Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Χιωτάκης (EOAN): Το «Πληρώνω όσο Πετάω» θα ξεκινήσει το 2024 από ξενοδοχεία, νοσοκομεία και στρατόπεδα

Χιωτάκης (EOAN): Το «Πληρώνω όσο Πετάω» θα ξεκινήσει το 2024 από ξενοδοχεία, νοσοκομεία και στρατόπεδα
Μέχρι σήμερα ανακύκλωση γίνεται σε 7 ρεύματα, δηλαδή στις συσκευασίες, στις συσκευές τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές, στα λάστιχα των αυτοκινήτων, στις μπαταρίες, στα λάδια των αυτοκινήτων, στα μπάζα
Για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς και για την ανακύκλωση εν γένει μιλά, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 ο Νίκος Χιωτάκης, πρόεδρος του ΕΟΑΝ (Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης).
«Μέχρι σήμερα ανακύκλωση γίνεται σε 7 ρεύματα, δηλαδή στις συσκευασίες, στις συσκευές τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές, στα λάστιχα των αυτοκινήτων, στις μπαταρίες, στα λάδια των αυτοκινήτων, στα μπάζα, που είναι τα υλικά εκσκαφών και κατεδαφίσεων. Σήμερα, όπως ξέρετε, κυρίως τα αστικά κέντρα και τα οικόπεδα γύρω από τις μικρότερες πόλεις γεμίζονται από παλιά έπιπλα, από στρώματα κυρίως και από οτιδήποτε άλλο έχει ο καθένας στο σπίτι του. Όλα αυτά γίνονται νέα ρεύματα, καθώς επίσης νέα ρεύματα γίνονται τα αγροτικά υποπροϊόντα και υποχρεώνονται από δω και πέρα οι παραγωγοί να τα συλλέγουν μετά και να κάνουν ανακύκλωση. Μ’ αυτόν τον τρόπο μόνο και θα προστατεύσουμε τις πηγές ενέργειας και πρώτων υλών και βεβαίως θα προστατέψουμε το περιβάλλον από τους ρύπους, με τελικό στόχο να πετάμε στους ΧΥΤΑ στο τέλος της δεκαετίας αυτής λιγότερο από 20%, ενώ σήμερα πετάμε 80%», επισημαίνει ο Νίκος Χιωτάκης.
«Το «Πληρώνω όσο Πετάω» νομοθετήθηκε και θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 στους δήμους των 100.000 και πάνω. Η πρώτη εφαρμογή δεν θα γίνει στις κατοικίες, θα γίνει σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα και σε μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων, νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ.», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, λέγοντας πως το 45% περίπου των απορριμμάτων που πηγαίνει στον ΧΥΤΑ κατά βάρος είναι από οργανικά απορρίμματα.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης