Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Περίπου 5 δισ. ευρώ θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών το 2020 από τις τιτλοποιήσεις

Περίπου 5 δισ. ευρώ θα επιβαρυνθούν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών το 2020 από τις τιτλοποιήσεις
Το ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε τις τράπεζες πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί εγγύηση επί της εγγύησης και πως τα 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις που θα εκδόσει το Δημόσιο δεν πρόκειται να υποστηριχθούν περαιτέρω
Για ζημία η οποία θα κινηθεί περί το 15% επί του χαρτοφυλακίου των NPEs που θα τιτλοποιηθούν και που θα βαίνει προς το 20% όσο μαζικότερες θα είναι οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων έκαναν λόγο οι τράπεζες στα roadshows που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη επισημαίνοντας πως κομμάτι αυτής της ζημιάς θα αντισταθμιστεί μερικώς από τις εγγυήσεις σε ότι αφορά το σχέδιο Ηρακλής.
Συγχρόνως το Υπουργείο διαβεβαίωσε τις τράπεζες σε όλους τόνους πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί εγγύηση επί της εγγύησης και πως τα 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις που θα εκδόσει το Ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να υποστηριχθούν περαιτέρω.
Ας σημειωθεί πως 12 δισ. ευρώ NPEs πρόκειται να τιτλοποιήσει  η Alpha Bank που γι' αυτήν το ποσοστό (σ.σ. ζημίας)  υπολογίζεται στο 17% ,  ενώ 7,5 δισ. ευρώ τιτλοποιεί η Eurobank. Η Εθνική που δεν έχει επίσημα ανακοινώσει, μίλησε στα πρόσφατα συνέδρια  για 5-6 δισ. ευρώ  ΝPEs που θα τιτλοποιήσει ενόψει του Ηρακλή ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει μιλήσει για 3 δισ. ευρώ με προοπτική επιτάχυνσης . Η προοπτική αυτή που αναμένεται να ξεδιπλωθεί το καινούριο έτος, ενδέχεται να οδηγήσει κόκκινα δάνεια στο APS ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.  Με βάση τα παραπάνω  οι ζημιές που θα αφαιρεθούν από τα συνολικά αποτελέσματα των τραπεζών πριν την αντιστάθμιση των εγγυήσεων θα πλησιάσουν τα 5 δισ. ευρώ εφόσον οι τράπεζες προωθήσουν στο Ηρακλή το maximum  ποσό κόκκινων δανείων  που προτίθενται τελικώς να τιτλοποιήσουν.
 Σε ότι αφορά τους servicers η απόκλισή τους δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 30% το οποίο σταδιακά θα υποχωρεί στο 20%
Ο Ηρακλής  και οι λοιπές εξελίξεις στις τράπεζες όπως αναφέρουν στο BN καλά πληροφορημένες πηγές έφεραν στα σαλόνια των  πιστωτικών ιδρυμάτων τους διάφορους οίκους που ενδιαφέρονται για τις επικείμενες εκδόσεις των τραπεζών τους επονομαζόμενους  Credit Guys οι οποίοι διερευνούν το περιβάλλον γι' αυτές τις εκδόσεις.
Το νομοσχέδιο του Ηρακλή εκτιμάται- ή τουλάχιστον αυτή είναι η πληροφόρηση που υπάρχει- πως θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 13.12.19 μολονότι ακόμη δεν έχει διατυπωθεί η γνώμη της ΕΚΤ, η οποία πάντως αναμένεται στις 11.12.19.
Στα roadshows που έλαβαν χώρα οι επενδυτές χωρίζονται σε αυτούς που διαθέτουν κυρίως την ευρωπαϊκή κουλτούρα και ενδιαφέρονται περισσότερο σε ότι αφορά τις τράπεζες για ρυθμίσεις και θέματα διακυβέρνησης θεσμικά κλπ και στους έχοντες την αμερικανική κουλτούρα και αναζητούν εκ νέου από τις τράπεζες να ανοιχτούν σε νέες χρηματοδοτήσεις.
Σήμερα ξεκινάει το συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη το οποίο πάντως έχει και πολιτικό χαρακτήρα και υπ' αυτήν την έννοια θα παρουσιάστει κυρίως την αλλαγή σελίδας στη χώρα και μέσα από αυτό και οι επικείμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ σε ότι αφορά την τράπεζα Πειραιώς θα πραγματοποιήσει δικό της συνέδρίο στη Νέα Υόρκη την Τρίτη 10.12.19 έχοντας οργανώσει συναντήσεις με μεγάλα θεσμικά ονόματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης