Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το CVC στις 18/11 κλείνει την συμφωνία με τις τράπεζες για τα 423 εκατ δάνεια της Vivartia – Πρόταση έκπληξη για την Εθνική Ασφαλιστική

Το CVC στις 18/11 κλείνει την συμφωνία με τις τράπεζες για τα 423 εκατ δάνεια της Vivartia – Πρόταση έκπληξη για την Εθνική Ασφαλιστική
Το CVC προσφέρει 420 εκατ ευρώ και όχι 460 εκατ που έχει αναφέρει το bankingnews για την Εθνική Ασφαλιστική ενώ θα εκδοθεί και tier 2 ύψους 40 ή 50 εκατ με επιτόκιο 5,5% ή 6% και το οποίο θα καλύψει η Εθνική τράπεζα.
To αμερικανικό fund CVC πραγματοποιεί πολύ μεθοδικές διαπραγματεύσεις με την MIG, την Πειραιώς και βεβαίως την Εθνική Τράπεζα και από ότι φαίνεται… μονοπωλεί το ενδιαφέρον δικαιολογημένα καθώς είναι ο μοναδικός επενδυτής που φέρνει κεφάλαια εν μέσω lockdown στην Ελλάδα.

CVC, MIG και Vivartia

Πρόσφατα το bankingnews είχε αναφέρει ότι έκλεισε το deal μεταξύ της MIG και του αμερικανικού fund CVC.
Άμεσα διέψευσε η MIG την πληροφορία αυτή και ακολούθησε ανακοίνωση ότι παρατείνεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για διάστημα ενός μήνα έως τέλη Νοεμβρίου 2020.
Στην πράξη όμως το bankingnews δεν διαψεύστηκε γιατί το CVC δεν θα υλοποιούσε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της Vivartia ύψους 423 εκατ εάν δεν υπήρχε συμφωνία.
Τραπεζική πηγή μας ενημέρωσε ότι το CVC ενημέρωσε τουλάχιστον δύο μεγάλες τράπεζες ότι έως τις 18 Νοεμβρίου θα έχουν οριστικοποιήσει την τελική συμφωνία για τα δάνεια της Vivartia.
Όπως έχει αναλυθεί τα δάνεια της Vivartia μοιράζονται σε 3 άξονες, ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης και εστίασης και από ότι φαίνεται οι 2 από τις 4 εμπλεκόμενες τράπεζες, βρίσκουν πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση του CVC.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό επειδή βρίσκουν ενδιαφέρουσα την πρόταση του CVC Εθνική και Eurobank καθυστερούν… να ενεργοποιήσουν την προσφορά της Τσεχικής Emma για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει ύψους 190 εκατ της Vivartia.

Ποια η προσφορά του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική;

Το αμερικανικό fund έχει υποβάλλει μια συγκεκριμένη οικονομική πρόταση για την Εθνική Ασφαλιστική, για την εξαγορά του 80% της εταιρίας.
Συγκεκριμένα προσφέρουν 420 εκατ ευρώ και όχι 460 εκατ που έχει αναφέρει το bankingnews ενώ θα εκδοθεί και tier 2 ύψους 40 ή 50 εκατ με επιτόκιο 5,5% ή 6% και το οποίο θα καλύψει η Εθνική τράπεζα.
Δηλαδή η Εθνική θα πάρει 420 εκατ από το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική και ακολούθως θα καλύψει η τράπεζα tier 2 ύψους 40 με 50 εκατ στην Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική θα πάρει 420 εκατ και θα δώσει 40-50 εκατ ευρώ άρα καθαρό ποσό τιμήματος 380 με 370 εκατ ευρώ.
Το deal εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται καλό όταν η Εθνική Ασφαλιστική αποτιμάται περί το 1 δισεκ.
Στην πράξη όμως το deal είναι άριστο αν ληφθεί υπόψη ότι όσες τράπεζες αποχώρησαν από την Ελλάδα πριν χρόνια Credit Agricole, Societe Generale κ.α. πλήρωσαν για να αποχωρήσουν.
Η Credit Agricole πλήρωσε 3 δισεκ. την Alpha bank για να πάρει την Emporiki Bank.

Τι σημαίνει αυτό;

Η Εθνική εάν δεν πάρει παράταση από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι δεδομένο ότι θα κλείσει το deal με το CVC.
Εάν πάρει άτυπη παράταση, η μόνη επιλογή θα ήταν IPO δηλαδή δημόσια προσφορά για εισαγωγή στο χρηματιστήριο και τμηματικά δηλαδή αρχικά 30% και όχι προφανώς εισαγωγή του 80%.
Η Εθνική έχει κάθε λόγο να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική γιατί στην ιδανικότερη περίπτωση θα βελτίωνε το τίμημα 30-40 εκατ και η διαφορά αυτή, όταν ήδη έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ είναι… ασήμαντη.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας να τολμήσει και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC καθώς στο μέλλον τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα αλλά μπορεί να είναι και χειρότερα.
Το τίμημα επί της ουσίας δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά και επίσης ο πωλητής η Εθνική τράπεζα θα πρέπει να αξιολογήσει και τα ρίσκα του αγοραστή.

Το CVC θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα μετά το Fairfax.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης