Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όλη η αλήθεια για την Εθνική Ασφαλιστική - Το αίτημα Exin προς ΤτΕ για προθεσμία....

Όλη η αλήθεια για την Εθνική Ασφαλιστική - Το αίτημα Exin προς ΤτΕ για προθεσμία....
Τα ερωτήματα για τις δεσμεύσεις της … δεσμευτικής προσφοράς, οι υποσχέσεις Calamos, η αισιοδοξία της ΕΤΕ και οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη διαδικασία πώλησης
Σε έναν άνευ προηγουμένου τραγέλαφο κινδυνεύει να εξελιχθεί η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα παρά το γεγονός ότι στην τράπεζα συνεχίζουν να αισιοδοξούν ότι η συμφωνία πώλησης θα ολοκληρωθεί. Και αυτό διότι ενώ υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές από 4 εταιρίες ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η Exin Group Financial Services Holding B.V με συγκεκριμένη ομάδα χρηματοδότησης αλλά το ερώτημα είναι πως ακριβώς προσδιορίζεται μια δεσμευτική προσφορά και τι εγγυήσεις περιλαμβάνει.
Χθες η Exin και όχι η Exin Financial Services Holding B. που είναι το σχήμα που πλειοδότησε (κοινή εταιρία με John Calamos) σε ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε ότι κατατέθηκε επικαιροποιημένος φάκελος στην Τράπεζα της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα και πως η ίδια και οι εταίροι της διατηρούν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή.
Μετά από αυτό το ερώτημα είναι γιατί αφού είναι δεσμευμένοι όλοι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως ο John Calamos με την άφιξή του στην Ελλάδα τον Νοέμβριο θα έλυνε τα όποια ζητήματα
Η υπόθεση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής τείνει να γίνει σήριαλ που θυμίζει την υπόθεση του ενδιαφέροντος εξαγοράς της NBG Asset Management  από την Calamos Investments που εκτυλίχθηκε το 2013 και 2014 για να ναυαγήσει τελικά. Μάλιστα η Calamos συχνά πυκνά εμφανίζεται ως ο επενδυτής που θα κάνει επενδύσεις μεγάλου ύψους στην Ελλάδα υπό την ισχύ των 20 δις δολαρίων που διαχειρίζεται αλλά συνήθως κάτι «στραβώνει» στο τέλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η συμφωνία για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής ανακοινώθηκε στις αρχές Ιουνίου,  μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν είχαν καν προσκομιστεί τα απαραίτητα στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews, ώστε να ληφθεί η σχετική άδεια που απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση.
Τώρα βρισκόμαστε λιγότερο από δύο μήνες πριν την εκπνοή της προθεσμίας ( αρχές Μαρτίου) και λίγο πάνω από έξι μήνες μετά την ανακήρυξη της Exin ως προτιμητέου επενδυτή και ο προτιμητέος επενδυτής κατέθεσε όπως ισχυρίζεται επικαιροποιημένο  φάκελο. Άραγε πως ορίζεται ο επικαιροποιημένος φάκελος όταν στην ανακοίνωση της Exin υπάρχει αναφορά περί φημών και εικασιών για νέες οντότητες (κατά κοινώς λεγόμενο νομικά πρόσωπα επενδυτές). Τις φήμες αυτές δεν τις διαψεύδει αλλά δεν τις σχολιάζει.
Η αλήθεια όμως είναι ότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στον «επικαιροποιημένο» φάκελο όπως τον ονοματίζει η Exin ζητείται προθεσμία έως το τέλος του μήνα για τη συμμετοχή της Pimco στο επενδυτικό σχήμα Exin που θα αγοράσει το 75%.
Η προθεσμία από μόνη της δείχνει ότι παραμένει ανοικτό το επενδυτικό σχήμα και δημιουργεί ερωτήματα για τη χρηματοοικονομική ικανότητα του αρχικού σχήματος να αποκτήσει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Και το μείζον ερώτημα που εγείρεται είναι αν θα μπορέσει χωρίς την Pimco η Exin να ολοκληρώσει την εξαγορά όταν πηγές της Pimco επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τη συμμετοχή της στο σχήμα εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής.  
Το εντυπωσιακό είναι πάντως ότι η αξιοπιστία της Exin είχε ελεγχθεί και από τους συμβούλους του διαγωνισμού για την πώληση της θυγατρικής της ΕΤΕ, τις Goldman Sachs και Morgan Stanley οι οποίες δεν προκύπτει με ποιον ακριβώς τρόπο διαπίστωσαν ότι όλα ήταν όπως έπρεπε και η ανακήρυξη της Exin ως προτιμητέου επενδυτή θα οδηγούσε στην ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Επισημαίνεται ότι με βάση τη διαδικασία που ακολουθήθηκε  δεν δημιουργήθηκε λίστα με δεύτερο επενδυτή με τον οποίο  θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση σε περίπτωση ναυαγίου της πώλησης. Έτσι αν ναυαγήσει η πώληση τότε θα πρέπει να διενεργηθεί εκ νέου διαγωνισμός από την αρχή. Βεβαίως οι τρεις άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ήταν Κινέζικοι όμιλοι μεταξύ των οποίων και η γνωστή στην Ελλάδα Fosun .
Για την περίπτωση που η Εθνική Ασφαλιστική περνούσε στα χέρια των Κινέζων είχαν γίνει παρεμβάσεις τον Μάιο του 2017 από τις ΗΠΑ τόσο από τον Υπουργό  Εμπορίου Wilbur Ross όσο και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Geoffrey Pyatt .
Ο Αμερικανός Υπουργός Εμπορίου είχε στείλει επιστολή προς την κυβέρνηση παίρνοντας ανοικτά θέση υπέρ του σχήματος  Exin . Λίγες ημέρες μετά ο κ. . Pyatt στη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα (Hellenic Association of Energy Economics), και αναφερόμενος στην ανάγκη της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων, μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η ελληνική οικονομία αν η Εθνική Ασφαλιστική περάσει στα χέρια του επενδυτικού σχήματος Calamos, ενός εκ των τεσσάρων διεκδικητών.
Τελικά από ότι φαίνεται οι … παραινέσεις των ΗΠΑ έπιασαν τόπο αλλά η συναλλαγή δεν έγινε ακόμα με αποτέλεσμα να πλανάται το ερώτημα αν η επιλογή Exin έγινε με πολιτικά κριτήρια και όχι οικονομικά μετά από παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΤΕ καθ υπόδειξην των ΗΠΑ. Φυσικά απάντηση στο ερώτημα δεν πρόκειται να υπάρξει εφ όσον δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής όπου πιθανόν για το ναυάγιο να αναζητηθούν εξιλαστήρια θύματα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης