Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΑΕΠ μεταξύ 2,8% και 3,5% και υψηλότερα κόκκινα δάνεια προβλέπει εταιρεία διαχείρισης

ΑΕΠ μεταξύ 2,8% και 3,5% και υψηλότερα κόκκινα δάνεια προβλέπει εταιρεία διαχείρισης
Δυσοίωνες εκτιμήσεις από μεγάλο παίκτη του κλάδου
Σχετικά Άρθρα

Σε απαισιόδοξες και χαμηλότερες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας προχωρούν στελέχη εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων διαβλέποντας ισχυρές πιέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και δημιουργία υψηλότερων κόκκινων δανείων από την πανδημία, αμέσως μόλις διακοπεί η κρατική στήριξη.
Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος εταιρείας που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος κόκκινων δανείων, οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας περιορίζονται σημαντικά παρά τις πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν εκτιμάται ότι, θα κινηθεί μεταξύ 2,8% και 3,5% maxixum – εν αντιθέσει με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία πρόσφατα έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,2%.
Παρά λοιπόν την πρωτοφανή κρατική στήριξη η οποία έχει ανέλθει σωρευτικά στο 20% του ΑΕΠ ( περί τα 36 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων του Ταμείου Εγγυοδοσίας) και την ευνοϊκή επιστροφή υψηλότερων καταθέσεων, οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και συνεπακόλουθα η καθυστέρηση έναρξης της σαιζόν του τουρισμού ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα “κενό” αέρος στην οικονομία για ένα διάστημα.
Επιπρόσθετα, ο ρυθμός ανάπτυξης τον οποίο προβλέπουν και διεθνείς οίκοι δεν πρόκειται να “προσγειωθεί” μέσα σε μια νύχτα στην οικονομία, αλλά θα είναι αποτέλεσμα διαδικασιών που απαιτούν ένα χρονικό διάστημα για να εδραιωθούν.
Ένα από τα προβλήματα τα οποία θα εμφανιστούν, μετά την επανεκίνηση της οικονομίας, είναι ότι, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας λειτουργούν ακόμα με διαφορετικές ταχύτητες. Συγκεκριμένα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν φόρους, εισφορές ή και πληρωμές προς τους εργαζόμενους τους.
Σε κάποια δεδομένη στιγμή όταν η οικονομία επανεκκινηθεί η κρατική στήριξη θα διακοπεί και τότε αναμένονται να αυξηθούν οι πιέσεις, κυρίως, στις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες θα χρειαστούν να ξεκινήσουν τις πληρωμές για τις υποχρεώσεις τους.

Περισσότερα κόκκινα δάνεια από την πανδημία

Σε αντίθεση με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει στην εκτίμηση της για κόκκινα δάνεια από τη πανδημία μεταξύ 8-10 δισ. ευρώ, ενώ και οι εκτιμήσεις από τις ίδιες τις εταιρείες διαχείρισης κινούνται σ ένα εύρος 7-10 δισ. ευρώ. Εξ άλλου, το γεγονός ότι, τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας διατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο περί τα 5 δις, αυτό δεν εξασφαλίζει ότι, θα διατηρηθούν και τα επόμενα τρίμηνα της χρονιάς, αν και οι τράπεζες συνεχίζουν τις ρυθμίσεις όπως και οι εταιρείες διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Όπως είναι φυσικό, το ακριβές νούμερο των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ιδιαίτερα υπάρχει τόσο περιορισμένη ορατότητα σε μια οικονομία η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του Τουρισμού και των υπηρεσιών.
Από την άλλη πλευρά, στο μέτωπο των πλειστηριασμών είναι σαφές ότι έχουν διακοπεί και θα είναι λιγότεροι εντός του 2021, καθώς αρκετοί στρατηγικοί κακοπληρωτές εκμεταλλεύθηκαν τις πρόσφατες αναβολές. Θετικό στοιχείο, πάντως, στην οικονομία είναι η πορεία της αγοράς ακινήτων που διατηρεί την άνοδο τιμών, αλλά και υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έσοδα μόνο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Αυτές οι εκτιμήσεις για τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, μετά το τέλος της πανδημίας, προκαλούν προβληματισμούς σε όλους όσοι διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια δεδομένου ότι, μια αποτελεσματική διαχείριση απαιτεί κεφάλαια, αλλά και μια οικονομία η οποία να εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Άλλωστε, μόνο όταν η οικονομία προχωρά, ανεβαίνει η αξία των υποθηκών των δανείων και αυξάνονται και τα έσοδα που συγκεντρώνουν οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης