Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Draghi (ΕΚΤ): Δεν φθάνει μόνο η αξιολόγηση για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE – Στο -0,30% των καταθέσεων - Το QE έως 3/2017

tags :
Draghi (ΕΚΤ): Δεν φθάνει μόνο η αξιολόγηση για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE – Στο -0,30% των καταθέσεων - Το QE έως 3/2017
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Draghi προκάλεσαν κύμα απογοήτευσης στις αγορές που ανέμεναν πιο επιθετικές κινήσεις από την ΕΚΤ
(upd4)Σε μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,30% από -0,20% προχώρησε η ΕΚΤ σήμερα 3 Δεκεμβρίου ενώ ταυτόχρονα άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο κύριας χρηματοδότησης στο ιστορικό χαμηλό του 0,05%.
Επίσης ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο του 2017 από τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ωστόσο αναπάντητο έμεινε το ερώτημα το πότε θα συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.... "δεν εξαρτάται μόνο από την αξιολόγηση" χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις ο Draghi.

Ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει σταθερός στα 60 δισ. ευρώ, αν και οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί στα 70 δισεκ.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Draghi προκάλεσαν κύμα απογοήτευσης στις αγορές
που ανέμεναν πιο επιθετικές κινήσεις από την ΕΚΤ.
Πάντως ο Draghi έκλεισε το μάτι για τη λήψη επιπλέον μέτρων εφόσον χρειαστεί.
«Λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες στην οικονομία της Ευρωζώνης μειώσαμε το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων στο -0,30%
Η πορεία του πληθωρισμού δείχνει ότι θα επιστρέψει αργά στο στόχο του κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%
Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα QE έως τον Μάρτιο του 2017, ίσως και αργότερα εάν χρειαστεί», τόνισε ο Draghi κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.
Σύμφωνα με τον Draghi, διεξάγεται ενδελεχής αξιολόγηση των παραγόντων που επιβραδύνουν την επιστροφή του πληθωρισμού κάτω ή κοντά στο 2%.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ αποφάσισε:
- να συμπεριλάβει στο QE χρεωστικούς τίτλους που εκδίδονται από περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις που βρίσκονται στη ΕΕ
- να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τίτλους που εκδίδονται από τοπικούς φορείς των κρατών
- να συνεχίσει τις πράξεις διευκόλυνσης των εμπορικών τραπεζών (MROs και 3μηνα LTROs)

Η απόφαση της ΕΚΤ, αν και αναμενόταν, δεν ενθουσίασε τις αγορές οι οποίες ευελπιστούσαν σε πιο επιθετικές κινήσεις.
Τα νέα μέτρα για τη διασφάλιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη σημαντική επίδραση, ανέφερε ο Draghi, τονίζοντας ότι στόχος των νέων μέτρων είναι να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, οι αποφάσεις ενισχύουν τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ και την ανθεκτικότητα της ΕΕ έναντι παγκόσμιων κραδασμών.
«Παραμένουμε ευέλικτοι στο μέγεθος και τη χρονική διάρκεια του QE εάν αυτό χρειαστεί», ανέφερε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Draghi, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί την επόμενη διετία, καθώς αναμένεται επίδραση από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.
Για άλλη μια φορά ο Draghi πέταξε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί η δομική ανεργία και η αναιμική δυναμική ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Draghi η απόφαση για τα επιτόκια δεν ελήφθη ομόφωνα, αλλά με μεγάλη πλειοψηφία.
«Εάν δεν λαμβάναμε επιπλέον μέτρα ο πληθωρισμός θα ήταν κατά 0,5% χαμηλότερος το 2016.
Τα μέτρα της ΕΚΤ έχουν συμβάλει στη μείωση του κόστους πίστωσης στην Ευρωζώνη κατά 80 μ.β», ανέφερε ο Draghi.
Και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε πάντα σε διαδικασία βελτίωσης των όρων των δράσεων μας, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται.
Είναι ακόμη νωρίς να αναφέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε εάν απαιτηθούν νέα μέτρα».
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η ΕΚΤ να αγοράσει κρατικά ομόλογα πρωτογενώς, ξεκαθάρισε ο Draghi, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε χρηματοδότηση κράτους.
«Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών είναι «εργαλεία».
Λειτουργούν για τη διαμόρφωση των συνθηκών της οικονομίας»
«Εάν υπάρξουν προβλήματα υπερβολικής ρευστότητας, έχουμε τα εργαλεία να την απορροφήσουμε», ανέφερε ο Draghi.
H EKT θα προχωρήσει σε επαναεπένδύση των τίτλων που θα υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων, όπως εξήγησε ο Draghi.

ΕΚΤ: Η συμμετοχή της Ελλάδος στο QE δεν εξαρτάται μόνο από την αξιολόγηση - Ουδέν σχόλιο για τις τράπεζες
Η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων δεν εξαρτάται μόνο από την αξιολόγηση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, V. Constancio, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της ΕΚΤ.
Η επαναφορά του waiver για την Ελλάδα (συμμετοχή στα προγράμματα με collateral ελληνικούς τίτλους) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σημείωσε.
Ο διοικητής της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, τονίζοντας ότι η απόφαση για τη μέθοδο ανακεφαλαιοποίησης ήταν των διοικήσεων και της κυβέρνησης της Ελλάδας.

Οι προβλέψεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό
Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2015 θα διαμορφωθεί στο +1,5% (από εκτίμηση +1,4% τον Σεπτέμβριο), στο +1,7% το 2016 και στο 1,9% το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται στο +0,1%  το 2015, στο +1% το 2016 και στο 1,6% το 2017.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,30% από -0,20% και επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης και ίσως και μείωση στο 0% του επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης....ανακοινώνει η ΕΚΤ σήμερα 3 Δεκεμβρίου.

Ο Δεκέμβριος του 2015 θα αποδειχθεί καθοριστικός μήνας για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών καθώς η ΕΚΤ σήμερα 3 Δεκεμβρίου και η FED στις 15-16 Δεκεμβρίου θα αποφασίσουν για την νομισματική τους πολιτική….ακολουθώντας αντίθετες στρατηγικές.
Η ΕΚΤ λόγω του πληθωρισμού θα επιμείνει και θα επεκτείνει την ποσοτική χαλάρωση και η FED θα αυξήσει τα επιτόκια μετά από 10 χρόνια χαμηλών επιτοκίων.
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα δομικό πρόβλημα που ονομάζεται πληθωρισμός ο οποίος όχι μόνο μένει εκτός των στόχων που είχαν τεθεί δηλαδή το 2% αλλά παρουσιάζει και σημάδια νέας μείωσης.
Ωστόσο με ρεαλιστικούς όρους ο πληθωρισμός και ειδικά ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει εμποδίσει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ εδώ και αρκετό καιρό τώρα.
Ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί στο  2% από το 2013.
Ο νέος στόχος είναι ο πληθωρισμός να ανέλθει στο 1,75 το 2017 αλλά και αυτός ο στόχος ίσως αποδειχθεί μη επιτεύξιμος.
Εάν η ΕΚΤ δεν λάβει νέα μέτρα είναι πιθανό ο πληθωρισμός το 2017 να βρίσκεται στο 1,3% εκτιμούν πολλοί αναλυτές.
Αυτό που απαιτείται ξεκάθαρα είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα από την ΕΚΤ όσον αφορά την νομισματική πολιτική μέσω μείωσης των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων και περαιτέρω διερεύνησης της ποσοτικής χαλάρωσης.
Ποιες είναι οι επιλογές της ΕΚΤ;
Η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει να μειώσει επιτόκιο καταθέσεων κατά τουλάχιστον 0,10% με 0,15% δηλαδή από αρνητικό επιτόκιο -0,20% στο -0,30% με -0,35%.
Η ΕΚΤ εξετάζει επίσης δύο ταχυτήτων επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Το σύστημα αυτό των δύο ταχυτήτων θα περιορίσει τον αντίκτυπο από την μείωση των επιτοκίων καταθέσεων στις τράπεζες.
Ορισμένοι δεν αποκλείουν το επιτόκιο αναχρηματοδότησης να διαμορφωθεί στο 0%.
Η ΕΚΤ επίσης είναι πιθανό να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πέραν από τον Σεπτέμβριο του 2016 και να το παρατείνει έως τον Μάρτιο του 2017.
Επίσης στα σχέδια της ΕΚΤ είναι να συμπεριλάβει στα assets στα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζει και δημοτικά ομόλογα και άλλους τίτλους πέραν από τιτλοποιήσεις και κρατικά ομόλογα.
Υπάρχουν ενδείξεις που αναφέρουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει και το μηνιαίο όριο αγορών από 60 στα 70 δισεκ. ή αύξηση κατά 10 δισεκ.
Με βάση αυτό το σενάριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αυξηθεί κατά 500 δισεκ. από 1,14 τρισεκ σε 1,65 τρισεκ. ευρώ.
Η πιθανότητα σε αυτή την φάση να αγοράσει και τιτλοποιημένα τραπεζικά δάνεια δεν φαίνεται πιθανό λόγω του ρίσκου των NPLs.
H ΕΚΤ και ο Draghi θα επιμείνει στις προσπάθειες για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών.
Μόνο όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές συμβαδίζουν με την νομισματική πολιτική μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι όπως πολλές φορές έχει αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ M. Draghi…

Ποιοι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν σήμερα τον Draghi; - Το λόμπι της Bundesbank είναι σε ετοιμότητα

Να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της αναμένεται σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τα φώτα να στρέφονται σήμερα στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτιμάται ότι θα αποφασίσει είτε μια μείωση του καταθετικού επιτοκίου της, από -0,20% που είναι τώρα, είτε μια αύξηση του μηνιαίου ποσού αγοράς τίτλων, είτε μια παράταση του προγράμματος αγοράς τίτλων (QE).
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που θα διαρκέσει έως το Σεπτέμβριο του 2016 εξακολουθεί να προχωρεί ομαλά, και μπορεί να επεκταθεί εάν αυτό απαιτηθεί πέραν του 2016 ή να αυξηθούν οι μηνιαίες αγορές, οι οποίες σήμερα φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ.
Στόχος του αρνητικού επιτοκίου είναι να αποτραπεί η κατάθεση κεφαλαίων από τις εμπορικές τράπεζες, ούτως ώστε να ενθαρρυνθεί η πιστωτική επέκταση και να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές, η ΕΚΤ συζητά το ενδεχόμενο να εισάγει αρνητικό επιτόκιο «δύο ταχυτήτων» για τις τράπεζες (two - tiered) εισάγοντας επι της ουσίας διαφοροποιήσεις στην καταθετική πολιτική.
Ποιοι όμως μπορεί να αντιταχθούν σε μια τέτοια προοπτική;
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αντιδράσεις μπορεί να έρθουν αφενός από τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann και η αντιπρόεδρος του SSM, Sabine Lautenschläger.
Επίσης, οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Εσθονίας, Λετονίας και Σλοβενίας αναμένεται να ταχθούν πίσω από το γερμανικό λόμπι, ενώ την ίδια γραμμή εκτιμάται θα ακολουθήσουν ο Yves Mersch και ο Ολλανδός Klaas Knot.
Στον αντίποδα, στο πλευρό του Draghi αναμένεται να ταχθούν οι J. Makuch (Σλοβακία), E. Liikanen (Φινλανδία), J. Smets (Βέλγιο) και F. V. de Galhau (Γαλλία).

Embedded image permalink

(πρώτη ενημέρωση 3 Δεκεμβρίου 2015, 00:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης