Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταρρυθμίσεις παντού για την εθνική επιβίωση προτείνει ο Α. Ταμβακάκης (ΕΤΕ)- Να μην μείνουν άβουλες και ακίνητες οι τράπεζες- Ηχηρό μήνυμα Βγενόπουλου στη ΓΣ της MIG

Μεταρρυθμίσεις παντού για την εθνική επιβίωση προτείνει ο Α. Ταμβακάκης (ΕΤΕ)- Να μην μείνουν άβουλες και ακίνητες οι τράπεζες- Ηχηρό μήνυμα Βγενόπουλου στη ΓΣ της MIG
(upd3)Παρεμβάσεις με νόημα και πολλούς αποδέκτες πραγματοποίησαν οι διοικήσεις της Εθνικής και της MIG. H Eθνική έστειλε το μήνυμα των ριζικών μεταρρυθμίσεων και η MIG ότι η διοίκηση απολαμβάνει την στήριξη των μετόχων.
Η κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να απορροφήσει την αύξηση των προβλέψεων που απαιτούνται λόγω των δυσμενών συνθηκών στην χώρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος  της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Ομίλου για το 2010 τόνισε ότι είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και των κεφαλαίων, η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, η ενεργητική διαχείριση των καθυστερήσεων, η διατήρηση της δυναμικής στα Βαλκάνια αλλά και η αποτελεσματική διαχείριση των κεφαλαίων. Παράλληλα επισήμανε  ότι και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας, προβλέποντας μάλιστα ότι στις αρχές του 2011 μπορεί να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία. Ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν αντοχές ενώ προέβλεψε ότι θα αποκατασταθούν οι καλές συνθήκες ρευστότητας μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2011.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μεν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά ωστόσο προέτρεψε τις τράπεζες να υπερβούν ορισμένα στερεότυπα του παρελθόντος να μην μείνουν άβουλες και ακίνητες, αλλά να λάβουν τις αποφάσεις που απαιτούν οι καιροί. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, παράλληλα το σύνθημα να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας, δεν πρέπει να ισχύει μόνο για το κράτος, αλλά για όλους μας, τράπεζες και επιχειρήσεις. Οι τράπεζες πρέπει να συμμετάσχουν στον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας ενώ  η ΕΤΕ θα  συμμετάσχει στη δυναμική στη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η νέα ανάπτυξη της χώρας πρέπει να περάσει μέσα από μεγάλες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Απ. Ταμβακάκης.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:


Παρέμβαση στις εξελίξεις επιχειρούν τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απόστολος Ταμβακάκης και ο επικεφαλής της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος..
Στο πλαίσιο των τακτικών γενικών συνελεύσεων η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας πέρας της παρουσίασης των στόχων των προτεραιοτήτων για το 2010 θα αναφερθεί και σε άξονες της οικονομικής πολιτικής με έμφαση της στήριξη της πραγματικής οικονομίας...
Ο Απόστολος Ταμβακάκης θα επικεντρωθεί στις προτεραιότητες της Εθνικής τράπεζας και στην ομιλία τους θα δώσει βαρύτητα στο πως η Εθνική θα συνεισφέρει στην ισχυροποίηση της πραγματικής οικονομίας.
Η ομιλία θα έχει χαρακτηριστικά παρέμβασης στο πλαίσιο του νέου πιο παρεμβατικού ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Εθνική στην οικονομία.
Η νέα διοίκηση Ταμβακάκη και Ράπανου ανέλαβε την τράπεζα στην χειρότερη φάση της οικονομίας λόγω της κρίσης έχουν ανατραπεί σχέδια και ανακοπεί το momentum.
Όμως η νέα διοίκηση όσο η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα της κρίσης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στήριξης της οικονομίας.
Στόχος θα είναι  πως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας θα δημιουργήσει συνθήκες momentum στην αγορά.

To μήνυμα Βγενόπουλου – Στηρίζει το Dubai

Με την στήριξη του Dubai το οποίο θα ανακοινώσει ότι μετά τις αναδιαρθρώσεις που σημειώθηκαν στο εμιράτο με το χρέος έχουν οριστικά αποφασίσει να παραμείνουν και να υποστηρίξουν  την Marfin ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίσθηκε  στην Γενική συνέλευση της MIG που πραγματοποιείθηκε  σήμερα  21 Μαΐου έχοντας πληρεξούσια από το 50% των μετόχων του. Η ΜIG έγκαιρα  διέγνωσε ότι έπρεπε να αλλάξει στρατηγική και όπως ανέφερε στην γενική συνέλευση αν η MIG είχε δανεισθεί υπέρογκα ποσά ίσως να μην υπήρχε.
Αλλάξαμε στρατηγική και κρατήσαμε την MIG ζωντανή ανέφερε χαρακτηριστικά
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr σημείωνε ότι με την κίνηση αυτή θα δώσει μια απάντηση σε σκόπιμες διαρροές ορισμένων πολιτικών και μη κύκλων ότι ο Βγενόπουλος αντιμετωπίζει προβλήματα με τους μετόχους του.
Ταυτόχρονα είναι αξιοπερίεργο πως ενώ η πλευρά Βεντούρη εμφανίζεται ότι εκπροσωπεί μετόχους της Marfin έως τώρα δεν έχει καταθέσει ότι θα εκπροσωπήσει μετόχους.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ουσιαστικά θα περάσει το σαφές μήνυμα  ότι οι μέτοχοι τον στηρίζουν ενεργά.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλοι οι βασικοί μέτοχοι αποφάσισαν μέσω πληρεξουσίων να τους εκπροσωπήσει ο Α. Βγενόπουλος δείχνοντας έτσι έμπρακτη εμπιστοσύνη.
Εν τω μεταξύ τελειώνει και όλη η φημολογία περί Dubai καθώς ανακοινώνει ότι έχει αποφασίσει να παραμείνει στρατηγικός μέτοχος στον όμιλο της Marfin.
Μάλιστα πρότεινε ότι από τα 15 μέλη τα 3 να προέρχονται από το Dubai.
Με την πλήρη και σαφή αποσαφήνιση των επιλογών του το Dubai θα απομακρύνει και όλη αυτή την υφέρπουσα καχυποψία και προβληματισμό στους επενδυτές οι οποίοι φοβούμενοι αποχώρηση της Dubai άρα και πίεση στην μετοχή τηρούσαν στάση αναμονής.

Οι προτεραιότητες της Εθνικής τράπεζας

1) Η ενίσχυση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας: Λόγω των αυξημένων προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας  πρωταρχικός στόχος του Ομίλου παραμένει  η συνέχιση της προσπάθειας συντήρησης της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Όμιλος έχει ήδη ενισχύσει την ηγετική θέση του στον τομέα των καταθέσεων. Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση των δικτύων του για την περαιτέρω διείσδυση στις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία, καθώς η ρευστότητα των αγορών αυτών ενισχύεται, καλύπτοντας την αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Επιδιώκει, επίσης, να ενισχύσει την υπάρχουσα ρευστότητα με την περαιτέρω αξιοποίηση στοιχείων του ενεργητικού.
2) Η βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους των εγχώριων δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, επιχειρείται ενδοσκόπηση της διάρθρωσης του κόστους με στόχο την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες. Αντιθέτως, όσον αφορά τις διεθνείς δραστηριότητες, στόχος είναι η οργανική επέκταση, καθώς οι οικονομίες αυτές, και ιδιαίτερα αυτή της Τουρκίας, εμφανίζουν σημάδια ισχυρής ανάκαμψης.
3) Η ενεργητική διαχείριση των καθυστερήσεων. Για το σκοπό αυτό έχουν εισαχθεί προϊόντα αναδιάρθρωσης δανείων για όλες τις κατηγορίες πελατών, λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής. Στόχος είναι να αναδιαρθρωθούν δάνεια σαφώς άνω του €1 δισ., δίνοντας ανάσα στους υγιείς πελάτες ενώ καταβάλλονται προσπάθειες και για τη βελτίωση των λειτουργιών επανείσπραξης οφειλών.
4) Η διατήρηση της δυναμικής για την ανάπτυξη των εργασιών στις γειτονικές οικονομίες. Στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία αναμένεται πιστωτική επέκταση και ειδικά στην Τουρκία πλέον του 20%, η οποία θα αυτοχρηματοδοτηθεί από την ενίσχυση των καταθέσεων στις αντίστοιχες αγορές λόγω των θετικών εξελίξεων σε αυτές. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται επέκταση του δικτύου καταστημάτων στην Τουρκία. Έχοντας πλέον δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων, η περαιτέρω επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη θα συνεχιστεί μόλις υπάρξουν ασφαλείς ενδείξεις ότι η περιοχή έχει εισέλθει σε ανοδικό κύκλο.
5) Η βελτίωση της αποτελεσματικής διαχείρισης κεφαλαίων και στοιχείων ισολογισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η περαιτέρω από-επένδυση στοιχείων του Ομίλου που δεν αποτελούν κομμάτι των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών, η βελτίωση της αποδοτικότητας των εγχώριων και ξένων θυγατρικών, καθώς και η δημιουργία κεφαλαίου και ρευστότητας από την αποτελεσματικότερη διαχείριση των στοιχείων του ισολογισμού.      

Μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται από τη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με την κοινωνία, τους πελάτες και τους εργαζόμενους, κινούμενος σε τέσσερις βασικούς άξονες:

•    Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στήριξη στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που με αξιοπρέπεια αντιμετωπίζουν την κρίση και εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα και αναδιάρθρωση χρεών στα επιβαρυμένα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
•    Χορηγήσεις
Ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών σε τομείς καινοτομίας, υψηλής τεχνογνωσίας, καθώς και χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για τεχνολογίες που συνδράμουν στην προσπάθεια της χώρας για περισσότερο θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Αύξηση των χρηματοδοτήσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και κλάδων με προοπτική.
•    Πελάτες και κοινωνία
Ανανέωση της σχέσης με τους πελάτες, μέσω της διάθεσης προϊόντων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις δυνατότητές τους. Καθιέρωση απόλυτης διαφάνειας στις συναλλαγές και διαμόρφωση νέων προτύπων συναλλακτικής ηθικής.
•    Εργαζόμενοι
Αναβάθμιση των σχέσεων με τους εργαζόμενους του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω ανοικτού διαύλου επικοινωνίας, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.
Κυρίες και κύριοι μέτοχοι,
Οι μεγάλες δυσκολίες στην εγχώρια αγορά αντισταθμίζονται από τον δυναμισμό των κερδών προ προβλέψεων. Ακόμη και κάτω από σχετικά ακραίες συνθήκες, η κερδοφορία της Τράπεζας μπορεί να απορροφήσει την όποια σχετικά πιθανή αύξηση των προβλέψεων που απαιτούνται λόγω των δυσμενών συνθηκών στη χώρα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μέχρι τώρα συνεισφορά των ξένων δραστηριοτήτων στα κέρδη επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή της ΕΤΕ για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή κατά την παρελθούσα δεκαετία.
Στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Ομίλου παραμένουν:
•    η βελτίωση της ρευστότητας και η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας
•    η λειτουργική και κεφαλαιακή αποτελεσματικότητα,
•    το όραμα να καταστεί ηγετικό πιστωτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδος, της Τουρκίας και της ΝΑ Ευρώπης.

Οι βασικές παρεμβάσεις


Πρώτον, είναι σωστό ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνδέεται με την καλή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη αλλά κυρίως εξαρτάται από όλους εμάς, είναι δική μας υπόθεση και δική μας υποχρέωση να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Η επιτυχής και συνεπής υλοποίηση της πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι η κρίσιμη παράμετρος. Από αυτήν εξαρτάται η αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στόχος που πρέπει να τεθεί με ορίζοντα το αργότερο τις αρχές του 2011.

Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντοχές. Το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων, η πολύτιμη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ικανότητα που έχουν οι ίδιες οι τράπεζες να δημιουργήσουν επιπλέον ρευστότητα εκμεταλλευόμενες τα στοιχεία του ενεργητικού τους, επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι, στα πλαίσια της αποτελεσματικής άσκησης της γενικότερης οικονομικής πολιτικής προσαρμογής, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα θα επιτύχει την αποκατάσταση καλών συνθηκών ρευστότητας σταδιακά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Τρίτον, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Είναι επίσης γνωστό ότι τους επόμενους μήνες θα συσταθεί και το Ταμείο για την σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος, με διαθέσιμα κεφάλαια 10 δισ. ευρώ. Πιστεύω ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περιορίσουν δραστικά τις πιθανότητες να υποχρεωθούν να προσφύγουν στο Ταμείο, εφόσον κάνουν αποδοτική διαχείριση των στοιχείων του ισολογισμού τους αφενός και, αφετέρου, εφόσον υπερβούν ορισμένα στερεότυπα του παρελθόντος, δεν μείνουν άβουλες και ακίνητες, αλλά με σύνεση και ορθολογισμό λάβουν τις μεγάλες αποφάσεις που οι καιροί απαιτούν.

Τέταρτον, η προστασία της σταθερότητας και της υγείας του ελληνικού πιστωτικού συστήματος αφορά όλες τις τράπεζες, πρέπει να είναι κοινή υπόθεση και μέριμνα όλων. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα συγκριτικά με το παρελθόν και ότι η Εθνική Τράπεζα ανταποκρίνεται πλήρως στις δικές της ευθύνες.

Πέμπτον, το σύνθημα να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας δεν ισχύει μόνο για το κράτος. Ισχύει και για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, για κάθε τράπεζα επίσης. Προς τούτο, δεν αρκεί να κάνουμε κάτι απλώς καλύτερα από χτες. Χρειάζεται να κάνουμε καλά αυτό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο. Με διάθεση αυτογνωσίας, τολμώντας να δουν τις δικές τους παθογένειες και να τις θεραπεύσουν, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μία και μοναδική διέξοδο: Την φυγή προς τα εμπρός.

Έκτον, οι τράπεζες συμμετέχουν ήδη στον αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, βρίσκονται στο πλευρό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις σημερινές δυσχέρειες. Η Εθνική συμμετέχει δυναμικά σε αυτήν την προσπάθεια, με αναχρηματοδοτήσεις δανείων, με μειώσεις τιμολογίων και με ειδικά μέτρα για τους πελάτες της που υφίστανται μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους -όπως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους πελάτες της. Είμαστε μια ισχυρή δύναμη στο πλευρό τους. Παράλληλα όμως, θέλω να κάνω σαφές ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να καταστραφεί η έννοια της συναλλακτικής ηθικής, γιατί κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ίδια την επιβίωση της χώρας μακροπρόθεσμα.

Έβδομο, η νέα ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από μεγάλες και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρύθμιση παντού –εδώ που έχουμε φτάσει, αυτός είναι όρος εθνικής επιβίωσης. Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις της στην εθνική προσπάθεια μεταρρύθμισης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναλαμβάνοντας τους κινδύνους που της αναλογούν, στηρίζοντας την δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, ενισχύοντας την επιχειρηματική καινοτομία και πρωτοστατώντας στην χρηματοδότηση της πολλά υποσχόμενης πράσινης οικονομίας.

Τι αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση η MIG

Ηχηρό μήνυμα απέναντι στην λασπολογία ορισμένων επιχειρηματικών, πολιτικών και εκδοτικών κύκλων ότι δήθεν οι μέτοχοι της MIG είναι δυσαρεστημένοι από τη Διοίκηση του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου έδωσε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της MIG ψηφίζοντας όλα τα θέματα της Συνέλευσης ομόφωνα.
Συγκεκριμένα εκπροσωπήθηκε στη Γ.Σ. το 56,35% των μετοχών εκ των οποίων το 54,12% ανήκε ή εκπροσωπήθηκε δια πληρεξουσίου από τον κ. Α. Βγενόπουλο, ενώ το υπόλοιπο εκπροσωπήθηκε από πολλούς μικρομετόχους.  Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα θέματα της Γ.Σ., συμπεριλαμβανομένης της εκλογής του υπό την ηγεσία του κ. Α. Βγενόπουλου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για 3 χρόνια, εγκρίθηκαν ομόφωνα μέσα σε κλίμα συσπείρωσης και σύμπνοιας.
«Η MIG διαθέτει πολύ ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και με την στρατηγική που ακολουθούμε θα υλοποιήσουμε το όραμά μας και θα ικανοποιήσουμε τους μετόχους μας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα» τόνισε ο Πρόεδρος της MIG κ. Α. Βγενόπουλος, και συνέχισε:  
«Αυτήν την περίοδο προτεραιότητες μας είναι, στο μέτρο του δυνατού, να σταθούμε δίπλα στην δοκιμαζόμενη Κοινωνία και Οικονομία και στους εργαζομένους μας και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας».


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης