Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Αρχή Ξεπλύματος δέσμευσε τους λογαριασμούς του Παπαευαγγέλου μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews

Η Αρχή Ξεπλύματος δέσμευσε τους λογαριασμούς του Παπαευαγγέλου μετά τις αποκαλύψεις του bankingnews
Να σημειωθεί ότι την υπόθεση Παπαευαγγέλου αποκάλυψε το bankingnews και εν συνεχεία για μια εβδομάδα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης καθολικά ασχολήθηκαν με το θέμα.
H Αρχή Ξεπλύματος δέσμευσε σήμερα 5 Νοεμβρίου 2018 τους λογαριασμούς του Ε. Παπαευαγγέλου που εμπλέκεται στην υπόθεση με τα POS των ελληνικών τραπεζών στην Κίνα και την Χρυσή Βίζα.
Να σημειωθεί ότι την υπόθεση Παπαευαγγέλου αποκάλυψε το bankingnews και εν συνεχεία για μια εβδομάδα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης καθολικά ασχολήθηκαν με το θέμα.

Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές η Αρχή Ξεπλύματος διερευνά εάν στην υπόθεση αυτή έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Έιχε προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία που επιδόθηκε την 1η Νοεμβρίου 2018 στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες για την υπόθεση του επιχειρηματία Παπαευαγγέλου και των POS στην Κίνα.
Οι τράπεζες που παρέλαβαν την εισαγγελική παραγγελία καλούνται να προσκομίσουν στην δικαιοσύνη
1)Τον πλήρη φάκελο των δραστηριοτήτων Παπαευαγγέλου που ήταν μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος της Jumbo
2)Όλες τις κινήσεις συναλλαγών και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα ανοίξουν για έλεγχο
3)Όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι τράπεζες με τον εν λόγω επιχειρηματία.
Η εισαγγελική παραγγελία παρελήφθη την 1η Νοεμβρίου από τις τράπεζες και επικρατεί προβληματισμός γιατί 2 τράπεζες έλαβαν επιστολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.
Η Εθνική τράπεζα παρέλαβε επιστολή όπου οι ρυθμιστικές αρχές ρωτούσαν για τον ασυνήθιστο αριθμό συναλλαγών 265 συναλλαγές – κινήσεις σε 3 μήνες και εν μέσω capital controls.
Η δεύτερη τράπεζα έλαβε επίσης επιστολή από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στο πλαίσιο όμως καλής συνεργασίας που είχαν για το ζήτημα αυτό.

Το «σκάνδαλο» με βάση το νόμο

Με βάση τον νόμο 4557 άρθρο 3 παράγραφο 2 όταν τελείται μια παράνομη πράξη στο εξωτερικό και αφορά capital controls ή υπάρχει υπόνοια για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος το αδίκημα είναι σαν να έχει συντελεστεί στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα εγείρεται θέμα γιατί με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να δοθεί η χρυσή visa σε ξένους μέσω πιστωτικών καρτών.

Ανησυχεί ο SSM

Και ενώ η δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει να διερευνά την υπόθεση και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών προβληματίζεται από τις εξελίξεις.
Συγκεκριμένα ο SSM φέρεται να σχεδιάζει να διερευνήσει και μέσω της ΤτΕ εάν υπάρχουν ευθύνες από τις εσωτερικές δομές της Εθνικής τράπεζας.

Η αγορά ακινήτων και η εισροή συναλλάγματος πάγωσε

Μέσω της Χρυσής βίζας είχε αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα και τα ακίνητα.
Ωστόσο μετά την εξέλιξη με την υπόθεση των POS είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον θα παγώσει.

Πως έγινε η παραβίαση των capital controls

Το μεγάλο κόλπο που επέτρεψε σε ορισμένους επιτήδειους να ανακαλύψουν παράθυρα νόμων και κανονισμών ώστε να κάνουν χρυσές δουλειά από την Κίνα μέσω των ελληνικών τραπεζών αποκαλύπτει το bankingnews.
Να σημειωθεί ότι η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί του θέματος και αρμόδιος εισαγγελέας θα πραγματοποιήσει έρευνα.
Το μεγάλο κόλπο αποκαλύφθηκε όταν κάποιοι ανακάλυψαν ένα παράθυρο του νόμου που αφορά τα capital controls.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα με την επιβολή των capital controls όσοι κατείχαν π.χ. κάρτες και χρησιμοποιούσαν POS ξένης τράπεζας, η συναλλαγή δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς σε κεντρικό επίπεδο οι ελληνικές κάρτες απορρίπτονταν από τα POS των διεθνών τραπεζών.
Τα POS είναι τερματικά που αποτρέπουν συναλλαγές με κάρτες τραπεζών.  
Οι πιστωτικές κάρτες των ελληνικών τραπεζών απορρίπτονταν οπότε καμία συναλλαγή σε POS αλλοδαπής δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Όταν η Κίνα επέβαλλε capital controls η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα δεν μερίμνησε ώστε να μπλοκάρει τις κάρτες των κινέζων ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούν POS ξένων τραπεζών.
Έτσι λοιπόν όταν ο Παπαευαγγέλου ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo διέγνωσε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας – προφανώς και δεν θα είναι ο μόνος που το ανακάλυψε – ζήτησε π.χ. από την Εθνική να πάρει 8 POS τα οποία χρησιμοποιούσε στην Κίνα.
Οι κινέζοι χρησιμοποιούσαν τις κάρτες τους στα POS της Εθνικής και οι συναλλαγές εκτελούνταν κανονικά γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε καλύψει αυτό το παράθυρο.
Οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα έχουν παγώσει όλες τις συναλλαγές όχι μόνο του Παπαευαγγέλου αλλά και όσων κάνουν συναλλαγές τέτοιου τύπου στην Κίνα.
Μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να συνεργάζονται με τις κινεζικές εποπτικές αρχές ώστε να λάβουν μέτρα.
 
Τι υποστηρίζει ο Παπαευαγγέλου σε ανακοίνωσή του

Καθόλα νόμιμες χαρακτηρίζει της συναλλαγές της Destiny Επενδυτική ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η Jumboδεν είχε καμία εμπλοκή στις δραστηριότητες της εταιρείας του.
«Μια σειρά από αναληθή δημοσιεύματα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η σύγχυση των προϋποθέσεων χορήγησης GOLDEN VISA, η νομιμότητα των πωλήσεων και της διαφάνειας της όλης συναλλαγής και η πρωτοφανής παρανόηση που έχει δημιουργηθεί με οδήγησαν να επισημάνω τα κάτωθι :    
Συμμετέχω εδώ και 50 έτη δυναμικά στο ελληνικό επιχειρείν, ενώ διαθέτω και συνδικαλιστική παρουσία μέσα από διάφορους φορείς όπου είναι γνωστή η ακέραια πορεία μου. Σηματωρός των ενεργειών μου πάντα η αναζήτηση νέων ευκαιριών και ποτέ στη ζωή μου δεν έδωσα λαβή για αρνητικά σχόλια αναφορικά με τις επενδυτικές επιλογές μου.
Στο πλαίσιο αυτό διείδα επιχειρηματική ευκαιρία στον κλάδο του Real Estate, αφενός γιατί οι τιμές ήταν ελκυστικές ενώ υπήρχαν κατά τη γνώμη μου κενά στην αγορά και αφετέρου διότι εκτιμούσα και εκτιμώ ότι το τουριστικό Real Estate στην ομορφότερη χώρα στον κόσμο μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί», τονίζει ο Ευ. Παπαευαγγέλου.

Εάν όλα ήταν νόμιμα γιατί παραιτήθηκαν τόσοι άνθρωποι και η δικαιοσύνη κινήθηκε αστραπιαία;

Κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και η Πολιτεία μέσω των οργάνων της οφείλει να αποδείξει την ενοχή του υποστηρίζουν οι νομικοί και προφανώς έχουν δίκιο.
Το σχόλιο μας δεν έχει στόχο να αποδώσει δικαιοσύνη, ούτε μπορούμε, ούτε νομιμοποιούμαστε, ούτε αυτός είναι ο ρόλος μας.
Όμως το bankingnews ως το site που αποκάλυψε το θέμα στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2018 με την υπόθεση Παπαευαγγέλου, POS και χρυσές βίζες σε Κινέζους θέτουμε ορισμένα ερωτήματα.
To βασικότερο είναι το εξής.
Γιατί αφού όλα ήταν νόμιμα η Jumbo ζήτησε την παραίτηση Παπαευαγγελίου από την θέση του αντιπροέδρου σε 24 ώρες στις 29 Οκτωβρίου και η Εθνική Τράπεζα ζήτησε σε 48 ώρες στις 31 Οκτωβρίου 2018 την παραίτηση Τζάκου της Γενικής Διευθύντριας;
Γιατί σε 72 ώρες κινητοποιήθηκε η δικαιοσύνη και εισαγγελική παραγγελία επιδόθηκε στις 4 μεγάλες τράπεζες αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους;
Επίσης αφού όλα ήταν νόμιμα γιατί σε 72 ώρες όλες οι τράπεζες πάγωσαν ανάλογα project ή διεξήγαγαν εσωτερικές έρευνες για το θέμα;


1)Ο κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι όλες οι ενέργειες των εταιριών του είναι νόμιμες και ότι η golden visa ήταν μια νόμιμη διαδικασία.
Αφού ήταν όλα νόμιμα γιατί κ Παπαευαγγέλου η Jumbo σας ζήτησε σε 24 ώρες να υποβάλλετε την παραίτηση σας στις 29 Οκτωβρίου;
Αφορμή ήταν το δημοσίευμα του bankingnews που επικαλείται η Jumbo.
Όπως αναφέρει η εταιρία για λόγους ηθικής τάξης ζητήθηκε η παραίτηση του μικρομετόχου και τέως αναπληρωτή αντιπροέδρου ο οποίος ήταν υπεύθυνος για να παρακολουθεί εάν πληρώνονται η ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.
Η ανακοίνωση της Jumbo μας φαίνεται ολίγον απαξιωτική για τον Παπαευαγγέλου αλλά το ερώτημα παραμένει.
Αφού ότι έκανε ο Παπαευαγγέλου ήταν νόμιμο και σωστό γιατί η Jumbo ζήτησε σε 24 ώρες να παραιτηθεί επικαλούμενη δημοσίευμα του bankingnews;
Τι σημαίνει θέμα ηθικής τάξης;
Από την στιγμή που ο Παπαευαγγέλου δηλώνει ότι έχει κάνει ήταν καθαρό και νόμιμο που έγκειται το θέμα ηθικής τάξης;
Και εάν ήταν θέμα ηθικής τάξης γιατί δεν περίμενε η Jumbo να διερευνήσει την υπόθεση και να δοθούν σαφείς εξηγήσεις και σε 24 ώρες ζήτησε την παραίτηση Παπαευαγγέλου;
Η στάση της Jumbo έδειξε όχι ότι δεν ήξερε αλλά ότι ήξερε και επειδή αποκαλύφθηκε τον παραίτησε.
Βέβαια άλλο η εταιρία ξέρει και δεν κάνει τίποτε και άλλο συμμετέχει, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Παπαευαγγελίου με τον Βακάκη τον επικεφαλής της Jumbo.

2)H Νέλλη Τζάκου είναι έμπειρο τραπεζικό στέλεχος πολλά χρόνια στην Εθνική τράπεζα και με πολλές γνώσεις στην λιανική τραπεζική.
Όταν της παρουσιάζεται ένα σχέδιο για χρυσές βίζες, με POS, με Κίνα με συναλλαγές που άπτονται των capital controls δεν θα έπρεπε να ενημερώσει τις νομικές υπηρεσίες της ώστε να πάρει συμβουλές;
Εάν το έκανε γιατί όταν έλαβε την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας δεν ενημέρωσε άμεσα την διοίκηση;
Εν πάσει περιπτώσει γιατί αφού όλα έγιναν καλά η διοίκηση της Εθνικής έχει ζητήσει την παραίτηση της;

Δεν μπορεί ο Παπαευαγγέλου και η Τζάκου να τα έκαναν όλα καλά και η μεν Jumbo να ζητάει την παραίτηση του αναπληρωτή αντιπροέδρου και η Εθνική να ζητάει την παραίτηση της Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής;
Δεν μπορεί όλα να έγιναν τέλεια και αυτοί που τα έκαναν τέλεια να οδηγούνται σε παραίτηση.

Το συμπέρασμα μας

Προφανώς και δεν έγιναν τέλεια.
Όταν η Jumbo δηλώνει ότι δεν ήξερε για τον Παπαευαγγέλου, θα πούμε ότι ναι δεν ήξερε όπως και για τον Κουτσολούτσιο.
Η Jumbo δεν μας έπεισε ότι δεν ήξερε όμως άλλο ξέρω και δεν κάνω τίποτε και άλλο ξέρω και συμμετέχω.
Δεν υπάρχουν στοιχεία συμμετοχής και μάλλον δεν συμμετείχε η Jumbo στα επιχειρηματικά σχέδια του Παπαευαγγελίου.
Ο Παπαευαγγέλου βρήκε ένα παράθυρο στα capital controls της Κίνας το εκμεταλλεύτηκε και μαζί εκμετταλλεύτηκε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ως προς την Τζάκου μια έμπειρη τραπεζικός ακόμη και εάν δεχθούμε ότι τα έκανε όλα τέλεια, δεν μπορεί να αποσιωπά την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.
Είναι παραλογισμός.
Η Τζάκου δέχεται κριτική επειδή υποβάθμισε τον κίνδυνο από αμέλεια υπέπεσε σε λάθη που δεν συγχωρούνται σε αυτή την δουλειά.
Η Εθνική τράπεζα εάν αισθανόταν άνετα με το θέμα δεν θα ζητούσε την παραίτηση Τζάκου.
Το δε επιχείρημα ότι σχεδίαζε εδώ και καιρό να απομακρύνει η Εθνική την Τζάκου το ακούμε αλλά έχουμε και κάποιες ενστάσεις.
Η ουσία είναι ότι αφού όλα έγιναν τέλεια…γιατί σε 48 ώρες υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις σε Εθνική και Jumbo;
Η απάντηση είναι απλή προφανώς και έγιναν παρατυπίες...δεν θα πούμε κομπίνες.
Καταληκτικά αφού όλα ήταν πολύ σωστά γιατί η δικαιοσύνη κίνησε τις διαδικασίες έρευνας για την υπόθεση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης