Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αναβάλλει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών η DGCom – Γιατί μετατίθεται η επίσκεψη στην Ελλάδα του Koopman;

Αναβάλλει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών η DGCom – Γιατί μετατίθεται η επίσκεψη στην Ελλάδα του Koopman;
Ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι η DGCom θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες αν ερχόταν στις 26 και 27 Μαρτίου στην Ελλάδα
Μετά από εντονότατες διεργασίες και θετικές παρεμβάσεις θεσμικών παραγόντων ειδικά του ΤΧΣ σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σημειώθηκε μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναβάλλεται για ορισμένους μήνες η προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου, επίσκεψη του Gert Jan Koopman του αναπληρωτή διευθυντή υπεύθυνου για τις κρατικές ενισχύσεις  state aid, της DGCom δηλαδή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCom Directorate-General for Competition)
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική γιατί αν ερχόταν σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία η DGCom να ελέγξει τις ελληνικές τράπεζες, η αξιολόγηση θα ήταν πολύ δυσμενής.
Τα βασικά επιχειρήματα που έθεσαν θεσμικοί παράγοντες και κυβέρνηση ήταν
1)Σε αυτή την συγκυρία το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί δεν προέρχεται από την υπαιτιότητα των τραπεζών αλλά λόγω της πιστωτικής ασφυξίας του ελληνικού δημοσίου.
2)Λόγω αυτής της άκρως δυσμενούς συγκυρίας, οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν και να προϋπολογίσουν στόχους άρα δεν θα μπορούσαν να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια στην DGCom.
3)Τα πλάνα αναδιάρθρωσης restructuring plans τα οποία είχαν εγκριθεί τον Ιούνιο του 2014 δεν ισχύουν όχι γιατί οι τράπεζες ήταν ασυνεπείς αλλά γιατί το πρόβλημα της οικονομίας υπερβαίνει το τραπεζικό σύστημα.
4)Ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι η DGCom θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τις ελληνικές τράπεζες και τις διοικήσεις καθώς οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, τα προβλήματα έχουν μεγιστοποιηθεί και θα απαιτούνταν λύσεις σοκ πλήττοντας στρατηγικές επιλογές των τραπεζών.

Που εστιάζονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών

Α)Στα NPLs όπου αναμενόταν κορύφωση στα μέσα του 2015 με βάση τα πλάνα αναδιάρθρωσης αλλά προφανώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί επί τα χείρω.
Η κορύφωση των NPLs μεταφέρεται για το 2016 ενώ για το 2015 οι τράπεζες θα σημειώσουν νέα αύξηση προβλέψεων.
Β)Στα προηγούμενα πλάνα αναδιάρθρωσης – που πλέον δεν ισχύουν – αναμενόταν το 2015 ειδικά από το β΄ 6μηνο οι τράπεζες να περάσουν σε κερδοφορία.
Ο στόχος αυτός έχει ήδη καταπέσει καθώς με βάση την τωρινή εικόνα και το 2015 οι τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες.
Γ)Τα προ προβλέψεων έσοδα που συνδέονται με τις δύο προαναφερόμενες παραμέτρους εμφανίζουν ήδη ουσιαστική επιδείνωση.  
Δ)Μείζον πρόβλημα έχει ανακύψει με την ρευστότητα των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες λόγω της νέας μεγάλης κρίσης έχουν δανειστεί 104 δισεκ. από το ευρωσύστημα 69,4 δισεκ. ELA και 35 δισεκ. απευθείας από την ΕΚΤ.
Οι τράπεζες αντί να μειώνουν την ρευστότητα τους από το ευρωσύστημα κάτω από το 15% του ενεργητικού (345 δισεκ. το ενεργητικό των τραπεζών) την αυξάνουν κατακόρυφα.
Οι ελληνικές τράπεζες την τρέχουσα περίοδο έχουν δανειστεί ρευστότητα από το ευρωσύστημα που αντιστοιχεί στο 30% του ενεργητικού πρόκειται για τεράστια απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης και στην DGCom.
Να ληφθεί υπόψη ότι άτυπα στόχος ήταν το 2015 οι ελληνικές τράπεζες να είχαν μείωση την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα στο 10% του ενεργητικού ή κάτω από αυτό δηλαδή κάτω από 35 δισεκ. και αντ΄ αυτού η εξάρτηση έχει εκτιναχθεί στα 100 δισεκ.
 Δ)Το χρονοδιάγραμμα πώλησης θυγατρικών στα Βαλκάνια και μη τραπεζικών δραστηριοτήτων παρ΄ ότι υπάρχουν περιθώρια έως το 2016 με Σεπτέμβριο του 2017 θα ζητείτο η επίσπευση τους.
Όμως η περίπτωση της Εθνικής αποδεικνύει ότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων αυτή την συγκυρία είναι η χείριστη.
Οι προσφορές που έλαβε η Εθνική για την Finansbank και την διάθεση του 26,9% μέσω ΑΜΚ και placement ήταν τουλάχιστον εξευτελιστική 0,90 λίρες ή 68% discount από τις τρέχουσες τιμές.
Αν η Εθνική δεν μπορεί να πωλήσει μια θυγατρική της στην Τουρκία που είναι κερδοφόρος τότε υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 21:11 19 Μαρτίου του 2105

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης