Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στο εσωτερικό για την περίοδο των εορτών

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στο εσωτερικό για την περίοδο των εορτών
Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε πυξίδα του κλίματος αβεβαιότητας εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα αναδεικνύεται η φετινή ζήτηση για ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας την περίοδο των εορτών. Σε πιονέρο του ενδιαφέροντος καταδεικνύονται ουκ ολίγοι προορισμοί της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ οι κλασσικοί θελκτικοί προορισμοί του εσωτερικού, διαβλέπουν προς ώρας ολιγωρία στις κρατήσεις, ειδικά για πρωτοχρονιά και Φώτα, όμως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει ανατροπή τις προσεχείς ημέρες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι ακριβοί προορισμοί του εξωτερικού εμφανίζουν διπλάσια ζήτηση από το 2019 ενδεικτικό του ότι τα υψηλά βαλάντια δεν ορρωδούν προς ουδενός.
Είναι κοινός τόπος ότι οι χειμερινοί προορισμοί πορεύονται στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, προς τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τα μηνύματα, ένα μήνα περίπου πριν την κορύφωση της εορταστικής περιόδου, να είναι στην πλειοψηφία τους θετικά.
Αν και ο Νοέμβρης κινείται με ράθυμους ρυθμούς οι περισσότερες; περιοχές αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητα όσο πλησιάζει το εορταστικό δεκαπενθήμερο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις το ενδιαφέρον και η ζήτηση παραμένουν υψηλά.
Στο θετικό αυτό κλίμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργο Ζαφείρης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη η πληρότητα, μέχρις στιγμής, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 60% με αυξητικές, ωστόσο, τάσεις. Ο Βόλος «πρωταγωνιστεί» και λόγω των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες, προσθέτει. Για τον ίδιο, το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι είναι αυτό του ενεργειακού κόστους. Μεγαλύτερη αγωνία υπάρχει στον ορεινό όγκο, όπου λόγω των πιο έντονων καιρικών συνθηκών αλλά και της μεγάλης εξάρτησης από τη χρήση πετρελαίου για τη θέρμανση, το κόστος είναι πολύ υψηλότερο.
Τη βεβαιότητά του ότι η πληρότητα για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά αλλά και τα Θεοφάνια, θα αγγίξει το 100% εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ Ευστάθιος Σιούτης, επισημαίνοντας ότι ήδη οι προκρατήσεις ανέρχονται στο 80%. Η υψηλή ζήτηση οφείλεται, όπως επισημαίνει ο κ. Σιούτης, αφενός στη μοναδικότητα του προορισμού, την οποία συνθέτουν η ιστορία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και αφετέρου στην εύκολη προσβασιμότητα στον ορεινό όγκο, σε περιοχές ιδιαιτέρως δημοφιλείς, όπως το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Μολονότι οι τιμές των δωματίων, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους αλλά και του πληθωρισμού είναι αυξημένες περίπου κατά 15%, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019, φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους επισκέπτες, που σύμφωνα με τα πρώιμα στοιχεία αναμένεται να κατακλύσουν τον νομό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν προκρατήσεις και μεγάλη ζήτηση για το 15θημερο, ενώ οι πληρότητες κινούνται στα περσινά επίπεδα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η πληρότητα κυρίως τα τριήμερα θα κινηθεί στο 70% με αυξητική τάση, εκτιμώντας ότι εάν δεν υπάρξουν νέες ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά. Βαρόμετρο πάντως για την περιοχή θα είναι ο καιρός. Η ύπαρξη χιονιού και η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου κάνει, παραδοσιακά, τη διαφορά στην προσέλκυση επισκεπτών, όχι μόνον για την περίοδο των εορτών αλλά και για τους μήνες που ακολουθούν.
Στα Τρίκαλα, έναν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς, η πληρότητα αναμένεται να αγγίξει το τετραήμερο των Χριστουγέννων έως και το 90%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων κ. Ιωάννη Κουρούπας, τα πρώτα Σαββατοκύριακα η πληρότητα κινείται στο 50%, καθώς πλησιάζει το τετραήμερο των Χριστουγέννων το ποσοστό αυτό αναμένεται να φθάσει έως και το 90%, ενώ την Πρωτοχρονιά υποχωρεί πάλι στο 50%. Στην ενίσχυση της ζήτησης, πρόσθεσε, συμβάλλει σημαντικά και ο Μύλος των Ξωτικών. «Τα στοιχεία αυτά, βεβαίως, αφορούν μόνον στα σαββατοκύριακα και σε όσα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Οι ξενοδόχοι αναμένουν ουσιαστικά 4 σαββατοκύριακα, γεγονός που καθιστά αμφίβολο εάν θα υπάρξει πραγματικό κέρδος. Επιπλέον επικρατεί αβεβαιότητα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της ανατίμησης των προϊόντων, κατάσταση που προκαλεί σύγχυση στους περισσότερους επιχειρηματίες για το τι θα κάνουν, καθώς το κόστος λειτουργίας μίας μονάδας σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση λειτουργούν αποτρεπτικά» σημείωσε.
Προκρατήσεις και έντονο ενδιαφέρον για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς και λιγότερο για το τριήμερο των Χριστουγέννων, βλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, τονίζοντας, πάντως, ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις. Ο ίδιος θεωρεί πως τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά, ενώ χαρακτήρισε πολύ ευχάριστο το γεγονός πως για το διάστημα από την 1η έως την 19η Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές, οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» στα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων που εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες.
Επιφυλακτική τόσο για την εορταστική περίοδο όσο και γενικότερα, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αράχωβας κ. Καλούσα Ναυπακτίτη Τα μηνύματα δεν είναι θετικά, τόνισε, η πληρότητα κινείται στο 40% για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ υπάρχουν πολλές ακυρώσεις. Για την κ. Ναυπακτίκη οι λόγοι είναι τόσο οικονομικοί όσο και ψυχολογίας εξαιτίας της δύσκολης επικαιρότητας. Τα ξενοδοχεία λειτουργούν αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, καθώς το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο και οι ανατιμήσεις των προϊόντων ασφυκτικές, κατέληξε.
Αν και υπάρχει διαθεσιμότητα διαφαίνεται και θετική τάση να γεμίσουν τα ξενοδοχεία, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας. Η πληρότητα αναμένεται στο 50% για τον Δεκέμβριο, ποσοστό ικανοποιητικό έναντι 40% με 45% πέρσι, ενώ για το δεκαήμερο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 85%, φυσιολογικό ποσοστό για περίοδο εορτών. Σημαντικό πρόβλημα, υπογραμμίζει ο κ. Καλλίας, είναι το κόστος μετακίνησης με τους επισκέπτες να μειώνουν τις ημέρες διαμονής στις 2 με 3 από 4 έως 5 έως πρότινος, ενώ το ενεργειακό κόστος δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των ξενοδοχείων, κυρίως στον ορεινό όγκο. Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι για το τι θα γίνει μετά τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το ενδιαφέρον είναι χαμηλό, υπογράμμισε ο κ Καλλίας, προσθέτοντας, πως ίσως πρέπει να υπάρξει πίεση, για επιδοτήσεις εργασιακού κόστους, όσον αφορά τουλάχιστον στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να ισοσκελιστούν οι απώλειες από την ενεργειακή κρίση.
Αρκετά διαθέσιμα δωμάτια αλλά και αρκετά υψηλή ζήτηση, διαπιστώνει για την περιοχή ο πρόεδρος του συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας κ. Ιορδάνης Μιχαηλίδης. Αν και τονίζει ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις ως προς την πληρότητα, εντούτοις βασιζόμενος στην ισχυρή ζήτηση παραμένει αισιόδοξος για την κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το σημαντικότερο πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές μονάδες της Δ. Μακεδονίας είναι, αδιαμφισβήτητα το ενεργειακό κόστος, το οποίο δυσκολεύει τόσο τη λειτουργία των μονάδων όσο και τη μετακίνηση των επισκεπτών, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.
Ικανοποιητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει, έως αυτή τη στιγμή, και η ορεινή Αρκαδία. Αν και σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου Τουρισμού του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ Γιάννη Σαμπράκου, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια, η πληρότητα αναμένεται να αγγίξει το 85% με 90% την εορταστική περίοδο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν η Βυτίνα, η Δημητσάνα, ο ορεινός όγκος του Μαινάλου αλλά και η Τρίπολη.

Εξωτερικό

Το παζλ της τουριστικής κίνησης για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συμπληρώνει η εικόνα που μεταφέρει το ταξιδιωτικό πρακτορείο Signature Travel.
Όπως επισημαίνει η κ. Μαρία Αλιφραγκή, managing director, του πρακτορείου, η κίνηση των Χριστουγέννων άνοιξε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ταξιδιωτικό κοινό επέστρεψε στα γραφεία αναζητώντας εορταστικά πακέτα και ευνοϊκούς όρους πληρωμών, όπως π.χ άτοκες δόσεις, προκειμένου να αλλάξουν παραστάσεις και να απολαύσουν τις εμπειρίες που προσφέρει το ταξίδι.
Φέτος προβάδισμα έχει η Κεντρική Ευρώπη με νούμερα 1 τη Βιέννη. Οι θέσεις στις πτήσεις charter έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Στις κανονικές πτήσεις οι εταιρείες παραχώρησαν πολύ λίγες θέσεις στους πράκτορες έτσι η ναύλωση αεροπλάνων ήταν μονόδρομος. Ακολουθεί η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Ιταλία, τα Βαλκάνια και φυσικά το Παρίσι που πρωταγωνιστεί στους αγαπημένους προορισμούς των Ελλήνων ήδη από το καλοκαίρι.
Τέλος οι τιμές στα αεροπορικά ταξίδια ξεκινούν από 600 ευρώ: με 4 διανυκτερεύσεις και πρόγραμμα ξεναγήσεων ενώ τα οδικά ταξίδια από 380 ευρώ: ( Κωνσταντινούπολη 6 ημέρες με ημιδιατροφή, Ιταλία 730 ευρώ 7 ημέρες με ημιδιατροφή) και τα μακρινά ταξίδια όπως Κούβα, Αμερική, Μπαλί, ξεκινούν από 2.000 ευρώ για 8-10 ημέρες.
Τουλάχιστον διπλή είναι η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό σε σχέση με το 2019 για την περίοδο των εορτών σύμφωνα με τον Εμπορικό Διευθυντή της Manessis Travel κ. Διονύση Βλαχάκη, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου στην Ελλάδα. Κεντρική Ευρώπη σε πρώτο πλάνο ενδιαφέροντος Παρίσι και Γαλλία από κοντά. «Για Φινλανδία αν είχαμε ακόμη 1000 θέσεις θα τις είχαμε πουλήσει» αναφέρει ο κ. Βλαχάκης προσθέτοντας ότι για Ντουμπάι η ζήτηση είναι επίσης διπλάσια, ενώ συμπληρώνει : «τα ταξίδια κόστους από 2500 και πάνω ανά άτομο όπως Μαλδίβες Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν έχουν πουληθεί ήδη και είμαστε επίσης 2 φορές πάνω από το 2019. Μάλιστα για Νέα Υόρκη έχουμε πουλήσει ππρος το παρόν 400 πακέτα !».

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης