Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τζούρος (Intrum): Μεγαλύτερη ευχέρεια διαχείρισης NPEs έχουν οι εταιρίες διαχείρισης

Τζούρος (Intrum): Μεγαλύτερη ευχέρεια διαχείρισης NPEs έχουν οι εταιρίες διαχείρισης
Τζούρος: Μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση επιχειρηματικών NPLs έχουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων
Μεγαλύτερη ευχέρεια για να διαχειριστούν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια έχουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (services), επισήμανε ο Θεόδωρος Τζούρος, γενικός διευθυντής, επικεφαλής Corporate & Shipping Recovery της Intrum Hellas, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΜΝ για την ελληνική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των κοινοπρακτικών δανείων, όπου η συμμετοχή περισσότερων τραπεζών καθιστά δυσχερή τη διευθέτησή τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση είναι σήμερα ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς μέρος των δανείων παραμένει στις τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο έχει μεταφερθεί στους servicers μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».
Όπως εκτίμησε ο κ. Τζούρος, με τη μεταφορά των κοινοπρακτικών δανείων σε εταιρείες ειδικού σκοπού στο πλαίσιο του «Ηρακλή II» και την ανάληψη της πλήρους διαχείρισης από τους servicers, θα διευκολυνθεί η διευθέτησή τους και η επαναφορά επιχειρήσεων σε βιώσιμη τροχιά. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε λειτουργία, το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση και η αναδιάρθρωσή τους.

Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής» έχει συμβάλει στη μείωση των μη NPEs

Ο επικεφαλής Corporate & Shipping Recovery της της Intrum Hellas επισήμανε την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής» το οποίο έχει συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 20 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες.
Τόνισε δε την ανάγκη ομαλής λειτουργίας του μηχανισμού αναγκαστικής εκτέλεσης προκειμένου να υλοποιηθούν κανονικά τα πλάνα των διαχειριστών απαιτήσεων προς όφελος του Δημοσίου που εγγυάται το πρόγραμμα Ηρακλής και των επενδυτών που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά.
Ειδικότερα, ο κ. Τζούρος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας όπου η μη επίτευξη των επιχειρηματικών σχεδίων των servicers οδήγησε σε βίαιες πωλήσεις χαρτοφυλακίων (distressed sales) με σκοπό την αποφυγή επιβαρύνσεων (penalties) στους επενδυτές.
Όπως εκτιμά, τα επόμενα έτη αναμένεται η ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς δανείων όπου οι servicers θα μπορούν να διαθέτουν χαρτοφυλάκια με σκοπό την επίτευξη εμπροσθοβαρών εισπράξεων.
Ο γενικός διευθυντής της Intrum Hellas σημείωσε ότι, δεδομένου του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος σε ακίνητα που θα βγουν στους πλειστηριασμούς τα επόμενα έτη, σημαντικός όγκος ακινήτων θα αποκτηθεί από τις real estate εταιρείες που δημιουργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».
Οι εταιρείες αυτές θα αποτελέσουν ένα νέο φορέα στην ελληνική αγορά και εκτιμάται ότι θα ελέγχουν ακίνητα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση, το marketing και την τελική πώληση των ακινήτων σε τρίτους επενδυτές.
Τέλος, ο κ. Τζούρος επεσήμανε την άμεση ανταπόκριση της Intrum Hellas, από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, στο σχεδιασμό και υλοποίηση ενός εξατομικευμένου σχεδίου για τη στήριξη των δανειοληπτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία.
Για το 2021, πέραν των προηγούμενων ευνοϊκών ρυθμίσεων, η Intrum Hellas - παρά τις δυσχέρειες για την πρόβλεψη σε κλάδους όπως ο τουρισμός - έχει δημιουργήσει και διαθέτει νέα step-up προγράμματα, στα οποία η δόση αυξάνεται σταδιακά, διευκολύνοντας τους πληττόμενους δανειολήπτες ώστε να επανέλθουν σε πλήρη εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης