Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δέκα βήματα για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα προστασίας α΄κατοικίας - Θα ρυθμιστούν δάνεια 9 δισ, στις 150 χιλ. οι αιτήσεις

Δέκα βήματα για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα προστασίας α΄κατοικίας - Θα ρυθμιστούν δάνεια 9 δισ, στις 150 χιλ. οι αιτήσεις
Ανάμεσα στα κρίσιμα βήματα είναι η αποδοχή άρσης του απορρήτου τόσο του φορολογικού όσου και του τραπεζικού
Με το καλημέρα περισσότερες από 220 αιτήσεις δέχθηκε η πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας η οποία να σημειωθεί παρουσιάστηκε από  κ. Φώτη Κουρμούση, ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Ανέφερε ότι ο σκοπός της είναι να σωθούν τα σπίτια των ανθρώπων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν  το στεγαστικό τους  δάνειο.
Κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας από υπηρεσιακά στελέχη διευκρίνισαν ότι χρειάζονται 10 απλά ηλεκτρονικά βήματα για την κατάθεση της αίτησης.
Ανάμεσα στα κρίσιμα βήματα είναι η αποδοχή άρσης του απορρήτου τόσο του φορολογικού όσου και του τραπεζικού.  
Ακόμη ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία από το πιστοποιητικό  βαρών ενώ τα  υπόλοιπα  εμφανίζονται αυτόματα στην πλατφόρμα.
Σε διάστημα επτά εργάσιμων ημερών η πλατφόρμα θα έχει  τροφοδοτηθεί με όλα  τα απαραίτητα στοιχεία και το αργότερο σε ένα μήνα η τράπεζα θα  πρέπει να έχει  βγάλει την απόφασή της που θα καθιστά τον ενδιαφερόμενο ως επιλέξιμο.
Ο αντισυμβαλλόμενος σε διάστημα ενός μήνα θα πρέπει να έχει αποδεχθεί  τη ρύθμιση για να μπει στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Στο ενδεχόμενο να υπάρχει διαφωνία  δύνεται  η δυνατότητα  προσφυγής  στη Δικαιοσύνη.
Το θέμα μπορεί  να προκαλέσει  ρήγμα  στη συμφωνία  είναι ο καθορισμός  της εμπορικής  αξίας του ακινήτου  που  θα αποτιμηθεί με  βάση την αξία της  που είχε το Δεκέμβριο του 2018 από πιστοποιημένους  μηχανικούς  που  έχουν  ενταχθεί  στο  μητρώο του υπουργείου Οικονομικών.
Ο νόμος 4605/2018 επιτρέπει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τον προσδιορισμό  της εμπορικής αξίας και μέχρι την ολοκλήρωση  της διαδικασίας ο δανειολήπτης  θα  τυγχάνει της προστασίας της πρώτης  κατοικίας.  
 Η κα Χαρούλα Απαλλαγάκη γενική γραμματέας της Ένωσης  Ελληνικών Τραπεζών  με την ευκαιρία  παρουσίασης της  πλατφόρμας  τόνισε  ότι δεν πρόκειται  για καταφύγιο   για  όλους  αλλά  όσοι πραγματικά έχουν  ανάγκη  την προστασία ενώ για τους  στρατηγικούς  κακοπληρωτές  ανέφερε  ότι δεν  θα εμφανισθούν να κάνουν  αίτηση. Προσδιόρισε ότι περίπου 150.000 δανειολήπτες  θα  ενταχθούν  στη ρύθμιση  κα  το ύψος των  δανείων  που θα ρυθμιστούν  ανέρχονται σε 9 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με  τον κ.  Φώτη Κουρμούση  ο νόμος   θα βρίσκεται  σε ισχύ  μέχρι  το Δεκέμβριο  του 2019.
 Για  τις καθυστερήσεις  που θα  προκύψουν μέσα στο 2019  θα πρέπει η νέα  Κυβέρνηση να φέρει  νέο  νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία  της  πρώτης  κατοικίας  ή να παρατείνει  το υπάρχον  πλαίσιο. Αξίζει να σημειωθεί  ότι  δικαίωμα αίτησης  στην πλατφόρμα έχουν και  οι  δανειολήπτες  που τα  δάνεια  του έχουν  μεταφερθεί  σε Funds με την προϋπόθεση να πληρούν  τα  κριτήρια  του νόμου.     

 Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης