Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση αποφασίζει να ακολουθήσει ήπια στρατηγική στην τράπεζα Πειραιώς – Τα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα

Η κυβέρνηση αποφασίζει να ακολουθήσει ήπια στρατηγική στην τράπεζα Πειραιώς – Τα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα
Η κυβέρνηση στηρίζει την διοίκηση Χρήστου Μεγάλου του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ήπια στρατηγική στην τράπεζα Πειραιώς.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές τα βήματα τα οποία θα υιοθετηθούν είναι τα εξής

-Η κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2020 όπου θα λάβει την τελική απόφαση για το Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ.
Στην Κυβέρνηση και στην Πειραιώς αλλά και στο ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος θεωρούν ότι ο SSM δεν θα επιτρέψει να καταβληθούν οι τόκοι των 164 εκατ ευρώ (το Cocos είναι ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ και φέρει επιτόκιο 8% ετησίως που ισοδυναμεί με τόκους 164 εκατ ευρώ) και έτσι θα μετατραπεί το Cocos σε μετοχές, με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Τα 6 ευρώ δεν είναι αυθαίρετη τιμή, η σύμβαση ΤΧΣ και Πειραιώς για το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο ορίζει ως τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 (η τιμή ήταν 0,30 ευρώ αλλά ακολούθησε Reverse split).

-Η κυβέρνηση στηρίζει την διοίκηση Χρήστου Μεγάλου του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.
Παράγοντας της κυβέρνησης αναφέρει ότι οποιαδήποτε διοικητική αλλαγή μόνο ζημία και αποσταθεροποίηση θα επέφερε στην Πειραιώς, οπότε αποκλείεται διοικητική αλλαγή.
Μάλιστα ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι «για το ορατό μέλλον ίσως να μην υπάρξουν αλλαγές ούτε στα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί να υπάρξουν 2-3 αλλαγές».

Πως θα μειωθούν τα NPEs;

-Η κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα μείωσης των NPEs, που ήδη έχει δρομολογήσει η Πειραιώς με την τιτλοποίηση 6,6 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων.
Όμως η Πειραιώς θα απομείνει με 16 δισεκ. NPEs χωρίς να αξιολογούνται τα νέα που θα δημιουργηθούν.
Επειδή η bad bank της ΤτΕ αποτελεί εστία ασάφειας, ή τα προβληματικά δάνεια της Πειραιώς θα ενταχθούν σε ένα μελλοντικό Ηρακλή 2 ή σε μια ευρωπαϊκή bad bank.

-Τα σενάρια για διάσπαση της Πειραιώς σε καλή και κακή τράπεζα δεν έπαιξαν ποτέ και έχουν αποκλειστεί με κατηγορηματικό τρόπο από την κυβέρνηση.
Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και το αναφέρουν εμφατικά.

Μείγμα κεφαλαιακής ενίσχυσης

-Η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί ένα μείγμα κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα συνδυάζει αύξηση κεφαλαίου, έκδοση tier 1 δηλαδή υβριδικού κεφαλαίου, κάποιες πωλήσεις και άλλες αλλαγές στα στοιχεία ενεργητικού.
Υπολογίζεται ότι τα συνολικά κεφάλαια θα πρέπει να είναι 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ, μέρος αυτών με αύξηση κεφαλαίου αλλά και με συνδυασμό άλλων κεφαλαιακών εργαλείων.

-Για την κυβέρνηση η μετατροπή του Cocos σε μετοχές θα μηδενίσει τις ανησυχίες της αγοράς για ένα μελλοντικό dilution – αραίωση.
Αυτό θα συμβεί και δεν θα υπάρχουν άλλες αρνητικές εκπλήξεις στην Πειραιώς.
Επίσης μια ανάκαμψη στην χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς πάνω από το 1 ευρώ θεωρείται εύλογη καθώς μετά το αρχικό σοκ της μετατροπής του Cocos σε μετοχές, δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, τέτοιοι που η διοίκηση Μεγάλου δεν μπορεί να διαχειριστεί.

-Το ΤΧΣ και κατ΄ ουσία το ελληνικό δημόσιο θα βρεθεί από 26,4% σε 61,3% ως ποσοστό συμμετοχής.
Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης χρειάζεται προσεκτικά βήματα, όχι κινήσεις που θα δημιουργούσαν αβεβαιότητες και προφανώς όχι κινήσεις που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον.
H διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα είναι προσεκτική και όχι επιταχυνόμενη όπως πολλοί έχουν προβλέψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης