Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι η Daniele Nouy που θα αναλάβει τα ηνία της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών - To μεγάλο στοίχημα και το κρυφό μυστικό της

tags :
Ποια είναι η Daniele Nouy που θα αναλάβει τα ηνία της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών - To μεγάλο στοίχημα και το κρυφό μυστικό της

Δύσκολη η αποστολή της Γαλλίδας τραπεζικού - Η εξυγίανση του ευρωπαϊκού banking το μεγάλο της στοίχημα

Η Γαλλίδα Daniele Nouy θα αναλάβει το νευραλγικό πόστο του επικεφαλής του ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ.
Η σχετική ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, με τη Γαλλίδα τραπεζίτη να τυγχάνει της ευρείας αποδοχής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς χαρακτηρίστηκε ως ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναλάβει τα ηνία του μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών (SSM), που θα τεθεί σε εφαρμογή σε 12 μήνες από σήμερα, ήτοι τον Νοέμβριο του 2014.
Ποια είναι όμως η Daniele Nouy και ποιο το μεγάλο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας στην Ευρωζώνη; Μπορεί η Γαλλίδα τραπεζίτης να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο, σύμφωνα με πλειάδα αναλυτών, πρόκειται για ένα άτομο που συγκεντρώνει όχι μόνο τα αναγκαία προσόντα για το νευραλγικό αυτό πόστο του ευρωπαϊκού banking, αλλά ακόμη περισσότερα.
Η Daniele Nouy αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της, υπηρετώντας την εθνική τράπεζα της Γαλλίας, μέσα από το πόστο του Επόπτη (Prudential Supervision and Regulation Authority).
Η Γαλλίδα τραπεζίτης ωστόσο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην Επιτροπή της Βασιλείας (Basel Committee), συμβάλλοντας στη δημιουργία των διεθνών κανόνων εποπτείας των τραπεζών.
Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα αναλυτών, το μεγάλο ατού της Daniele Nouy είναι ότι διαθέτει εμπειρία τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάνω σε καίριες πτυχές του banking.
H αποστολή της Γαλλίδας σίγουρα δεν είναι εύκολη. Ο μηχανισμός SSM καλείται να παράσχει ένα αυξημένο επίπεδο ελέγχου και εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, η κατάσταση των οποίων αποτελεί για πολλούς μείζον στοίχημα στην κατεύθυνση εξυγίανσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου. Η αρχή εποπτείας αποτελεί μετά βεβαιότητας ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της Ευρωζώνης, ικανού να βάλει φρένο στην εμφάνιση τυχόν μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων (και καταστροφών).
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ένα από τα πιο ισχυρά "χαρτιά" της Nouy είναι το γένος της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την ομπρέλα της οποίας θα λειτουργεί ο μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας, δεν διαθέτει κανέναν επικεφαλής που να είναι γυναίκα. Μέσω της απόφασής της αυτής, να αναθέσει σε γυναίκα το τιμόνι της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής πρωτοβουλίας της, η ΕΚΤ επιχειρεί να βάλει φρένο στις κατηγορίες για "σεξισμό", τις οποίες έχει πολλάκις κληθεί να αντιμετωπίσει στο παρελθόν.
Να σημειωθεί πως προτού η Γαλλίδα τραπεζίτης αναλάβει το νευραλγικό της πόστο, θα πρέπει να λάβει την επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης