Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για το διεθνές κλίμα - Στο δυσμενές σενάριο θα έχει σοβαρή επίδραση σε ΑΕΠ και ιδιωτικοποιήσεις

Ο Μητσοτάκης ανησυχεί για το διεθνές κλίμα - Στο δυσμενές σενάριο θα έχει σοβαρή επίδραση σε ΑΕΠ και ιδιωτικοποιήσεις
H κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ στο εσωτερικό μέτωπο φαίνεται ότι έχει πλήρως σταθεροποιήσει την κατάσταση και ένα κλίμα εμπιστοσύνης κυριαρχεί… ανησυχεί για το εξωτερικό μέτωπο…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι εντός Ελλάδος ο σχεδιασμός παρά τα εμπόδια… υλοποιείται, υπάρχει αίσθημα σταθερότητας στην οικονομία και την κοινωνία και καλύτερες προοπτικές διαγράφονται.
Όμως με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές...  ο Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, επιχειρηματίες, τραπεζίτες αλλά και άλλους παράγοντες που τον επισκέπτονται αναφέρει ότι ανησυχεί για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, ο κίνδυνος ύφεσης στην Γερμανία δεν είναι αμελητέος ενώ και οι ΗΠΑ εμφανίζουν ανησυχητικά σημάδια.
Εάν υπάρξει ύφεση στις βασικές οικονομίες και οι κεντρικές τράπεζες στις 12 και 18 Σεπτεμβρίου ΕΚΤ και FED δεν καταφέρουν να πείσουν τις αγορές… ο κίνδυνος περιδίνησης, πτώσης των αξιών και αβεβαιότητας για το μέλλον θα αυξηθεί.
Σε μια τέτοια περίπτωση άπαξ και ο ανοδικός κύκλος διεθνώς κλείνει τα 11 χρόνια – ειδικά στην Wall – και εφόσον επικρατήσει το αρνητικό σενάριο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανησυχεί

1)Για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ.
Ήδη ο στόχος για ΑΕΠ 2,2% το 2019 έχει καταρρεύσει, θα κινηθεί μεταξύ 1,9% και 1,8%.
Για το 2020 στόχος είναι το 2,6% με 2,8% αλλά εάν υπάρξει διεθνώς επιβράδυνση, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία 0,4% με 0,8% που αυτό σημαίνει 2,2% με 2% αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί κάτω του ιδεατού στόχου που είναι 4%.
Να σημειωθεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% διατηρείται και το 2020 στην Ελλάδα.

2)Σε ένα περιβάλλον όπου οι οικονομίες εισέρχονται σε ύφεση, οι διεθνείς επενδυτές θα καταστούν πολύ πιο επιφυλακτικοί και έτσι θα αυξηθεί ο κίνδυνος για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά εάν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες δεν ευνοήσουν θα αποτύχει να πιάσει τους στόχους εσόδων.

3)Υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα όπως φαίνεται η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2021 δηλαδή σε 28 μήνες από σήμερα.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα – για μια ακόμη φορά – να χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης που θα ξεκινήσει εκ νέου η ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα ελληνικά ομόλογα να μην συμπεριληφθούν στην νέα ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ καθώς δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ στο εσωτερικό μέτωπο φαίνεται ότι έχει πλήρως σταθεροποιήσει την κατάσταση και ένα κλίμα εμπιστοσύνης κυριαρχεί… ανησυχεί για το εξωτερικό μέτωπο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης