Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Πως ένας διορισμός στην Attica bank καίει την Επιτροπή Ανταγωνισμού... η περίπτωση του Καρκαλάκου

Αποκάλυψη: Πως ένας διορισμός στην Attica bank καίει την Επιτροπή Ανταγωνισμού... η περίπτωση του Καρκαλάκου
Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο βιογραφικό του κ. Καρκαλάκου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Attica bank δεν αναφέρεται πουθενά το γεγονός ότι είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Μπορεί ένα μέλος Εποπτικής Αρχής να είναι και μέλος εποπτευόμενου προσώπου;
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί.
Αλλιώς πως να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Σωτήρης Καρκαλάκος τοποθετήθηκε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica bank ενώ ταυτόχρονα είναι Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ζήτημα ασυμβίβαστου


Δηλαδή σε μια περίοδο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος στις Τράπεζες μετά το περυσινό ντου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο κ. Καρκαλάκος που έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες αναλαμβάνει θέση σε εταιρία που εποπτεύεται από την Επιτροπή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καρκαλάκος ανέλαβε το 2017 τακτικό μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού με μερική απασχόληση και πενταετή θητεία ενώ στην Attica bank τοποθετήθηκε με απόφαση ΔΣ την 30η Νοεμβρίου και η τοποθέτησή του έχει γίνει υπό την αίρεση της έγκρισης της Γενικής Συνέλευσης όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις που κενούνται και αναπληρούνται θέσεις μελών ΔΣ εταιριών.
Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο βιογραφικό του κυρίου Καρκαλάκου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Attica bank δεν αναφέρεται πουθενά το γεγονός ότι είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Είναι άραγε παράλειψη.
Όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον όχι.

Η νομοθεσία

Το ζήτημα που τίθεται είναι ότι με βάση τη νομοθεσία που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού (άρθρο 12 παρ. 5 νόμου 3959/2011) προβλέπεται ότι «Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τα τακτικά μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα οποία δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη, δεν επιτρέπεται να ασκούν οποιοδήποτε έμμισθο ή άμισθο δημόσιο λειτούργημα ή κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα επιχειρηματική ή μη, που δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα και τα καθήκοντα του μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Δεν συνιστά ασυμβίβαστο για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, η άσκηση καθηκόντων μέλους ΔΕΠ ΑΕΙ, με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης».
Άραγε η θέση του κυρίου Καρκαλάκου στην Τράπεζα Αττικής συνιστά ή όχι ασυμβίβαστο και πως ορίζεται το συμβατό ή ασυμβίβαστο;
Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία (άρθρο 12 παρ 4 νόμου 3959/2011) προβλέπει και ότι «Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, γνωστοποιούν στον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την παροχή υπηρεσίας, συμβουλής, εργασίας ή έργου, που έχουν αναλάβει με εντολή ή με οποιαδήποτε έννομη σχέση τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την έναρξη της θητείας τους. Αντίστοιχη υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού υφίσταται και για κάθε έργο, εργασία, υπηρεσία, συμβουλή ή εντολή που παρέχουν τα μέλη της Επιτροπής που δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Εφόσον από τις πιο πάνω γνωστοποιήσεις προκύπτει προηγούμενη ή υφιστάμενη σχέση του μέλους με επιχείρηση που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα σε υπό εξέταση υπόθεση, τεκμαίρεται κώλυμα συμμετοχής του στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συζήτηση και λήψη απόφασης που σχετίζεται με την επιχείρηση αυτή».
Η παραπάνω διάταξη βεβαίως αποκλείει τον κ. Καρκαλάκο από τυχόν συζήτηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που άπτονται της Attica bank.
Από την άλλη πλευρά δεν επιλύει το ζήτημα της προηγούμενης διάταξης (άρθρο 12 παρ 5) που αναφέρεται στα ασυμβίβαστα.
 
Ταλαντούχος

Πάντως ο κ. Καρκαλάκος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος καθώς διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ επί κυβέρνησης ΝΔ πέραν της Attica bank διορίστηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Μάιο του 2020 ως Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας.
Η πρόταση για την τοποθέτησή του σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ έγινε από τους Γενικούς Γραμματείς Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών και Εσωτερικών Πολιτικών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης