Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση ισχυροποιεί τις τράπεζες για να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade και το χρηματιστήριο σε ώριμη αγορά

Η κυβέρνηση ισχυροποιεί τις τράπεζες για να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade και το χρηματιστήριο σε ώριμη αγορά
Χωρίς τράπεζες δεν έχει αναβάθμιση σε investment grade και ώριμη αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα

Ευτυχώς που το κατάλαβαν.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε μια εμμονική αντιπάθεια προς τις τράπεζες και το χρηματιστήριο… η κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος για τις τράπεζες Γιώργος Ζαββός υφυπουργός Οικονομικών έχουν κατανοήσει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των τραπεζών.
Η κυβέρνηση επιτέλεσε μια σημαντική μεταρρύθμιση, ίσως την πιο σημαντική καθώς οι τράπεζες από 106 δισεκ. θα βρεθούν στο τέλος του 2021 στα 18 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα με την στήριξη του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Στην κυβέρνηση κατανοούν και ορθά ότι χωρίς τις τράπεζες, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει επί της ουσίας, ούτε να αναβαθμιστεί η εθνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – από τους οίκους αξιολόγησης, ούτε να αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη αγορά (development από emerging market).

Πως σχεδιάζει την επόμενη ημέρα των τραπεζών η κυβέρνηση;

Το 2021 θα υλοποιηθεί η τελευταία φάση εξυγίανσης των τραπεζών με στόχο το 2022 να βρεθούν από 8% έως 5% το NPEs ratio.
Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι Εθνική, Eurobank και Alpha bank θα βρεθούν σε αυτά τα επίπεδα της κανονικότητας οι ελληνικές τράπεζες και θα έχει απομείνει μια μεγάλη τιτλοποίηση της Πειραιώς που σχεδιάζεται το α΄ 4μηνο του 2022.
Έως το τέλος του 2022 πρακτικά όλες οι τράπεζες θα έχουν δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων σε αυτό το εύρος 8% με 5%.
Το 2021 θα είναι το τελευταίο έτος της πιστωτικής συρρίκνωσης όπου εκτιμάται ότι τα υπόλοιπα δανείων του ιδιωτικού τομέα θα μειωθούν στα 122 με 125 δισεκ. ευρώ. από 140,7 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Από το 2022 θα ξεκινήσει μετά από μια περίοδο 12 ετών πιστωτικής συρρίκνωσης… η πιστωτική επέκταση, όπου τα υπόλοιπα θα αυξάνονται κατά μέσο όρο 6-8 δισεκ. ευρώ.
Από το 2022 οι τράπεζες θα αρχίσουν να επιτυγχάνουν καθαρά κέρδη, θα έχουν ολοκληρωθεί οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων και εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 1,5 με 1,7 δισεκ. κέρδη

Χωρίς τράπεζες δεν έχει αναβάθμιση σε investment grade και ώριμη αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο

Χωρίς τις τράπεζες είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί σε investment grade, εξέλιξη απαραίτητη καθώς ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα έχει αγοράσει έως τότε η ΕΚΤ ύψους 25-26 δισεκ. θα είναι εκτός προστασίας της ποσοτικής χαλάρωσης.
Θα συνεχίζονται οι ανανεώσεις ομολόγων αλλά χρειάζεται ένα τείχος προστασίας.
Για να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να μην καταστούν θύμα κερδοσκοπίας θα πρέπει έως τον Μάρτιο 2022 η Ελλάδα να έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade ή κλίμακα ΒΒΒ- κατ΄ ελάχιστον.
Αυτό όμως για να συμβεί απαιτούνται, δύο αναβαθμίσεις από ΒΒ σε ΒΒΒ- όμως κάθε αναβάθμιση από εδώ και πέρα με αύξηση του χρέους προς το ΑΕΠ θα είναι πολύ πιο δύσκολη.
Χρειάζεται οι τράπεζες να έχουν εξυγιανθεί και να αρχίσει να μειώνεται η σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Οριακά θα έχει αναβαθμιστεί – εάν έχει αναβαθμιστεί έως τον Μάρτιο του 2022 – η Ελλάδα.
Επίσης από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες αναφέρεται κυρίως ότι η αναβάθμιση σε ώριμη αγορά προϋποθέτει μεταξύ πολλών παραμέτρων να έχουν εξυγιανθεί οι τράπεζες και να έχουν ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά.
Η αποτίμηση τους στο χρηματιστήριο πρέπει να είναι πάνω από 10-12 δισεκ. το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό άνω του 3% και η σχέση χρέους προς ΑΕΠ να μειώνεται.
Έως τον Νοέμβριο του 2022 η Morgan Stanley Capital International θα έχει αξιολογήσει εάν το ελληνικό χρηματιστήριο θα αναβαθμιστεί σε ώριμη από αναδυόμενη αγορά.
Θα μειωθεί το ειδικό βάρος της Ελλάδος αλλά θα αυξηθεί το εύρος των επενδυτών που θα τοποθετούν.
Εκείνη την περίοδο αναμένονται τζίροι εκατοντάδων εκατομμυρίων και την κρίσιμη περίοδο θα ξεπερνάει το δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης