης, τώρα έχει να αντιμετωπίσει την έλλειψη φοιτητικής στέγης.
Λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης και του ότι δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι περιορισμένα και η τιμή τους σχεδόν απαγορευτική για τους περισσότερους», εξηγεί. Σύμφωνα δε με τους μεσίτες οι τιμές για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από 250 ευρώ στο ισόγειο παλαιών κτιρίων (αλλά έχουν γίνει ανάρπαστες) και φτάνουν έως και τα 500 ευρώ για τα ανακαινισμένα δυάρια στο κέντρο της πόλης, ενώ περιφερειακά τα ίδια διαμερίσματα κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ. «Αυτές τις ημέρες φιλοξενούμε αρκετούς γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα για να νοικιάσουν. Και για τα λιγοστά που υπάρχουν, θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη», λέει ο κ. Σιούτης.
Μετά την «κοιλιά» του Αυγούστου οι άνθρωποι του τουρισμού ελπίζουν στις πολύ καλές (διαφαινόμενες) πληρότητες του φθινοπώρου. «Ήδη έχουμε μπροστά μας ένα Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο και άλλα events, όπως το Ioannina Lake Festival 2022, τη Φωτομετρία, τον Γύρο της Λίμνης κ.α. Παράλληλα περιμένουμε ανάκαμψη του επαγγελματικού τουρισμού, αφού επιστρέφουν οι περισσότερες εταιρείες» εξηγεί ο πρόεδρος των ξενοδόχων που εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι καλύτερο το 2022 από την περσινή χρονιά. Στο μεταξύ, ο ίδιος στέκεται περισσότερο στην παρουσία των τουριστών από την Αλβανία, οι οποίοι όπως εξηγεί, δίνουν ζωή στους κλάδους της φιλοξενίας και της εστίασης ακόμα και σε «νεκρές» χρονικές περιόδους. «Πραγματοποιούν αγορές από τα καταστήματα της πόλης και διασκεδάζουν, ενώ έρχονται στα Ιωάννινα και για ιατρικές επισκέψεις», τονίζει.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, περίπου πέντε εκατομμύρια Αλβανοί πολίτες επισκέπτονται για τουρισμό άλλους προορισμούς, με την Ελλάδα να αποτελεί την πρώτη τους επιλογή και περισσότερο η Ήπειρος. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους Ιωαννίνων οι Αλβανοί είναι η δεύτερη εθνικότητα μετά τους Έλληνες – στην πλειοψηφία τους περιστασιακοί – σύντομοι επισκέπτες. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά για αυτούς αφού επισκέφτηκαν την Ελλάδα σχεδόν 1,3 εκατ. Αλβανοί, οι οποίοι ξόδεψαν για τις διακοπές τους 212,4 εκατ. ευρώ. Τ
ο 2021 επισκέφτηκαν τη χώρα μας 327.000 Αλβανοί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, λιγότεροι κατά 74,9%, ενώ μέχρι και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, καταγράφηκε μείωση στον οδικό τουρισμό από όλες τις γειτονικές χώρες, με τη μεγαλύτερη από τη Βουλγαρία.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης