Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

ACI World: Οι προοπτικές ζήτησης σε αεροπορικά ταξίδια εν μέσω μακροοικονομικών κινδύνων

ACI World: Οι προοπτικές ζήτησης σε αεροπορικά ταξίδια εν μέσω μακροοικονομικών κινδύνων
Πολλοί δείκτες υποδεικνύουν ανάκαμψη με ισχυρή καταναλωτική ζήτηση με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών
Ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια εν μέσω αυξημένων μακροοικονομικών κινδύνων, αποκαλύπτει έκθεση από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World), σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας στα αεροδρόμια.
«Η πρόσφατη δυναμική που δημιουργήθηκε από την χαλάρωση των περισσότερων ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική ανανέωσε την αισιοδοξία του κλάδου, δήλωσε ο Luis Felipe de Oliveira Γενικός Διευθυντής του ACI World.
Υπάρχει ακόμη μια άνιση ανάκαμψη και ένα κενό μεταξύ των αγορών. Ειδικά όπου εξακολουθούν να επιβάλλονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί, όπου η διαθεσιμότητα εμβολίου COVID-19 είναι περιορισμένη και όπου οι γεωπολιτικές συγκρούσεις είναι ορατές.
Αυτό το κενό είχε ως αποτέλεσμα την αντιστάθμιση του αντίκτυπου της περιορισμένης ζήτησης κατά την πρώιμη καλοκαιρινή περίοδο του βορείου ημισφαιρίου σε παγκόσμια κλίμακα.
Παρόλα αυτά, τα αεροπορικά ταξίδια θα πρέπει να δουν μια συνεχή άνοδο συνολικά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, φέρνοντας τον κλάδο πιο κοντά στην πλήρη ανάκαμψη του που ακόμη προβλέπεται για το 2024».

Πόσο μείωσε η πανδημία τους επιβάτες στα αεροδρόμια

Με τους παγκόσμιους όγκους σε επιβάτες για ολόκληρο το έτος 2021, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη γραμμή βάσης (προ-COVID-19 πρόβλεψη για το 2021) των 9,8 δισεκατομμυρίων επιβατών, εκτιμάται ότι η επιδημία του COVID-19 μείωσε την κίνηση κατά 5,2 δισεκατομμύρια επιβάτες, που αντιπροσωπεύει πιθανή απώλεια 52,9%.
Κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022, ο παγκόσμιος όγκος επιβατών ήταν 1,3 δισεκατομμύρια και 1,7 δισεκατομμύρια, που αποτελούν το 62,0% και το 75,2% των επιπέδων του 2019.
Σε σύγκριση με την προβλεπόμενη γραμμή βάσης (2019), οι εκτιμώμενες απώλειες κυκλοφορίας αντιπροσωπεύουν απώλεια 44,4% και 32,2% αντίστοιχα.
Η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στην ξαφνική άνοδο της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών κατά το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου το 2022, μετά τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η οποία οδήγησε σε ζήτηση υψηλότερη από το αναμενόμενο.

Ανάκαμψη της κίνησης στα αεροδρόμια 2022–2024

Ενώ πολλοί δείκτες υποδεικνύουν ανάκαμψη με ισχυρή καταναλωτική ζήτηση με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης κάποιους αντίθετους ανέμους, από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την έκθεση Παγκόσμιας Κυκλοφορίας Αεροδρομίων 2022 (WATR) του ACI World, τα σημεία συμφόρησης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλούν να διαταράξουν τον ρυθμό της ανάκαμψης μετά την πανδημία.
Η πιο προφανής εκδήλωση τέτοιων κινδύνων είναι η σημαντική αύξηση των τιμών για διάφορους τομείς, ιδιαίτερα τα τρόφιμα και την ενέργεια.
Αυτή η ξαφνική αύξηση του κόστους προκάλεσε με τη σειρά της μια σύσφιξη της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.
Αυτό θα προκαλέσει αναπόφευκτα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και δυνητικά θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Η πιθανότητα ύφεσης καθώς πλησιάζουμε στο 2023 μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον αντίθετο άνεμο για τον τομέα των αερομεταφορών.
Παρά τους κινδύνους αυτούς, η παγκόσμια επιβατική κίνηση το 2022 αναμένεται να είναι 6,8 δισεκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας απώλεια 33,1% σε σύγκριση με την προβλεπόμενη γραμμή βάσης, που αντιστοιχεί στο 74,4% της κίνησης του 2019.
Η παγκόσμια εγχώρια επιβατική κίνηση εξακολουθεί να αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του 2019 στα τέλη του 2023, με την κίνηση του 2023 για ολόκληρο το έτος να είναι ίδια με το επίπεδο του 2019.
Η παγκόσμια διεθνής επιβατική κίνηση θα χρειαστεί σχεδόν έναν ακόμη χρόνο για να ανακάμψει και θα φτάσει στο υψηλό του 2019 μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης