Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Rehn - Μετά το καλοκαίρι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος - Eπιβεβαιώνεται η εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας

tags :
Rehn - Μετά το καλοκαίρι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος - Eπιβεβαιώνεται η εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας
Σε δύο φάσεις η επίλυση του χρηματοδοτικού κενού
Την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στο ελληνικό ζήτημα επιβεβαιώνει και επίσημα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Olli Rehn.
Eιδικότερα, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Φιλανδός Επίτροπος επισημαίνει πως η επιλογή της εμπλοκής της Παγκόσμιας Τράπεζας συνιστά ένα θετικό γεγονός. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως ανάλογο σχέδιο είχε εκπονηθεί και σε περίπτωση οικονομικής καταστροφής της χώρας το 2012. «Δόξα τω Θεώ, η καταστροφή δεν συνέβη» σχολίασε με νόημα.
Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015 – 2016, ο Olli Rehn επισημαίνει πως η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα λάβει χώρα το 2015 και η δεύτερη το επόμενο έτος.
Αναφερθείς στη βιωσιμότητα του χρέους, υποστήριξε οι διαπραγματεύσεις επί του φλέγοντος ζητήματος θα ξεκινήσουν «από το καλοκαίρι και μετά».
«Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικας, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα γίνει σύντομα. Δεύτερον, πρόκειται για τα κενά χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Για αυτό θα συζητήσουμε μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα», διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
«Θέλαμε προ πολλού να πάρουμε απόφαση για την ανάγκη χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικας. Ελπίζω μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει. Για τα δύο άλλα θέματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση. Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικας. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά» διέτεινε εν συνεχεία.
Όσον αφορά την τρόικα και το ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε πως ο «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση με την Ελλάδα. Η χώρα έχει κάνει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του προϋπολογισμού όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε όμως να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Μια πιο δυνατή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τους έλληνες πολίτες περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε ώστε να υλοποιηθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διαρκεί τόσο πολύ. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων, περιμένω σύντομα ενημέρωση για το τι θέλουν να κάνουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης