Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις NPEs από τράπεζες και PQH έως 32-33 δισ. έως τέλος 2019 – Η μάχη των stress tests και AQRs έχει ξεκινήσει

Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις NPEs από τράπεζες και PQH έως 32-33 δισ. έως τέλος 2019 – Η μάχη των stress tests και AQRs έχει ξεκινήσει
Γιατί το 2019 θα είναι χρονιά ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες;
Σε ακόμη πιο εμπροσθοβαρείς στόχους μείωσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων έχουν επικεντρωθεί οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών οι οποίες τέλη Μαρτίου 2019 αποστέλλουν στον SSM τους νέους αναθεωρημένους στόχους σε επίπεδο ομίλου.
Οι τράπεζες με βάση το πλαίσιο που είχαν ανακοινώσει θα μείωναν τα NPEs τους το 2019 στα 72 δισεκ. από 83 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Όμως λόγω της Eurobank αλλά και των νέων αναθεωρημένων στόχων που σχεδιάζουν να καταθέσουν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες τέλη Μαρτίου 2019, θα μειώσουν τα NPEs τους μέσα στο 2019 κατά 25 δισεκ. ευρώ και θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση στην ιστορία του κλάδου.
Στην Eurobank η μείωση θα είναι 10 δισεκ. στα NPEs μέσα στο 2019, στην Alpha bank 6 δισεκ. η Πειραιώς 5 δισεκ. και η Εθνική 4 δισεκ. συνολικά 25 δισεκ. μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Η Alpha bank θα ανακοινώσει άμεσα την τιτλοποίηση NPEs 2 δισεκ. ευρώ μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ στην Κύπρο για να εξυγιανθεί η θυγατρική υιοθετεί μοντέλο…. Eurobank.
Η PQH η οποία διαχειρίζεται τις παλαιές bad bank Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α. στην πράξη έχει αποτύχει.
Πριν οι bad bank απέδιδαν με την ενσωμάτωση τους στην PQH στην οποία έχει άμεση παρέμβαση η ΤτΕ…η προσπάθεια μείωσης και αξιοποίησης των NPEs έχει καταρρεύσει.
Έτσι η PQH θα πουλήσει έως το τέλος του 2019 όλο το χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων ύψους 9 δισεκ. ευρώ και κατ΄ ουσία παύει να έχει πρακτικό ή θεσμικό ρόλο.
Η PQH ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την ΤτΕ ως ενιαίος εκκαθαριστής αλλά απέτυχε στην διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Ακόμη και εάν εξαιρεθεί η Eurobank που ακολουθεί ένα άκρως επιθετικό σχέδιο μείωσης των NPEs η μείωση των υπολοίπων τραπεζών θα φθάσει στα 15 δισεκ.
Εκτιμάται ότι για τα 25 δισεκ. ευρώ μείωσης στα προβληματικά δάνεια θα δαπανήσουν οι τράπεζες περί τα 3 δισεκ. κεφάλαια από το κεφαλαιακό μαξιλάρι τους εκ των οποίων έως 1,3 δισεκ. η Eurobank.
Και ενώ οι τράπεζες σχεδιάζουν πιο επιθετικά εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων οι συλλογικές λύσεις που έχουν καταθέσει Κυβέρνηση και ΤΧΣ δηλαδή το APS ή Ιταλικό μοντέλο και η ΤτΕ με το DTC θα καθυστερήσουν.
Εκτιμάται ότι ακόμη και εάν λάβει το πράσινο φως το APS που περιλαμβάνει έως 20 δισεκ. τιτλοποίηση NPEs με παράλληλη έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν κρατική εγγύηση τέλη Απριλίου 2019 με αρχές Μαΐου 2019 από την DGComp…δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί νωρίτερα από τον Νοέμβριο 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ που αξιολογεί αυτές τις προτάσεις για το εάν εμπίπτουν στα περί κρατικής βοήθειας – state aid – δεν θα προλάβει να αξιολογήσει την πρόταση της ΤτΕ νωρίτερα από το Φθινόπωρο 2019 γιατί έχει πολλά κενά.
Οι ελληνικές τράπεζες το 2019 προβαίνουν στην πιο επιθετική μείωση των προβληματικών τους δανείων στην ιστορία τους ενώ εξίσου μεγάλη μείωση θα σημειωθεί και το 2020 εφόσον εφαρμοστεί το Ιταλικό μοντέλο.
Οι τράπεζες στα αρχικά τους πλάνα είχαν προβλέψει ότι το 2021 θα έχουν 30-31 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και ο στόχος αυτός είναι βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί πολύ χαμηλότερα.

Πιθανά τα AQRs στις ελληνικές τράπεζες το 2020

Στο stress tests του Ιουλίου του 2020 που θα διεξάγει η ΕΚΤ, ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών και η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή υπάρχει πιθανότητα να διεξάγει και AQRs δηλαδή asset quality review ή έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (δανείων) στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν τελικώς διενεργηθούν AQRs στις ελληνικές τράπεζες στο stress tests του 2020 τότε είναι όντως πιθανό να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή μίλησε στο bankingnews τόνισε τα εξής «το Καλοκαίρι του 2020 είναι πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά.
Στο stress tests του 2020 θα έχουν περάσει 5 χρόνια από το τελευταίο AQRs τον τελευταίο έλεγχο στοιχείων ενεργητικού και δανείων για τις ελληνικές τράπεζες που διεξήχθη τον Οκτώβριο του  2015.
Τα 5 χρόνια είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα νέο AQRs ώστε να διαπιστωθεί η ποιότητα των ισολογισμών των τραπεζών ενόψει και των νέων κανόνων για τα προβληματικά δάνεια και την νέα πολιτική προβλέψεων.
Ακόμη δεν έχουν παρθεί αποφάσεις αλλά είναι πιθανό σενάριο».

Τι σημαίνει AQRs;

Η αλήθεια είναι ότι το AQRs προκαλεί τρόμο στους επενδυτές των τραπεζών.
Ο έλεγχος ενεργητικού και δανείων καταλήγει σε κεφαλαιακές ανάγκες και δεν είναι τυχαίο…η βιασύνη ορισμένων τραπεζών να επισπεύσουν τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs.
Οι τράπεζες που πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έχουν ολοκληρώσει μεγάλης κλίμακας εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των προβληματικών τους δανείων όπως π.χ. η Eurobank θα τύχουν ξεκάθαρα καλύτερης μεταχείρισης στα stress tests και στα AQRs εφόσον διεξαχθούν.
Να τονιστεί ότι στο AQRs του 2015 οι τράπεζες είχαν εμφανίσει η Alpha bank μηδενική επίδραση, η Eurobank 339 εκατ. η Πειραιώς 2,18 δισεκ. ευρώ και η Εθνική τράπεζα 850 εκατ ευρώ.
Επίσης να τονιστεί ότι στο stress tests του 2015 στο δυσμενές σενάριο είχαν προκύψει οι εξής κεφαλαιακές ανάγκες μετά τις αναπροσαρμογές που έγιναν…αμέσως μετά το stress tests.
Πειραιώς κεφαλαιακές ανάγκες 4,66 δισεκ.
Εθνική 4,48 δισεκ.
Eurobank 2,12 δισεκ. και
Alpha bank 2,74 δισεκ. ευρώ
Το συνολικό άθροισμα των κεφαλαιακών αναγκών στο δυσμενές σενάριο του Οκτωβρίου του 2015 του stress tests των ελληνικών τραπεζών ήταν 14 δισεκ. ευρώ από αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισεκ. ευρώ.

Γιατί το 2019 θα είναι χρονιά ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες;

Οι τράπεζες που θα ακολουθήσουν ένα επιθετικό μοντέλο μείωσης των NPEs τους όπως η Eurobank – γιατί θα πουλήσει και NPEs -  και δευτερευόντως η Πειραιώς θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στα stress tests του Ιουλίου 2020.
Το 2019 θα είναι χρονιά ορόσημο γιατί
1)Στα stress tests του 2020 η χρονιά βάσης και αναφοράς θα είναι το τέλος του 2019.
2)Γιατί τα εμπροσθοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs θα τύχουν πολύ καλύτερης μεταχείρισης στα stress tests
3)Γιατί εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες οι τράπεζες που έχουν απαλλαγεί από τα προβληματικά δάνεια τους θα μπορέσουν να αναζητήσουν πιο πειστικά νέα κεφάλαια.
4)Εφόσον υλοποιηθούν AQRs είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των NPEs και διατήρησης κεφαλαιακών αποθεμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης