Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα ποινική δίωξη σε στελέχη της Proton Bank - Η δίωξη ασκήθηκε 4 χρόνια μετά τις προειδοποιήσεις της ΤτΕ

tags :
Νέα ποινική δίωξη σε στελέχη της Proton Bank - Η δίωξη ασκήθηκε 4 χρόνια μετά τις προειδοποιήσεις της ΤτΕ
Δόθηκαν δάνεια για εταιρείες στελεχών της επιτροπής εγκρίσεων πιστοδοτήσεων, χωρίς αυτά ποτέ να αποπληρωθούν
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε στα στελέχη της επιτροπής εγκρίσεων πιστοδοτήσεων της Proton Bank, τα οποία ενέκριναν δάνεια ύψους 38 εκατ. ευρώ για τις δικιές τους εταιρείες, χωρίς αυτά ποτέ να αποπληρωθούν.
Η δίωξη ασκήθηκε σε ολόκληρη την επιτροπή πιστοδοτήσεων, ωστόσο τα δάνεια αφορούν στελέχη που εντάχθηκαν στην Proton μετά την απορρόφηση της Omega Bank.
Σύμφωνα με την Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ' εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 που το καλοκαίρι του 2011 από πρόσωπα της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton Bank και ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη.
Στην πρώτη περίπτωση φέρεται ότι επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατ. ευρώ, από παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλόμενου (ήδη κατηγορουμένου ) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ Τράπεζα ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.  
O ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της  Omega Bank, έσο και της Proton.
Παύθηκε από μέλος του ΔΣ της Proton κατ απαίτηση της εποπτικής αρχής με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ της στιγμή που η ίδια τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του.
Στη δεύτερη εκ των περιπτώσεων φέρεται ότι επήλθε ζημία άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλλόμενου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρχε μέτοχος (κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ωμεγα Τρπαπεζα, η οποία απορροφήθηκε από την Proton.
Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ, τόσο την ΩΜΕΓΑ οσο και στην  Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με το  δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.
Και στις δυο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα  ενώ είχε προηγηθεί ήδη από Φεβρουάριο - Ιούνιο 2011 ο επιτόπιος έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος στα πεπραγμένα της Proton, ενώ είχε δοθεί από το τέλος του έτους 2010 και επαναλήφθηκε την 1/7/2011 γραπτώς εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει "πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης