Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Coeure (ΕΚΤ): Να μην υπάρχει πολιτική επιρροή στις τράπεζες - Δεν είναι βιώσιμο το χρέος

tags :
Coeure (ΕΚΤ): Να μην υπάρχει πολιτική επιρροή στις τράπεζες - Δεν είναι βιώσιμο το χρέος
Για το μείζον ζήτημα των NPLs τόνισε ότι «η ταχεία πρόοδος θα βοηθήσει τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη
Για σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους έκανε λόγο ο Benoit Coeure, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, από το από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία καθησυχάσει τις αγορές, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018.
Όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ,O Coeure τόνισε ότι το δ.σ. της ΕΚΤ θα λάβει τη σχετική απόφαση με πλήρη ανεξαρτησία και κατέστησε σαφές ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την απόφασή του, αλλά όχι τον μοναδικό. 
Για τις ελληνικές τράπεζες, ο Coeure τόνισε ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα» τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Όπως τόνισε ο Coeure, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρέπει να καταβάλει «κάθε εύλογη προσπάθεια ώστε η διαδικασία αξιολόγησης και ανασύστασης να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων».
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι αναγκαία η «ισχυρή πολιτική βούληση» και η σταθερή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.
Για το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμων δανείων (NPLs), ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε ότι «η ταχεία πρόοδος όσον αφορά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα βοηθήσει τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της παροχής πιστώσεων, τερματίζοντας την παρατεταμένη περίοδο αρνητικού ρυθμού μεταβολής των δανείων».
O Coeure χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αξιολόγηση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.
Όσον αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, σημείωσε ότι απευθύνεται σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δυσχέρεια και των οποίων η κερδοφορία έχει πληγεί σοβαρά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Στη συνέχεια, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, γεγονός που θα συντομεύσει σημαντικά τις νομικές διαδικασίες και θα ενισχύσει τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης