Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγκρίνοντας Εθνική και Eurobank, ποια μετοχή αξίζει για αγορά; - Πως το κράτος στήριξε με το… Titlos και τα swaps την Εθνική;

Συγκρίνοντας Εθνική και Eurobank, ποια μετοχή αξίζει για αγορά; - Πως το κράτος στήριξε με το… Titlos και τα swaps την Εθνική;
Η μάχη Εθνικής και Eurobank στο ελληνικό χρηματιστήριο - Τι θα συμβεί το 2021;
Η Εθνική τράπεζα υποστηρίχθηκε από το ελληνικό δημόσιο μονοδιάστατα έχει πετύχει σημαντικές υπεραξίες από τα ομόλογα και ειδικά το Titlos το παλαιό swaps της Goldman Sachs με το ελληνικό δημόσιο το οποίο ήταν πάντα… ένα «μυστικό» και το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο… με τα νέα swaps.
Οι άλλες τράπεζες αναφέρουν ότι το κράτος μονοδιάστατα στήριξε την Εθνική τράπεζα γιατί τις έδωσε ένα πολύ ισχυρό κεφαλαιακό bonus ύψους 650 εκατ ευρώ.
Αυτό είναι αλήθεια, το δημόσιο έδωσε πολύ περισσότερα στην Εθνική τράπεζα και αυτό είναι εμφανές με το swaps ενώ την στήριξε και με το ΛΕΠΕΤΕ την επικουρική ασφάλεια των συνταξιούχων.
Βέβαια και τις άλλες τράπεζες το κράτος τις είχε υποστηρίξει στο παρελθόν, την Alpha bank με την Emporiki bank, την Πειραιώς με το πλήθος των συγχωνευόμενων τραπεζών και την Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Όμως όλα αυτά σημειώθηκαν στο παρελθόν, στην τρέχουσα περίοδο η μεγάλη ευνοημένη είναι ξεκάθαρα η Εθνική τράπεζα.

Η μάχη Εθνικής και Eurobank στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η Εθνική τράπεζα στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στα 1,94 δισεκ. ή 2,12 ευρώ ανά μετοχή και η Eurobank στα 2,14 δισεκ. ή 0,58 ευρώ ανά μετοχή.
Οι δύο τράπεζες θα δώσουν σκληρή μάχη για την χρηματιστηριακή πρωτιά, ποια δηλαδή θα καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση.
Πρωτίστως η Εθνική τράπεζα νομοτελειακά θα περάσει στην πρώτη θέση έως τέλος Ιανουαρίου 2021, εντός ενός μήνα αυτό θα έχει συμβεί.
Όμως δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η Eurobank η οποία μπορεί να μην υποστηρίχθηκε από το κράτος… την τρέχουσα περίοδο αλλά έχει κρυφές και φανερές δυνάμεις.

Η σύγκριση Εθνικής και Eurobank

Στην σύγκριση θα συμπεριλάβουμε δύο παραμέτρους την κερδοφορία και τα κεφάλαια.
Πάνω σε αυτά χτίζονται οι αποτιμήσεις και δοκιμάζονται οι συγκρίσεις.

Καραβίας (Eurobank) έναντι (Μυλωνά) Εθνική τράπεζα ποιος θα επικρατήσει;

Η αριθμητική της Εθνικής τράπεζας για 2020 και 2021

Ο μεγάλος νικητής με όρους κερδοφορίας το 2020 είναι ένας αδιαμφισβήτητα η Εθνική τράπεζα.
Ήδη έχει πετύχει 830 εκατ έκτακτα κέρδη και θα αποκομίσει από τα swaps με τις τράπεζες περίπου 650 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 500 εκατ το 2020 από Alpha bank και Eurobank που θέλει να υλοποιήσει το swap την ανταλλαγή ομολόγων την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2020.
Άρα η Εθνική τράπεζα έχει ήδη 830 εκατ έκτακτα και μαζί με τα 520 εκατ που θα επιτύχει εντός του 2020 – το swaps της Πειραιώς μάλλον μεταφέρεται για αρχές 2021 – θα επιτύχει 1,35 δισεκ. έκτακτα κέρδη.
Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική τράπεζα το 2020 θα επιτύχει 1,1 δισεκ. ευρώ καθαρά κέρδη εκ των οποίων τα 1,35 δισεκ. είναι έκτακτα…πραγματικά τεράστια βοήθεια από τα ομόλογα.
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν τα κεφάλαια από 5,8 δισεκ. της Εθνικής θα αυξηθούν περίπου 1 δισεκ. στα 6,8 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το DTC θα μειωθεί 260 εκατ ευρώ από 4,60 δισεκ. σε 4,34 δισεκ. ευρώ θα είναι η πρώτη ουσιαστική μείωση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης των τελευταίων 8 ετών.
Άρα η Εθνική βελτιώνει τα κέρδη της και βελτιώνει και την ποιότητα των κεφαλαίων της.
Ταυτόχρονα όπως έχουμε αναλύσει με την τιτλοποίηση Frontier θα έχει μηδενική ή σχεδόν μηδενική κεφαλαιακή επίδραση για τα 6,2 δισεκ. NPEs.
Η διοίκηση Μυλωνά στην Εθνική έχει δημιουργήσει μια ειδική διεύθυνση που ασχολείται με την υπόθεση τιτλοποίησης.
Η ομάδα αυτή, κατέφερε να επιτύχει το εξής απίστευτο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες να τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. NPEs, να εκδώσει 2,5 δισεκ. senior bond και 400 εκατ mezzanine, να αντισταθμίσει κάποιους κινδύνους κ.α. και όλα αυτά να μην έχουν κεφαλαιακή επίδραση κυρίως επειδή στην τιτλοποίηση Frontier έχει εντάξει «καλής ποιότητας» προβληματικά στεγαστικά δάνεια.  
Τι σημαίνουν όλα αυτά ότι η Εθνική τράπεζα θα τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. NPEs και θα την εντάξει στον Ηρακλή για να λάβει κρατική εγγύηση για το κύριο ομόλογο – senior bond – ύψους 2,5 δισεκ. χωρίς να δαπανήσει κεφάλαιο σε αντίθεση με όλες τις άλλες τράπεζες.
Άρα τα κεφάλαια 6,8 δισεκ. της Εθνικής δεν θα επηρεαστούν.
Το 2021 όμως η Εθνική θα συνεχίσει να παράγει κέρδη.
-Θα επιτύχει core business περίπου 350-400 εκατ ευρώ
-Θα εγγράψει και 140 εκατ από το swap με την Πειραιώς
-Θα εγγράψει περίπου 420 εκατ από την Εθνική Ασφαλιστική… που τελικά μεταφέρεται για αρχές 2021 καθώς ακόμη απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να κλείσει το deal με το CVC.
Δηλαδή το 2021 θα πετύχει από 940 έως 1 δισεκ. ευρώ κέρδη για δεύτερη χρονιά τα περισσότερα εκ νέου έκτακτα.
Όμως το 2021 θα προβεί και σε δεύτερη τιτλοποίηση 4 δισεκ. NPEs όπου υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει 700-800 εκατ κεφάλαιο.
Άρα το 2021 θα προσθέσει μόνο 200 εκατ ευρώ στα κεφάλαια της αλλά θα έχει μηδενίσει τα NPEs και θα έχει μειώσει και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό RWA παράμετρος σημαντική για την κεφαλαιακή επάρκεια.
Άρα υποθέτουμε ότι τέλος του 2021 η Εθνική θα έχει περίπου 7 δισεκ. κεφάλαια με 33-34 δισεκ. μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και 4,34 δισεκ. DTC.
Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική τράπεζα το 2021 θα έχει τα πιο ποιοτικά κεφάλαια.
Βέβαια υπάρχει ένας σημείο αντιστάθμισης… θα έχουν μειωθεί τα NII τα καθαρά έσοδα από τόκους… λόγω των swaps των ομολόγων.

Ποια θα είναι η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής τράπεζας;

Η Εθνική τράπεζα υπό αυτούς τους όρους θα διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια, μηδενικά NPEs, μειωμένα DTC και υπολογίζεται ότι τέλος του 2021 θα έχει χρηματιστηριακή αξία στα 4-4,5 ευρώ Χ 914 εκατ μετοχές = περίπου 4 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία από 1,94 δισεκ. ευρώ στις 23 Δεκεμβρίου 2020.

Ποια τα στοιχεία της Eurobank που την ξαναβάζουν στο χρηματιστηριακό παιχνίδι;

Η Eurobank θα εμφανίσει ζημία λόγω της τιτλοποίησης Cairo το 2020 που εκτιμάται εάν εγγράψει και το έκτακτο κέρδος 110 εκατ από το swaps με την Εθνική τράπεζα περίπου -900 εκατ ευρώ.
Το 2021 ωστόσο θα επιτύχει κέρδη 450 εκατ ευρώ υποστηριζόμενη από το εξωτερικό και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου από την Ελλάδα.
Σχεδιάζει να πουλήσει τα POS τα οποία υπολογίζονται σε 200 εκατ ευρώ αξία.
Επίσης θα προβεί και σε κάποια έκδοση ομολόγου tier 2 περίπου 500 εκατ ευρώ
Το άθροισμα των ενεργειών αυτών θα διαμορφώσουν τα κεφάλαια στα 7,3-7,4 δισεκ. περίπου στα επίπεδα της Εθνικής τράπεζας.
Ωστόσο η Eurobank θα υλοποιήσει και νέα τιτλοποίηση το 2021 περίπου 5-6 δισεκ. ευρώ που θα δαπανήσει περίπου 900 εκατ με 1 δισεκ. κεφάλαια.
Θα έχει μηδενικά NPEs αλλά τα κεφάλαια θα μειωθούν στα  6,5 δισεκ. ευρώ.
Το 2022 ωστόσο η Eurobank θα συνεχίσει να επαναλαμβάνει κέρδη 450 με 500 εκατ ευρώ με τα κέρδη από το εξωτερικό να συμμετέχουν ενεργά.  
Άρα στο τέλος του 2022 θα έχει περίπου 7 δισεκ. κεφάλαια.
Στις αναλύσεις Εθνικής και Eurobank δεν αποτιμάμε την πιθανότητα αύξησης κεφαλαίου παράμετρος που θα δώσει τεράστια ώθηση στην μετοχή… μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.
Υπό αυτό το πρίσμα η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank στο τέλος του 2021 υπολογίζεται στο 1 ευρώ ή 3,7 δισεκ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία.

Συμπέρασμα

Η Εθνική τράπεζα αποκτάει προβάδισμα αλλά το προβάδισμα της έναντι της Eurobank δεν θα είναι μεγάλο κατά την ενδιαφέρουσα χρονιά 2021.
Υπολογίζουμε ότι θα προκύψει μια διαφορά 300-400 εκατ ευρώ υπέρ της Εθνικής τράπεζας αλλά να θυμίσουμε ότι η Εθνική θα έχει υψηλότερο DTC από την Eurobank η οποία θα πέσει κάτω από 4 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες μειώνουν τα NPEs και μειώνουν και τα DTC τα μη ποιοτικά κεφάλαια τους.
Στην εξίσωση δεν λάβαμε υπόψη το σενάριο αύξησης κεφαλαίου.
Εάν το συμπεριλάβουμε θα δώσουμε ένα παράδειγμα.
Εθνική και Eurobank θα έχουν τέλος του 2021 σχεδόν παραπλήσια κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 4 και 3,7 δισεκ. αντίστοιχα κατά προσέγγιση.
Όποια τράπεζα προσθέσει 1 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια με αύξηση θα αποκτήσει καθαρό προβάδισμα 1 δισεκ. στην κεφαλαιοποίηση κατά μέσο όρο καθώς η αύξηση θα έχει καθαρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Οπότε στην μάχη των κεφαλαιοποιήσεων θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και αυτή την καταλυτική παράμετρο.
Τα παιχνίδια τακτικής και στρατηγικής μην τα υποτιμήσουμε γιατί τελικά η μεγάλη διαφορά χρηματιστηριακά θα προέλθει… από την αύξηση κεφαλαίου.
Χωρίς αύξηση Εθνική και Eurobank θα δίνουν μάχη στις αποτιμήσεις τους στο χρηματιστήριο αλλά με την Εθνική να προηγείται με βραχεία κεφαλή.
Στην μάχη των αυξήσεων κεφαλαίου... η Εθνική θα έχει ένα πλεονέκτημα το ΤΧΣ συμμετέχει με 40,3% και στην Eurobank με 1,3%... στην Εθνική τράπεζα το ΤΧΣ - Κράτος θα καλύψει το 40% μιας μελλοντικής αύξησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης