Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιτέλους... ο παλμός του dealing room στο χρηματιστήριο ξαναχτυπά μετά από ένα και πλέον μήνα αποχής

Επιτέλους... ο παλμός του dealing room στο χρηματιστήριο ξαναχτυπά μετά από ένα και πλέον μήνα αποχής
Σε αυτό το κλίμα, με όρους άνισους θα ανοίξει το χρηματιστήριο δίνοντας πιθανότατα ένα κραυγαλέο πτωτικό χάσμα, ενσωματώνοντας τα νέα πολιτικο-οικονομικά δεδομένα.
Σαφέστατα καλοδεχούμενο το άνοιγμα σήμερα 3 Αυγούστου αλλά δε μπορούμε να κρύψουμε ότι ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ενθουσιασμού και θετικής ψυχολογίας αφού σημαδεύεται από σημαντικότατους περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, αναφέρει σε άρθρο της η Ελληνομαερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Ξέρουμε καλά ότι οι έννοιες "περιορισμοί" και "ελεύθερη χρηματιστηριακή" αγορά ΔΕΝ συμβαδίζουν, εντείνοντας τη σύγχυση –νευρικότητα η οποία βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.
Οι εγχώριοι επενδυτές λοιπόν θα πρέπει να αναζητήσουν "νέο χρήμα" εφόσον επιθυμούν να προβούν σε αγορές τίτλων.
Άραγε πόσο εύκολο είναι να διοχετευτεί "φρέσκο χρήμα" στο ΧΑ μέσα σε ένα τόσο δυσχερές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον;
Όταν επιχειρηματίες κάθε μεγέθους αγωνιούν αυτή τη στιγμή για το μέλλον και οι σκέψεις για αλλαγή έδρας εκτός χώρας πυκνώνουν;
Όταν γνωρίζουν τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται τα οποία θα γονατίσουν ακόμη περισσότερο σημαντικό μέρος της οικονομίας?
Σε εντελώς διαφορετική θέση οι ξένοι  επενδυτές που παραδοσιακά πραγματοποιούν τη συντριπτική πλειοψηφία στο τζίρο του ΧΑ δείχνοντας την κυρίαρχη τάση.
Τα ξένα επενδυτικά σχήματα μπορούν να κινηθούν χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς σε μία αγορά η οποία αναγκαστικά γίνεται πιο ρηχή και καλείται να κάνει πρεμιέρα σε περιβάλλον  capital controls.
Πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου προγραμματισμένες πωλήσεις από τους ξένους που πιθανότατα θα θελήσουν να μειώσουν έστω και προσωρινά θέση στο χρηματιστήριο μίας χώρας που όλα δείχνουν ότι  ξαναμπαίνει σε ύφεση, με το επιχειρηματικό περιβάλλον να γίνεται δυστυχώς λιγότερο ελκυστικό (αύξηση ΦΠΑ, φορολογικών συντελεστών, προκαταβολή φόρου εισοδήματος).
Ταυτόχρονα, οι προσεχείς ΑΜΚ των τραπεζών θα αποτελούν τη μεγάλη εκκρεμότητα - πρόκληση  για την οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά, αποτελώντας βαρίδι για τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έως ότου πραγματοποιηθούν, αφού θα δημιουργήσουν αναπόφευκτες πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη.
Ακτίδα αισιοδοξίας στο άμεσο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει η ψήφιση επιτέλους της νέας δανειακής σύμβασης με τους εταίρους από τη βουλή στις 18/8, μειώνοντας σταδιακά το country risk για τη χώρα το οποίο βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα.
Ανάλογη η αβεβαιότητα στο πολιτικό επίπεδο με τις εκλογές να γίνονται όλο και πιο ορατές λόγω των κλιμακούμενων εντάσεων και διαφωνιών στον κυβερνητικό σχηματισμό.
Σε αυτό το κλίμα, με όρους άνισους θα ανοίξει το χρηματιστήριο δίνοντας πιθανότατα ένα κραυγαλέο πτωτικό χάσμα, ενσωματώνοντας τα νέα πολιτικο-οικονομικά δεδομένα.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 797,52 μονάδες (26/6) μετατρέπεται αυτομάτως σε ισχυρή μεσοχρόνια αντίσταση κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό του επιπέδου που θα παρουσιαστεί αξιόλογο αγοραστικό ενδιαφέρον (ισχυρά υπερπουλημένη ζώνη) ειδικά τώρα με τους περιορισμούς και τις νέες χρηματιστηριακές συνθήκες.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι οι περιορισμοί είναι προσωρινοί και οι όποιες ακρότητες παρουσιαστούν θα αμβλυνθούν στο μέλλον.
Κλείνοντας θα θέλαμε να απευθυνθούμε στους  επενδυτές λέγοντάς τους να κινηθούν με ψυχραιμία, σύνεση και παρά τις τεράστιες δυσκολίες να προσπαθήσουν να αποφύγουν τις κινήσεις φόβου και πανικού...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης