Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΤΧΣ θα ξεκινήσει την αποεπένδυση από τις τράπεζες από την Eurobank πουλώντας τις 52 εκατ μετοχές που κατέχει

Το ΤΧΣ θα ξεκινήσει την αποεπένδυση από τις τράπεζες από την Eurobank πουλώντας τις 52 εκατ μετοχές που κατέχει
Που μπορεί να βρίσκεται σε διάστημα 12 μηνών η μετοχή της Eurobank;
Σχετικά Άρθρα

Το α΄ 6μηνο του 2022 δηλαδή σε 12-15 μήνες από σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πραγματοποιήσει την πρώτη αποεπένδυση από ελληνική τράπεζα, μηδενίζοντας το ποσοστό συμμετοχής.
Η τράπεζα αυτή θα είναι η Eurobank στην οποία το ΤΧΣ κατέχει 52 εκατ μετοχές ή 1,40%.
Η τρέχουσα αξία των μετοχών του ΤΧΣ ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ.

Με ποια κριτήρια η διάθεση των μετοχών;

Τα κριτήρια διάθεσης των μετοχών είναι

1)Το χαμηλό ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank.
Με μόλις 1,40% και ύπαρξη άλλων μετόχων, στρατηγικού επενδυτή Fairfax και θεσμικών μετόχων η διάθεση 52 εκατ μετοχών (το 1,40% αντιστοιχεί σε 52 εκατ μετοχές) προφανώς μπορεί να απορροφηθεί με ευκολία.
Η τρέχουσα αξία των 52 εκατ μετοχών ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει επενδύσει σωρευτικά κεφάλαια και funding gap δηλαδή κάλυψη χρηματοδοτικού κενού σε Eurobank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Proton bank σχεδόν 11,6 με 12 δισεκ. και μόνο στην Eurobank 5,7 δισεκ. ευρώ.
Τα 30 εκατ ευρώ αξία προφανώς είναι σταγόνα στον ωκεανό απέναντι στην σωρευτική επένδυση του ΤΧΣ στην Eurobank.
Το Ταμείο επιτέλεσε στο παρελθόν ένα ειδικό ρόλο στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα η οποία δεν διακυβεύεται πλέον στην Eurobank.

2)Ο δεύτερος λόγο αλλά σπουδαιότερος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Eurobank έχει να κάνει με το εάν και κατά πόσο η Eurobank έχει επιλύσει θέματα κεφαλαιακής επάρκειας, σταθερότητας ισολογισμού και εάν αντιμετωπίζει προκλήσεις που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της.
Και οι τρεις αυτοί λόγοι με την παρουσία του βασικού μετόχου του Fairfax με 31,7% και των πρωτοβουλιών της διοίκησης Καραβία έχουν αντιμετωπιστεί και το διακύβευμα μετά την δημιουργία της Eurobank Holding είναι η ανάπτυξη.

Η Eurobank σχεδιάζει νέα τιτλοποίηση με τον Ηρακλή 2

Νέα τιτλοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ NPEs με τον Ηρακλή 2 σχεδιάζει η Eurobank.
Με την τιτλοποίηση και άλλες ενέργειες η Eurobank θα διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο NPEs περίπου 4,5 με 5 δισεκ. το οποίο θα μειώνεται και με άλλες ενέργειες π.χ. κάλυψη προβλέψεων από κερδοφορία, διαχείριση από την Dovalue κ.α.
Για την τιτλοποίηση 1,5 δισεκ. NPEs η Eurobank εκτιμάται ότι θα διενεργήσει νέες προβλέψεις περίπου 300 εκατ ευρώ.

Που μπορεί να βρίσκεται σε διάστημα 12 μηνών η μετοχή της Eurobank;

Σε διάστημα 12 μηνών η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε να βρίσκεται στα 0,80 ευρώ από 0,58 ευρώ που κινείται την τρέχουσα περίοδο ή άνοδος +38%.
Τα 0,80 ευρώ διαμορφώνουν κεφαλαιοποίηση σχεδόν 3 δισεκ. ευρώ οπότε το 1,40% του ΤΧΣ τότε μπορεί να αξίζει 42 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης