Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ανακάμπτει η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, ενόψει αύξησης κεφαλαίου; - Στρατηγικές arbitrage και long τοποθετήσεις

Γιατί ανακάμπτει η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, ενόψει αύξησης κεφαλαίου; - Στρατηγικές arbitrage και long τοποθετήσεις
Από ότι φαίνεται η Πειραιώς θα έχει χρηματιστηριακή αξία μετά την αύξηση κεφαλαίου και μετά τις τιτλοποιήσεις περίπου 2 δισεκ. ευρώ εξέλιξη θετική θα την επανατοποθετήσει στο χρηματιστηριακό επίκεντρο ως επενδύσιμη μετοχή.
Σχετικά Άρθρα

Μετά την πτώση που σημειώθηκε στην μετοχή της Πειραιώς, εσχάτως καταγράφεται μια αξιοσημείωτη καλή εικόνα στον τίτλο της τράπεζας, με την μετοχή να βρίσκεται στα 0,84 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση στα 700 εκατ ευρώ.
Πάντως είναι γεγονός ότι κάποιοι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν την Πειραιώς ως επενδυτική ευκαιρία γιατί η τράπεζα μετά την αύξηση θα είναι διαφορετική, με θετικότερο πρόσημο και μεταξύ πολλών άλλων καλύτερη σχέση DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προς ίδια κεφάλαια από 57% σε 47%.  
Όπως έχει αναλυθεί πολλές φορές από το bankingnews η Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Τα βασικά στοιχεία της αύξησης θα είναι

  • Ύψος αύξηση 1,1 δισεκ. μπορεί να φθάσει έως τα 1,3 δισεκ.
  • Reverse split 100 προς 1 με μείωση της ονομαστικής αξίας από 6 στα 0,06 ευρώ και ακολούθως αύξηση της ονομαστικής αξίας στα 0,30 ευρώ.
  • Τιμή αύξησης πριν τα reverse split περίπου 0,30 ευρώ με 0,40 ευρώ αλλά προσοχή, μετά τα reverse split θα υπάρχουν αισθητές διαφοροποιήσεις.
  • Χρόνος αύξησης θα ανακοινωθεί τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου για να υλοποιηθεί έως τέλη Απριλίου 2021
  • Το ΤΧΣ από 61,35% θα υποχωρήσει στο 30% με 40% στο ένα σενάριο ή θα εξασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του δηλαδή κατά 61,35% και σε επόμενη φάση θα διαθέσει ένα μεγάλο ποσοστό π.χ. 30% σε διεθνείς επενδυτές μέσω placement. Το θέμα αυτό είναι ανοικτό δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.
  • Κανείς μέτοχος πλην ΤΧΣ δεν θα έχει στρατηγικό ποσοστό, ανώτερο ποσοστό 6% με 7%.
  • Οι επενδυτές Paulson, Μυστακίδης κ.α. θα συμμετάσχουν αν και αναφέρεται ότι θα μπορούσαν με φίλα προσκείμενους μετόχους να καλύψουν έως 250 εκατ
  • Η Κυβέρνηση δεν θέλει ο έλεγχος της Πειραιώς να περάσει στον Paulson.
  • Πάνω από 20 επενδυτές και funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον
  • Η κάλυψη της αύξησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
  • Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την διοίκηση Χρήστου Μεγάλου και της δείχνει εμπιστοσύνη.
  • Η Πειραιώς διαθέτει 831 εκατ μετοχές.

Η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια και θα προσθέσει 1,2 δισεκ. ευρώ όπερ σημαίνει 8,2 δισεκ. κεφάλαια ή τιμή προς λογιστική αξία 0,23 από 0,10 της τρέχουσας περιόδου.
Είναι προφανές ότι αύξηση κεφαλαίου είναι credit positive για την Πειραιώς.
Όλα αυτά έχουν γραφεί ήδη από το bankingnews, το ερώτημα όμως παραμένει γιατί αγοράζουν την μετοχή;

Τι συμβαίνει με την μετοχή;

Για να αποτυπωθεί η στρατηγική των επενδυτών στην μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να δούμε
-Τις κινήσεις arbitrage που συντελείται μεταξύ ομολόγων της Πειραιώς και της μετοχής.
Π.χ. στο ομόλογο με κουπόνι 9,75% η τιμή έχει αναρριχηθεί στις 101,59 μονάδες βάσης και στο ομόλογο με κουπόνι 5,5% η τιμή κινείται στις 86,61 μονάδες βάσης, οι τιμές έχουν ανακάμψει.

-Κινήσεων που σχετίζονται με τοποθετήσεις για να πάρουν το βραχυπρόθεσμο upside αλλά και χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται νωρίς πριν την αύξηση, ποντάροντας σε καλή χρηματιστηριακή εικόνα μεσοπρόθεσμα.
Κάποια στιγμή - δεν θα είναι μακριά αυτή η κάποια στιγμή - η χρηματιστηριακή εικόνα της Πειραιώς θα σταθεροποιηθεί και η αγορά θα αποτιμήσει τα reverse split και την τελική τιμή της αυξήσεως κεφαλαίου.

Συμπέρασμα

Από ότι φαίνεται η Πειραιώς θα έχει χρηματιστηριακή αξία μετά την αύξηση κεφαλαίου και μετά τις τιτλοποιήσεις περίπου 2 δισεκ. ευρώ εξέλιξη θετική θα την ξαναθέσει στο χρηματιστηριακό επίκεντρο ως επενδύσιμη μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης