Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλήθος ξένων επενδυτών παρελαύνει από τα υπουργεία με προτάσεις αλλά η κυβέρνηση... ανησυχεί για την ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ

tags :
Πλήθος ξένων επενδυτών παρελαύνει από τα υπουργεία με προτάσεις αλλά η κυβέρνηση... ανησυχεί για την ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ
Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν βεβαίως και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές εάν θα ενισχύσουν ή θα αποδυναμώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Πάνω από 20 ξένοι επενδυτές έχουν παρελάσει από τα βασικά ελληνικά υπουργεία παρουσιάζοντας πλήθος προτάσεων για ιδιωτικοποιήσεις, το χρέος, αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου και λύσεις σε βασικά προβλήματα της οικονομίας.
Π.χ. μόνο για την τιτλοποίηση της ΔΕΗ έχουν εμφανιστεί πέραν από την Pimco πλήθος ενδιαφερομένων όπως η J P Morgan και η Nomura.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις προτάσεις των ξένων επενδυτικών οίκων αλλά όπως ανέφερε έμπειρος υπουργός από ιδέες πάμε καλά αλλά το θέμα είναι πότε θα επενδύσουν οι ξένοι πραγματικά κεφάλαια.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι οι ξένοι προσπαθούν σε αυτήν την φάση να διερευνήσουν προθέσεις από την κυβέρνηση, να διαγνώσουν τις στρατηγικές σε βασικά θέματα όπως τιτλοποιήσεις, πωλήσεις, αποτιμήσεις κ.α.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξετάσει πλήθος προτάσεων και δεν είναι τυχαίο ότι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2019 θα πυκνώνουν εκ νέου οι επισκέψεις των ξένων στην Ελλάδα αλλά ανησυχεί για την ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ.
Η κυβέρνηση ανησυχεί για την ΔΕΗ κυρίως γιατί έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Πρακτικά μόνο η τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. ληξιπρόθεσμων και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και υπό όρους μπορούν να υλοποιηθούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έχει σταθεροποιηθεί στα 600 εκατ ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των επενδυτών βλέπουν ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Η κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του δανεισμού της ΔΕΗ με τις δανείστριες τράπεζες αλλά μια τέτοια εξέλιξη προσκρούει στην άρνηση των τραπεζών.
Πάντως ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να ξεκινήσει γύρω επαφών με τις τράπεζες, όπως και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ με στόχο να επιτευχθεί κάποιας μορφής συμφωνία.
Ως προς τα ΕΛΠΕ η αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας στα 1,4 με 1,5 δισεκ. για το 51% καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε την ιδιωτικοποίηση, εμφανίστηκαν δύο ενδιαφερόμενοι – που λόγω προβλημάτων πλέον ο ένας ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να επανεμφανιστεί – αλλά αποτέλεσμα δεν υπήρξε ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ εάν ξεκινήσουν απλά ένα νέο διαγωνισμό για να βρουν ενδιαφερόμενους θα καταλήξουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Θα πρέπει να εξεταστεί γιατί στην πρώτη ιδιωτικοποίηση δεν εκδηλώθηκε σοβαρό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ αν και η παρουσία του Carlyle ήταν ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη του πρώτου διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης στρατηγικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ.
Για την κυβέρνηση η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και το Ελληνικό έχουν σημειολογία και ουσία όχι μόνο γιατί θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο έμμεσα αλλά γιατί θα αποδείξουν ότι με κυβέρνηση της ΝΔ έρχονται νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.
Το βασικό ζητούμενο είναι να έρθουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα και αυτό συνεχίζει να αποτελεί στόχο που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.
Κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσουν βεβαίως και οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές εάν θα ενισχύσουν ή θα αποδυναμώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης