Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Fortress που αποκλείστηκε αλλά θέλει να μπει στο Galaxy της Alpha bank και η Bain… εντάσσονται στο ίδιο σχέδιο... deal με DoValue

Η Fortress που αποκλείστηκε αλλά θέλει να μπει στο Galaxy της Alpha bank και η Bain… εντάσσονται στο ίδιο σχέδιο... deal με DoValue
Ποιος ο στόχος Fortress και Bain Capital για το Galaxy της Alpha bank;
Πρόσφατα το bankingnews είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο με βάση το οποίο στην περίπτωση που η Bain Capital πλειοδοτήσει στο πρόγραμμα Galaxy της Alpha bank δηλαδή τιτλοποίηση 10 δισεκ. προβληματικών δανείων και αγορά της εταιρίας διαχείρισης Cepal… σε επόμενη φάση θα υπάρξει deal δηλαδή συγχώνευση με την DoValue που αποτελεί το μοντέλο εξυγίανσης της Eurobank.
Η Bain Capital είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό 10% στην μητρική DoValue Ιταλίας οπότε εύλογα δημιουργείται ο συνειρμός δηλαδή συγχώνευση της Cepal της Alpha bank με την DoValue της Eurobank.
Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι για την τιτλοποίηση Galaxy είναι 5 με βασικούς την Pimco, Bain Capital, Cerved, Apollo κ.α.

Τι συμβαίνει με Fortress;

Η Fortress είναι αμερικανικό fund και βασικός μέτοχος μέσω της μητρικής Softbank στην ιταλική DoValue η οποία απέκτησε το πρόγραμμα Cairo της Eurobank 7,5 δισεκ. και την εταιρία διαχείρισης FPS.
Όλα αυτά έχουν μετονομαστεί σε DoValue Ελλάδος.
Πριν την διαδικασία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών – ήταν ένας από τους λόγους που παρατάθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών στην Alpha bank – η Fortress και η Bain Capital συμμετείχαν ως κοινοπραξία για την διεκδίκηση του Galaxy της Alpha bank.
Η διοίκηση Ψάλτη όμως στην Alpha bank θεώρησε ότι θα τεθεί θέμα ανταγωνισμού και ίσως οι εποπτικές αρχές απορρίψουν μια τέτοια συνεργασία επειδή η Fortress σχετίζεται με την… Eurobank.
Όμως δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα η συγχώνευση εταιριών διαχείρισης, δεν υφίσταται θέμα ανταγωνισμού.
Έτσι λοιπόν η κοινοπραξία Fortress και Bain Capital διαλύθηκε και η μεν Bain Capital συμμετείχε αυτόνομα στο πρόγραμμα Galaxy της Alpha bank και η Fortress δεν υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά.
Όμως εσχάτως η Fortress επιχειρεί να εισέλθει στην διαδικασία και δίνει ισχυρά κίνητρα στην Alpha bank και η διοίκηση Ψάλτη… θέλοντας να διασφαλίσει ότι το Galaxy θα είναι επιτυχές… πιθανότατα να εντάξει την Fortress στην λίστα των υποψηφίων για την τιτλοποίηση και την Cepal.

Ποιος ο στόχος Fortress και Bain Capital;

Ο βασικός στόχος της Bain Capital και της Fortress είναι κοινός είτε πιο άμεσα, είτε σε επόμενη φάση εάν πλειοδοτήσουν στο Galaxy της Alpha bank να συγχωνεύουν DoValue πρώην Eurobank και Cepal πρώην Alpha bank δημιουργώντας μια νέα εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων 53-55 δισεκ. ευρώ NPEs.
Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί η Pimco η οποία επίσης ενδιαφέρεται για το Galaxy και στην περίπτωση που πλειοδοτήσει στην διαδικασία, προφανώς και δεν υφίσταται το σχέδιο συγχώνευσης που περιγράφεται.

Τι είχε αποκαλύψει 15 Ιουλίου 2020 το bankingnews

Επίκειται mega deal στις ελληνικές «bad bank» ύψους 58 δισ NPEs - Η dovalue (Eurobank) θα εξαγοράσει Cepal και Galaxy (Alpha bank)… μέσω της Bain Capital

Μεγάλη στρατηγική κίνηση – στην κυριολεξία mega deal - που μπορεί να αλλάξει άρδην το τοπίο στις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων κυοφορείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Με βάση πληροφορίες επίκειται σχέδιο συγχώνευσης, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σχήμα στην διαχείριση προβληματικών δανείων, που θα κατέχει 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή το 65% του συνόλου των NPEs που ανέρχονται σε 85 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων εντός και εκτός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών.
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν ή σχεδιάζονται τρεις μεγάλες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Οι δύο ήδη υπάρχουν
1)η Dovalue που εξαγόρασε την FPS την εταιρία διαχείρισης της Eurobank καθώς και τα 7,5 δισεκ. τιτλοποίησης προβληματικών δανείων.
Η Dovalue Ελλάδος στην οποία η Eurobank συμμετέχει με 20% διαχειρίζεται περίπου 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα.
2)Η Intrum που αποτελεί προϊόν συνεργασίας με την Πειραιώς και διαχειρίζεται περίπου 25 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
3)Ο τρίτος μεγάλος πυλώνας διαχείρισης προβληματικών δανείων αναμενόταν με επίκεντρο την Alpha bank με την Pimco να αποκτάει την Cepal, την τιτλοποίηση των 10 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων ή πρόγραμμα Galaxy και την διαχείριση των 21 δισεκ. NPEs του ομίλου της Alpha bank.
Στο βασικό σενάριο λοιπόν θα δημιουργούνταν 3 μεγάλες εταιρίες διαχείρισης
-η Dovalue που δυνητικά θα μπορούσε να αγοράσει και τα 6,5 δισεκ. τιτλοποίησης της Εθνικής άρα στόχος είναι τα 36 με 37 δισεκ. ευρώ NPEs.
-η Pimco με επίκεντρο την Alpha bank
-η Intrum με επίκεντρο την Πειραιώς.

Ποιο το μεγάλο deal συγχώνευσης που κυοφορείται…

Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές υπάρχει ένα νέο σχέδιο που εξετάζεται το οποίο εφόσον ευδοκιμήσει θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα στην διαχείριση των προβληματικών δανείων με 58 δισεκ. NPEs ή τα προβληματικά δάνεια τριών τραπεζών Eurobank, Alpha bank και Εθνικής τράπεζας.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκεται η Alpha bank η οποία πουλάει την Cepal την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών της δανείων και τιτλοποιεί 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια ή πρόγραμμα Galaxy.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 6 ενδιαφερόμενοι.
Από αυτούς οι 3 επικρατέστεροι είναι η Pimco, η Bain Capital και η Cerved Credit Management από την Ιταλία.
Και ενώ το βασικό σενάριο θέλει την Pimco να πλειοδοτεί στην διαγωνιστική διαδικασία περί τον Οκτώβριο 2020 που θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές… ένα νέο σχέδιο κυοφορείται.
Η Bain Capital να αποκτήσει την Cepal και το Galaxy.
Να σημειωθεί ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν για Cepal και Galaxy 10 δισεκ. NPEs δεν ενθουσιάζουν καθώς κινούνται στα 335 εκατ ευρώ έναντι 310 εκατ που πήρε η Eurobank για FPS και Cairo ύψους 7,5 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs).
Εάν η Bain Capital αποκτήσει την Cepal την θυγατρική της Alpha bank στην διαχείριση προβληματικών δανείων και αποκτήσει και το Galaxy την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων 10 δισεκ. ευρώ… το επόμενο βήμα είναι η Bain Capital ως μέτοχος με 10% στην ιταλική Dovalue να συγχωνεύσει το σχήμα αυτό με την Dovalue Ελλάδος.
Έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα Dovalue και Cepal που δυνητικά θα περιλαμβάνει έως 58 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη μετά την Dovalue.
Μια συγχώνευση τέτοιας κλίμακας θα επιτρέψει
-Σοβαρές οικονομίες κλίμακας και μείωση λειτουργικών εξόδων και αύξησης των λειτουργικών εσόδων
-Διοικητικά θα προκύψει νέο σχήμα με τον Θεόδωρο Καλαντώνη Πρόεδρο, αξιοποιώντας ωστόσο και το υφιστάμενο σχήμα της Alpha bank υπό τους Θεοδωρίδη και Αθανασόπουλο στο μέγιστο βαθμό.
-Η Eurobank και η Alpha bank θα συνεχίσουν να είναι κάτοχοι των κύριων ομολόγων που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν 2,4 και 3,2 δισεκ. ευρώ αντίστοιχα.
-Οι κρατικές εγγυήσεις θα χορηγηθούν αναλογικά στις τράπεζες με βάση τα κύρια ομόλογα
-Τα mezzanine και junior ομόλογα θα περάσουν στον έλεγχο dovalue, Bain Capital
-Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να συνδεθεί με σχέδια συγχώνευσης μεταξύ της Eurobank Holding της καλής Eurobank και της Alpha bank Holding της καλής Alpha bank.
-Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργηθεί μια εντυπωσιακά μεγάλη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα που εάν εξαγοράσει και την τιτλοποίηση 6,5 δισεκ. προβληματικών δανείων της Εθνικής τράπεζας…θα διαχειρίζεται συνολικά 58 δισεκ. ευρώ NPEs.

Αντί για 3 μεγάλες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων θα δημιουργηθούν δύο μεγάλες σε αυτό τον γύρο εξυγίανσης των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος εξυγίανσης NPEs που θα αφορά 40 δισεκ. τα εναπομείναντα προβληματικά ανοίγματα καθώς και τα νέα που θα δημιουργηθούν λόγω της ύφεσης με ορίζοντα αρχές 2021.
Τότε θα συμβούν επίσης πολλά και ακόμη σπουδαιότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης