Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ηχηρή προειδοποίηση της ΕΛΤΕ στις Τράπεζες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία - Η περίπτωση της Folli Follie

Ηχηρή προειδοποίηση της ΕΛΤΕ στις Τράπεζες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία - Η περίπτωση της Folli Follie
Η επιστολή της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης για τη μη εφαρμογή του νόμου που ισχύει από το 2013-Τι δείχνει το πόρισμα της Alvarez για τις δυνατότητες παραπλάνησης των ορκωτών - Η υπόθεση VDV
Επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος  απέστειλε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης (ΕΛΤΕ) καλώντας τα μέλη της πρώτης (δηλαδή τις τράπεζες) να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, που προβλέπει την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να αποστέλλουν τις επιστολές επιβεβαίωσης των τραπεζικών υπολοίπων των λογαριασμών υπολοίπων καταθέσεων, εγγυήσεων, χορηγήσεων κλπ απευθείας στους ορκωτούς και όχι στις διοικήσεις των εταιριών.

Παραβιάζουν το νόμο

Από το περιεχόμενο της επιστολής προκύπτει ότι ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα επικαλούμενα το τραπεζικό απόρρητο παραβιάζουν συστηματικά το νόμο με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ελεγκτές να κάνουν τη δουλειά τους.
Ο νόμος που προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να διαβιβάζουν απευθείας τα στοιχεία στους ορκωτούς ελεγκτές είναι ο 4170/2013 και συγκεκριμένα το άρθρο 35 που προβλέπει ότι «για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των υποχρεωτικών ελέγχων, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, όταν τους ζητείται κατά τον προσήκοντα τρόπο από νόμιμους ελεγκτές ή ελεγκτικά γραφεία η επιβεβαίωση υπολοίπου λογαριασμών πελατών τους, να παρέχουν εγγράφως τις σχετικές πληροφορίες απευθείας στους νόμιμους ελεγκτές ή τα ελεγκτικά γραφεία, χωρίς να είναι επιτρεπτή η επίκληση του τραπεζικού απορρήτου.
Το αίτημα νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου θεωρείται ότι έχει υποβληθεί προσηκόντως προς το πιστωτικό ίδρυμα, εφόσον υποβάλλεται εγγράφως και εφόσον σε αυτό επισυνάπτεται δήλωση της ελεγχόμενης από τον νόμιμο ελεγκτή ή το ελεγκτικό γραφείο οντότητας, από την οποία προκύπτει η απόφαση του οργάνου διοίκησης της ελεγχόμενης οντότητας περί διορισμού του οικείου ελεγκτή / ελεγκτικού γραφείου για τη διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου».

Το φαινόμενο

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΕΛΤΕ έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι τράπεζες  «κατά τη διαδικασία επιβεβαίωσης των υπολοίπων των λογαριασμών καταθέσεων, χορηγήσεων, εγγυήσεων και λοιπών πληροφοριών χρήσιμων για τον έλεγχο να μην απαντούν απευθείας στον ορκωτό ελεγκτή λογιστή αλλά στις ελεγχόμενες οντότητες με την υπόδειξη αυτές να παραδώσουν την επιστολή στον ελεγκτή».
Βέβαια προκαλεί απορία το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η εποπτική αρχή των πιστωτικών ιδρυμάτων η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες που να υποχρεώσουν τις τράπεζες να εφαρμόσουν το νόμο.

Οι περιπτώσεις Folli Follie και VDV

Ειδικά μάλιστα όταν υπάρχει η περίπτωση της Folli Follie όπου φαίνεται ότι στις θυγατρικές εταιρίες έφταναν πλαστά statements της Alpha Bank από τη διοίκηση της ελεγχόμενης εταιρίας.
Από το σχετικό απόσπασμα του πορίσματος ελέγχου forensic της Alvarez & Marshal  στη Follie (ανοίξτε το αρχείο στο τέλος του κειμένου) προκύπτει ότι στους ελεγκτές των θυγατρικών στην Ασία έφταναν πλαστά statements με ψεύτικα στοιχεία λογαριασμών.
Και αυτό αποτελεί κλασσικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί, αν μια διοίκηση εταιρίας απαρτίζεται από ανθρώπους που θέλουν αποκρύψουν παράνομες πράξεις ή την κακή πραγματική εικόνα.
Μπορούν λαμβάνοντας τα statements, να τα δίνουν παραποιημένα στους ορκωτούς ελεγκτές και αυτοί με τη σειρά τους κατ ουσίαν να μην διεξάγουν έλεγχο.
Παρόμοιο σκάνδαλο υπήρξε στο παρελθόν  και με την VDV Ασφαλιστική όπου η διοίκηση προσκόμιζε στον ορκωτό πλαστά statements
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ALVAREZ ΣΤΗ FOLLIE ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης