Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Deutsche Bank: Δύο λύσεις με haircut για τη διάσωση της Ελλάδας - Υποβαθμίζει τις τράπεζες και προβλέπει NPLs στο 30%

Deutsche Bank: Δύο λύσεις με haircut για τη διάσωση της Ελλάδας - Υποβαθμίζει τις τράπεζες και προβλέπει NPLs στο 30%
Ως «θύματα» της πορείας της ελληνικής οικονομίας βλέπει η Deutsche Bank τις τράπεζες, καθώς σε ανάλυση της με τίτλο "Greek & Cypriot Banks:Sovereign overhang" (Ελληνικές και Κυπριακές τράπεζες: Δημοσιονομική απειλή) επισημαίνει ότι ο κίνδυνος να αποφασιστεί τελικά κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους είναι εξαιρετικά μεγάλος, επηρεάζοντας έτσι και τον κλάδο.
Τα δύο σενάρια για το haircut στα ελληνικά ομόλογα

Οι αγορές ακόμη δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι το χρέος της Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι βιώσιμο. Η DB εξετάζει δύο σενάρια για να τεθεί υπό έλεγχο το χρέος:
-Haircut σε όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά ομόλογα
-Haircut σε όλα τα ελληνικά ομόλογα, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα και αυτά που λήγουν το 2012
Τι θα συμβεί όμως σε κάθε περίπτωση;
Στο πρώτο σενάριο, εάν ληφθεί υπόψη haircut 50%, η συνολική επίπτωση στις τράπεζες θα είναι της τάξεως των 21,2 δις. ευρώ ενώ η μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι 12,6 δις. ευρώ. Για να μην μειωθεί ο δείκτης Core Tier 1 κάτω από το 7% θα πρέπει το haircut να μην ξεπερνά το 20%, αλλά μερικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα ακόμη και το haircut να είναι πολύ μικρότερο. Για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν το δείκτη στο 10% θα πρέπει να διακρατήσουν τα κέρδη τους και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Στο δεύτερο σενάριο, δηλαδή να επιβληθεί haircut 50% στα ομόλογα που λήγουν μετά το 2012, η συνολική επίπτωση στις τράπεζες θα είναι της τάξεως των 14,8 δις. ευρώ ενώ η μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας θα είναι 6,2 δις. ευρώ. Για να μην μειωθεί ο δείκτης Core Tier 1 κάτω από το 7% θα πρέπει το haircut να μην ξεπερνά το 30%.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Δεδομένου του ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει νέα σκληρότερα μέτρα λιτότητας, η DB αναμένει να τριπλασιαστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα επόμενα χρόνια, ενώ και η επιδείνωση του ενεργητικού των τραπεζών θα είναι μεγάλη.
Πολλές από τις ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει εκτιμήσεις ότι τα NPLs θα κορυφωθούν φτάνοντας στα επίπεδα του 12-13% (από 9,5% σήμερα). Ωστόσο, αν και η DB παραδέχεται ότι πολλοί αναλυτές θα θεωρήσουν τις εκτιμήσεις της σενάρια «επιστημονικής φαντασίας», η ίδια υποστηρίζει ότι ο δείκτης NPLs θα κορυφωθεί όταν φτάσει το 30%. Και αυτό το υποστηρίζει λαβαίνοντας υπόψη τα δύο σενάρια που προαναφέρθηκαν.

Εκτός επενδυτικής λίστας οι ελληνικές τράπεζες

Η DB μειώνει τις τιμές στόχου των ελληνικών τραπεζών, ενώ ουσιαστικά, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ο κλάδος δεν αποτελεί επενδυτική επιλογή για τη γερμανική τράπεζα.
Πιο συγκεκριμένα, η τιμή στόχος της Alpha Bank μειώνεται στα 3,7 ευρώ, από 4,5 ευρώ προηγουμένως (σύσταση hold), της Πειραιώς μειώνεται στα 1,1 ευρώ, από 1,3 ευρώ προηγουμένως (σύσταση hold) και της Κύπρου στα 2,8 από 3,3 ευρώ προηγουμένως (σύσταση hold). Αμετάβλητες διατηρεί τις τιμές στόχους της Marfin Popular στα 0,8 ευρώ (σύσταση hold) και της ATE Bank στα 0,4 ευρώ (σύσταση sell), ενώ η τιμή στόχος της Eurobank τίθεται στα 4,1 ευρώ.
Η Deutsche Bank δηλώνει επιφυλακτική απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, καθώς βλέπει συνέχιση της αυξητικής πορείας των προβλέψεων και της διαδικασίας απομόχλευσης, ενώ οι προκλήσεις θα συνεχιστούν λόγω των σχεδίων για νέα χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας. Η DB τέλος επισημαίνει ότι οι προσπάθειες των τραπεζών να ενισχύσουν τα έσοδα τους από το trading δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν το κόστος από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης