Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγχωνεύσεις σε επιχειρήσεις και τράπεζες προβλέπει ο Ανδρέας Βγενόπουλος της Marfin

Συγχωνεύσεις σε επιχειρήσεις και τράπεζες προβλέπει ο Ανδρέας  Βγενόπουλος της Marfin
Συγχωνεύσεις και εξαγορές ευρύτερα σε επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και στον χώρο των τραπεζών δεν αποκλείει ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος  λόγω της κρίσης της οικονομίας η οποία υποχρεωτικά θα οδηγήσει τις διοικήσεις σε αναθεώρηση στρατηγικών στόχων και επιλογών, σε δηλώσεις του στο www.bankingnews.gr
Αν το καθεστώς στασιμότητας και ασφυξίας παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε θα υπάρξουν 3 ειδών κινήσεις στον ευρύτερο επιχειρηματικό και τραπεζικό επίπεδο.
1)Επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα να εξαγοράσουν άλλες. Οι κινήσεις αυτές δεν θα περιοριστούν μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
2)Επιχειρήσεις που δρουν ανταγωνιστικά να συγχωνευθούν με στόχο να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας. Το παράδειγμα της Olympic Air και της Aegean είναι χαρακτηριστικό και καταδεικνύει ότι ακόμη και οι επιχειρηματικοί αντίπαλοι μπορούν να διαγνώσουν το κοινό οικονομικό συμφέρον διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους συμμετέχοντας ενεργά στην δημιουργία εθνικού πλούτου.  
3)Τράπεζες αν διαπιστώσουν ότι η οικονομία εισέρχεται σε βαθιά ύφεση και λόγω της βαρύτητας που έχει στους ισολογισμούς των τραπεζών η Ελλάδα θα αναζητήσουν ευκαιρίες μέσο της δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων.
Ο επικεφαλής του ομίλου Marfin Ανδρέας Βγενόπουλος υποστηρίζει στο www.bankingnews.gr  ότι «το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει άρδην και υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα αλλάξουν. Τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα δεν μπορεί να λειτουργήσουν και η αναζήτηση συμμαχιών συνεργασιών ή συγχωνεύσεων θα ενταθούν σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους στο μέλλον.  Η ρευστότητα και τα κεφάλαια θα είναι το κλειδί για τα επερχόμενα deals».
Στον κλάδο των τραπεζών θα υπάρξουν συμφωνίες ή συγχωνεύσεις;
Ο κ. Βγενόπουλος επισημαίνει ότι και ο τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να αποκλεισθεί όμως οι τράπεζες εμφανίζουν μια ιδιαιτερότητα που σχετίζεται με την ύπαρξη του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο τους. Όταν οι τράπεζες επιστρέψουν τα κεφάλαια στο κράτος θα μπορούσαν να απελευθερωθούν δυνάμεις που θα οδηγούσαν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Πειραιώς ο κ Βγενόπουλος είναι σαφής τέτοιο θέμα δεν υφίσταται στο μέλλον ουδείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε αλλά δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα τώρα.
Στην ερώτηση αν η Marfin θα εμπλακεί σε συγχωνεύσεις αν προκύψουν οι κατάλληλες ευκαιρίες η απάντηση είναι «ουδείς μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε στο μέλλον».


Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης