Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγκρίνοντας Πειραιώς και Alpha ποια μετοχή αξίζει για αγορά; - Δύο τράπεζες με ιδιαιτερότητες αλλά και με κρυφούς άσσους

Συγκρίνοντας Πειραιώς και Alpha ποια μετοχή αξίζει για αγορά; - Δύο τράπεζες με ιδιαιτερότητες αλλά και με κρυφούς άσσους
Οι δύο τράπεζες στην εποχή της κανονικότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις που διαθέτουν αλλά και τα παραπλήσια δάνεια σε μορατόρια περίπου 5,5 δισεκ. η κάθε μια… βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Μετά την σύγκριση μεταξύ Εθνικής και Eurobank… σειρά έχει η σύγκριση Πειραιώς και Alpha bank…
Τα δίδυμα αυτά παρ΄ ότι ετερόκλητα έχουν κάτι κοινό, η Eurobank και Εθνική έχουν τα λιγότερα NPEs ενώ Πειραιώς και Alpha bank έχουν ακόμη μεγάλο απόθεμα προβληματικών ανοιγμάτων.
Στην ανάλυση μας θα λάβουμε υπόψη προοπτικές κερδοφορίας και κεφάλαια.
Μια σημαντική ιδιαιτερότητα της Πειραιώς είναι ότι με την μετατροπή του Cocos σε μετοχές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει το 61,3% και αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί θετική.
Η Alpha bank μετά την εξαγορά της Emporiki bank και την πριμοδότηση των 3 δισεκ. από την Credit Agricole διαθέτει σταθερά και διαχρονικά τα περισσότερα και καλύτερης ποιότητας κεφάλαια καθώς η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι μόλις 3,1 δισεκ. ευρώ.  

Η μάχη Πειραιώς και Alpha bank στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η Πειραιώς στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται στο 1 δισεκ. ή 1,07 ευρώ ανά μετοχή – συμπεριλαμβάνουμε τα μετατρεπόμενα Cocos 2,040 δισεκ. ευρώ με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ - και η Alpha bank στα 1,40 δισεκ. ή 0,9050 ευρώ ανά μετοχή.
Οι δύο τράπεζες θα δώσουν σκληρή μάχη για την χρηματιστηριακή υπεροχή αν και η Alpha bank έχει πλεονέκτημα κεφαλαιακό.

Η αριθμητική της Πειραιώς για το 2021

Εάν η Πειραιώς προλάβει το swap με τα ομόλογα με την Εθνική τράπεζα ίσως και να μηδενίσει τις ζημίες για το 2020.
Για το 2021 η Πειραιώς λόγω των δύο μεγάλων τιτλοποιήσεων 7 και 7 δισεκ. ευρώ NPEs που θα πραγματοποιήσει ονόματι Πίστη εκτιμάται ότι θα μειώσει τα κεφάλαια περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ.
Επίσης θα μειωθούν τα κεφάλαια και με την τιτλοποίηση 5 δισεκ. ευρώ που βρίσκεται στην τελική της φάση… αν και η Εθνική απέδειξε ότι μπορεί να τιτλοποιήσει 6,2 δισεκ. με μηδενικό κεφαλαιακό κόστος.
Από τις τρεις τιτλοποιήσεις 5 – 7 – 7 δισεκ. ευρώ συνολικά 19 δισεκ. εκτιμάται ότι η Πειραιώς θα χάσει συνολικά 3,1 με 3,2 δισεκ. ευρώ.
Διαθέτει ήδη 7 δισεκ. όπερ σημαίνει θα μειωθούν στα 4 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς από το capital plan που έχει παρουσιάσει αναφέρει ότι μπορεί με διάφορες εσωτερικές κινήσεις να βρει εντός του 2021 περίπου 2 δισεκ. μαζί με έκδοση ομολόγου tier 2.
Περίπου 300 εκατ από POS καρτών, 300 εκατ από τιτλοποίηση ενήμερων δανείων, περίπου έκδοση ομολόγου 600 εκατ έκτακτα κέρδη 400 εκατ.
Άρα η Πειραιώς θα προσθέσει 2 δισεκ. και θα διαμορφωθούν τα κεφάλαια στα 6 δισεκ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός για αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. θα αξιολογηθεί μετά τον Φεβρουάριο οπότε και θα δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Το πλεονέκτημα είναι ότι το ΤΧΣ με 61,3% θα καλύψει τα 610 εκατ και θα απομένουν άλλα 390 εκατ που πρέπει να εισφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές.
Πρακτικά λοιπόν η Πειραιώς θα χάσει 3 δισεκ. κεφάλαια και θα βρει ωστόσο 3 δισεκ. κεφάλαια εξέλιξη άκρως θετική γιατί διασφαλίζει ότι το 2022 θα είναι μια αναπτυξιακή χρονιά.

Αύξηση κεφαλαίου με ποιους όρους;

Μια αύξηση 1 δισεκ. ευρώ σήμερα θα είχε τιμή στα 0,60 ευρώ αλλά μια αύξηση π.χ. μετά τα stress tests από τα οποία και θα περάσει…. η μετοχή στο χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρίσκεται στα 2 ευρώ και η τιμή της αύξησης να καθοριστεί στα 1,20 ευρώ.

Οι άσσοι

Η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί στην Πειραιώς συν τοις άλλοις και γιατί τα λειτουργικά έσοδα θα φθάσουν σχεδόν τα 2 δισεκ. ή πιο απλά κάθε τρίμηνο επιτυγχάνει συνολικά λειτουργικά έσοδα 500 εκατ ευρώ.
Εξαιρώντας τις προβλέψεις που διενεργεί η τράπεζα και αξιολογώντας τα προ προβλέψεων έσοδα η Πειραιώς επιτυγχάνει 1 δισεκ. κέρδη σε ετήσια βάση.
Η Πειραιώς έχει λοιπόν την δυνατότητα δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου ενώ θα υλοποιήσει ένα προκαθορισμένο capital plan.
Με βάση αυτό το σενάριο η χρηματιστηριακή αξία θα φθάσει στα 2,4 με 2,7 δισεκ. ευρώ ή 3 με 3,5 ευρώ ανά μετοχή στο τέλος του 2021.
Με την Πειραιώς να σχεδιάζει και αύξηση κεφαλαίου το 1 δισεκ. νέο κεφάλαιο σημαίνει και 240 εκατ λιγότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση οπότε θα διαθέτει ισχυρότερα κεφάλαια και καλύτερης ποιότητας.
Το 2021 θα είναι μια χρονιά δοκιμασίας για την διοίκηση Μεγάλου αλλά στο τέλος του 2021 θα έχει υλοποιήσει μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαιακών σχεδίων, οπότε το σενάριο για μετοχή στα 3 ευρώ φαντάζει ρεαλιστικό…
Μια αύξηση βραχυπρόθεσμα θα ασκήσει πίεση στην μετοχή αλλά στρατηγικά θα βοηθήσει την συμπεριφορά της μετοχής μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Η αριθμητική της Alpha bank για το 2021   

Η Alpha bank με το swap στα ομόλογα που πραγματοποίησε με την Εθνική τράπεζα θα εγγράψει σχεδόν 220 εκατ ευρώ κέρδος όπερ σημαίνει ότι θα μπορούσαν τα κέρδη να φθάσουν στα 380-390 εκατ ευρώ από 131 εκατ στο 9μηνο του 2020.
Με την τιτλοποίηση Galaxy 10,8 δισεκ. τα συνολικά NPEs σε επίπεδο ομίλου θα έχουν υποχωρήσει στα 9,8 με 10 δισεκ. ευρώ.
Θα χρειαστεί και νέα τιτλοποίηση την οποία και θα εντάξει στον Ηρακλή 2 που υπολογίζεται σε 6 δισεκ. ευρώ NPEs με κεφαλαιακό κόστος 1 δισεκ. ευρώ.
Η Alpha bank με 8,4 δισεκ. κεφάλαια θα χάσει 3 δισεκ. από Galaxy και νέα τιτλοποίηση του 2021 αλλά μπορεί μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου να επιτυγχάνει core προ προβλέψεων έσοδα κοντά στα 900 εκατ ευρώ.
Και το 2021 η Alpha bank θα συνεχίσει την πολιτική εξυγίανσης, όπερ σημαίνει ότι έχει την δυνατότητα να δαπανήσει 3 δισεκ. κεφάλαια στα 8,4 δισεκ. που ήδη διαθέτει και θα προσθέσει 2021 και 2022 περίπου 750 εκατ κέρδη προ ζημιών τιτλοποιήσεων.
Αυτό σημαίνει ότι η Alpha bank θα διαθέτει 6,2 με 6,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια αλλά με τα NPEs στα 3-4 δισεκ. ευρώ.
Έχοντας το χαμηλότερο DTC μόλις 3,1 δισεκ. στο σύστημα διαθέτει το λιγότερο ποιοτικό κεφάλαιο στον ισολογισμό της.
Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν είναι μακρά για την Alpha bank και η διοίκηση Ψάλτη αυτό θα το δει να καταγράφεται στην μετοχή που ο στόχος είναι τα 2 ευρώ για το τέλος του 2021.
Να σημειωθεί ότι τα 2 ευρώ είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Τα 2 ευρώ ισοδυναμούν με αποτίμηση στο χρηματιστήριο στα 3 δισεκ. ευρώ.
Το 2021 θα είναι για την Alpha bank χρονιά ολοκλήρωσης της εξυγίανσης με στόχο το 2022 να ξεκινήσει μια αναπτυξιακή χρονιά.

Συμπέρασμα

Όποια τράπεζα υλοποιήσει αύξηση αυτό θα μεταφραστεί προσθήκη κεφαλαίων άρα και καλύτερη αποτίμηση στο χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.
Η Πειραιώς λόγω του ΤΧΣ καλύπτει πιο εύκολα μια αύξηση, ωστόσο η Alpha bank έχει 3,4 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι το οποίο εάν το μηδενίσει – θεωρητικά μπορεί να καλύψει τόσο την τιτλοποίηση Galaxy 10,8 δισεκ. NPEs όσο και την νέα τιτλοποίηση του 2021.
Πειραιώς και Alpha bank εμφανίζουν καλή συμπεριφορά σε έσοδα από τόκους με τα προ προβλέψεων έσοδα να στηρίζουν την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.
Οι δύο τράπεζες στην εποχή της κανονικότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις που διαθέτουν αλλά και τα παραπλήσια δάνεια σε μορατόρια περίπου 5,5 δισεκ. η κάθε μια… βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.
Η αίρεση που υπάρχει είναι μόνο το 25% των δανείων σε μορατόρια να μετατραπούν σε προβληματικά και να διαψευστούν εκτιμήσεις για νέα NPEs 50% των δανείων σε μορατόρια.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης