Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θέμα αξιοπιστίας των τραπεζών και της ΤτΕ θέτει ο SSM – Σχεδιάζουν οι ΑΜΚ να υλοποιηθούν από τον ESM χωρίς ιδιώτες

Θέμα αξιοπιστίας των τραπεζών και της  ΤτΕ θέτει ο  SSM – Σχεδιάζουν οι ΑΜΚ να υλοποιηθούν από τον ESM χωρίς ιδιώτες
Το θέμα της αξιοπιστίας τραπεζών και ΤτΕ είναι μείζον....
Μείζον θέμα που εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανακύπτει από την στάση του SSM του μόνιμου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας.
Η απόφαση του SSM να απομονώσει τις ελληνικές τράπεζες από την διαδικασία των stress tests εγείρει σοβαρά ερωτηματικά ενώ το ακόμη χειρότερο είναι ότι απέκλεισαν και την ΤτΕ.
Όταν ο SSM αποκλείει και την Τράπεζα της Ελλάδος από την διαδικασία των stress tests των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας.
Με βάση έγκυρη πηγή «ο SSM έχει αποκλείσει τις ελληνικές τράπεζες και την ΤτΕ από την διαδικασία των stress tests κοινώς τους κρατάει στο σκοτάδι γιατί δεν θεωρεί αξιόπιστες ούτε τις ελληνικές τράπεζες ούτε την ΤτΕ λόγω του φιάσκο των stress tests του Οκτωβρίου του 2014.
Τον Οκτώβριο του 2014 μαγειρεύτηκαν τα stress tests με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμφανιστούν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους τουλάχιστον 6 δισεκ.»
Με βάση την ίδια πηγή «υπάρχει ενδεχόμενο οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου είναι σκόπιμα μεγάλες, ώστε να αποκλείσουν τους ιδιώτες μετόχους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να υλοποιηθεί από τον ESM απευθείας, παρακάμπτοντας την BRRD και εν συνεχεία μέσω placement να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση».
Το θέμα της αξιοπιστίας είναι μείζον.
Οι τράπεζες και η ΤτΕ είναι αξιόπιστες, όμως η στάση του SSM να τις αποκλείει, όπως και την ΤτΕ είναι μείζονος σημασίας.
Η σκληρότατη στάση που κρατάει ο SSM σίγουρα αποτελεί αποδοκιμασία για τις ελληνικές τράπεζες και την ΤτΕ.
Το 2014 συνέβη ένα μεγάλο λάθος.
Το πρόβλημα το απέκρυψαν.
Το www.bankingnews.gr θυμίζουμε είχε επιμείνει από το καλοκαίρι του 2014 ότι είναι επιβεβλημένες οι νέες μεγάλες ΑΜΚ, αλλά τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μαζί με την ΤτΕ του Στουρνάρα και με τον Τουρκολιά της Εθνικής προσπάθησαν να απαξιώσουν τα ρεπορτάζ μας και κατέληξαν στην γνωστή επιστολή περί χειραγώγησης της αγοράς από το www.bankingnews.gr.
Αν το σχέδιο είναι να αυξήσουν σκόπιμα το τελικό νούμερο των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών για να αποκλείσουν από αυτή την φάση τους ιδιώτες ώστε οι ΑΜΚ να καλυφθούν από τον ESM απευθείας, τότε θα πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης των τραπεζών, μηδενισμού των ιδιωτών μετόχων και ανάληψης του ελέγχου των τραπεζών από τον ESM.
Επιμένουμε ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 14 με 16 δισεκ. μαζί με το απόθεμα κεφαλαίου ενώ θα ήταν λάθος να αποκλείσουν τους ιδιώτες μετόχους.

Το lobbying των 7 δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει...

Μια ομάδα 7 ξένων Fairfax, Ross, Paulson, York Capital, Paramount Qatar (κινείται περισσότερο αυτόνομα), Wellington, Blackrock έχουν σχηματίσει lobbying με στόχο να πιέσουν ώστε οι ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών να πραγματοποιηθούν με...ευνοικούς όρους. 
Δεν είναι βέβαιο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.


Υποσημείωση

Η ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM έχει και ορισμένα θετικά στοιχεία ωστόσο τα οποία υπό όρους θα μπορούσαν να μετατραπούν και σε πλεονεκτήματα.

Τα discount 50% επί του μέσου όρου των 50 συνεδριάσεων για τις τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών δεν επαρκούν

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τις αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 14-16 δισεκ. ευρώ που θα υλοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι ΑΜΚ να είναι 6-8 δισεκ. και τα υπόλοιπα 8 δισεκ. να είναι μετατρέψιμα ομολογιακά cocos.
Με βάση την παρελθούσα εμπειρία για τον καθορισμό των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου θα γίνει χρήσης της εξής μεθοδολογίας.
Μέσος όρος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount 50%.
Π.χ. αν ο μέσος όρος μιας τράπεζας στις τελευταίες 50 συνεδριάσεις είναι 0,10 ευρώ η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα καθοριστεί στα 0,05 ευρώ.
Όμως για να υλοποιηθεί μια αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να έχει ελκυστική τιμή και στην περίπτωση μας πολύ χαμηλή τιμή.
Τι συμβαίνει όταν η τιμή της ΑΜΚ με βάση τον μέσο όρο των 50 συνεδριάσεων μείον discount 50% είναι υψηλότερη από την τρέχουσα;
Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι reverse split θα υλοποιηθούν σε όλες τις τράπεζες εξέλιξη αρνητική γιατί το reverse split έχει συνδεθεί με χρηματιστηριακή αδυναμία.
Η θεωρητική τιμή της ΑΜΚ της Εθνικής διαμορφώνεται στα 0,33 ευρώ και η τρέχουσα τιμή στα 0,4940 ευρώ.
Η περίπτωση της Eurobank είναι ακόμη πιο χαρακτηριστική.
Η θεωρητική τιμή της ΑΜΚ με βάση τον τύπο 50 συνεδριάσεις μείον 50% διαμορφώνεται στα 0,030 ευρώ και η τρέχουσα 0,0290 ευρώ.
Αν η τιμή της ΑΜΚ ήταν 0,030 ευρώ και η τιμή στο χρηματιστήριο 0,0290 ευρώ προφανώς και δεν θα άξιζε η συμμετοχή γιατί από το ταμπλό του χρηματιστήριου μπορεί να αγοράσει μετοχές Eurobank φθηνότερα.
Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
Τα ενδεχόμενα είναι δύο
1)Το καλό σενάριο – που δεν θα επιβεβαιωθεί - είναι άπαξ και οι ΑΜΚ υλοποιηθούν τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τότε να έχει σημειωθεί μια αξιόλογη άνοδο των τραπεζικών μετοχών ώστε οι τιμές των ΑΜΚ να καταστούν ελκυστικές.
2)Το κακό σενάριο – και βασικό σενάριο - όπου οι τιμές των ΑΜΚ θα καθοριστούν με βάση τις τρέχουσες μείον ένα discount 40%-50%.
Σε αυτή την περίπτωση η θεωρητική τιμή των ΑΜΚ των τραπεζών θα διαμορφώνονταν ως εξής
Θεωρητική τιμή ΑΜΚ της Εθνικής 0,26 ευρώ προ reverse split
Θεωρητική τιμή ΑΜΚ της Πειραιώς 0,05 ευρώ προ reverse split
Θεωρητική τιμή ΑΜΚ της Eurobank  0,015 ευρώ προ reverse split
Θεωρητική τιμή ΑΜΚ της Alpha  0,065 ευρώ προ reverse split.
Θεωρητική τιμή ΑΜΚ της Attica bank  0,010 ευρώ προ reverse split
Κατά την άποψη μας το σενάριο αυτό είναι πιο ρεαλιστικό και πιο πιθανό.
Οι ιδιώτες μέτοχοι έχουν καταστραφεί, το dilution δεν μπορούν να το αποφύγουν καθώς ως γνωστό dilution, απίσχναση, αραίωση εμφανίζουν οι μέτοχοι όταν πέφτει δραματικά η τιμή ή όταν δεν συμμετέχουν σε ΑΜΚ.

Υποσημείωση

Ένας από τους λόγους της μεγάλης πτώσης των μετοχών των τραπεζών τις τελευταίες ημέρες είναι και οι τιμές των ΑΜΚ.

Θεωρητικές τιμές αν υλοποιούνταν οι ΑΜΚ 28/9/2015

Τράπεζα

Τρέχουσα τιμή 28/9/2015

Μέσος όρος 50 ημερών    

Μέσος όρος -50% discount

Θεωρητική τιμή ΑΜΚ


Πιθανές τιμές ΑΜΚ προ reverse split

Εθνική

0,4880

0,66

0,33

0,26

Πειραιώς

0,0880

0,17

0,085

0,05

Eurobank

0,0290

0,06

0,030

0,015

Alpha

0,1260

0,16

0,08

0,065

Attica bank

0,0340

0,04

0,02

0,010

Επεξεργασία www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης