Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eντός του Μαΐου οι προσφορές των τεσσάρων μνηστήρων του Frontier 6 δισ NPEs της Εθνικής

Eντός του Μαΐου οι προσφορές των τεσσάρων μνηστήρων του Frontier 6 δισ NPEs της Εθνικής
Πώς η τράπεζα έκανε τη διαφορά από τις υπόλοιπες
Σχετικά Άρθρα

Eντός του Μαΐου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τα τέσσερα σχήματα που διεκδικούν την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων της Εθνικής Τράπεζας Frontier, μεικτής λογιστικής αξίας 6 δισ. ευρώ.
H τιτλοποίηση εξαιτίας των υψηλών εξασφαλίσεων, αλλά και λόγω της διαδικασίας που επέλεξε η Εθνική (δίχως απόσχιση) έχει προσελκύσει όλες τις εταιρείες διαχείρισης και funds καθώς οι διεκδικητές είναι η κοινοπραξία DoValue- Fortess- bain capital, η κοινοπραξία Davidson Kempner – Cepal, η Pimco – Quant και η Intrum.
Σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στην διαδικασία, οι προσφορές για την τιτλοποίηση θα οριστικοποιηθούν εντός του επόμενου μήνα, ωστόσο για την Εθνική, η ολοκλήρωση της συναλλαγής- η οποία αναμένεται εντός του δεύτερου εξαμήνου - θα επιφέρει δραστικά αποτελέσματα καθώς με μια κίνηση μειώνει το απόθεμα κόκκινων δανείων κατά 60%. Με βάση δε την πρόσφατη παρουσίαση της Εθνικής σε αναλυτές, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά και η τιτλοποίηση Frontier θα ενισχύσουν κατά 170 μονάδες τον κεφαλαιακό Δείκτη.
Ειδικότερα, με βάση τα ίδια στοιχεία της πρόσφατης παρουσίασης της Εθνικής Τράπεζας η συναλλαγή Frontier θα μειώσει τον Δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (τέλος 2021) σε 13,6% ενώ ο Δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών Cet1 θα διαμορφωθεί σε 15,7%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η τιτλοποίηση Frontier αφορά 200 χιλ .δάνεια με 90 χιλ. δανειολήπτες ενώ οι υποθήκες ακινήτων φθάνουν το 90%. Η τιτλοποίηση Frontier αφορά δάνεια τα οποία περιλαμβάνουν κατά 77% οικιστικά ακίνητα, 18% επιχειρηματικά και 6% καταναλωτικά.
Η τιτλοποίηση Frontier έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής και η Εθνική έχει αιτηθεί την εγγύηση για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η δε δομή της τιτλοποίησης αποτελείται από ομολογίες υψηλής διαβάθμισης 3 δισ. μεσαίας διαβάθμισης 500 εκατ. ευρώ και 2,5 δις είναι χαμηλής διαβάθμισης.

Γιατι η Εθνική διαφοροποιήθηκε - Κέρδη και ανταλλαγή ομολόγων απορροφούν το κόστος

Ερωτώμενη σχετικά με την τιτλοποίηση Frontier η Γενική διευθύντρια απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής κ. Φωτεινή Ιωάννου είχε χαρακτηρίσει την συναλλαγή ως game changer καθώς η τράπεζα με μια κίνηση μειώνει αφενός το απόθεμα κόκκινων δανείων κατά 60% και αφετέρου τον Δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2021.
Η κα Ιωάννου είχε επισημάνει τότε ότι, η Εθνική επέλεξε συνειδητά την διαφοροποίηση σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, δίχως να προχωρήσει σε απόσχιση (Carve – out ) καθώς στην Εθνική θεωρούσαν πως “είχαμε και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική τραπεζική αγορά ΜΕΔ δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 servicers και θεωρήσαμε ότι μια λιγότερη πολύπλοκη συναλλαγή, servicer-released, χωρίς carve out θα προσέλκυε το ενδιαφέρον όλων των καθιερωμένων servicers που θέλουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις πλατφόρμες τους.
Το πιο σημαντικό ίσως που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η οργανική κερδοφορία της τράπεζας, ενισχυμένη από τις πρόσφατες συναλλαγές με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, μας επιτρέπει να απορροφήσουμε το όποιο κόστος προκύπτει τόσο από το Frontier όσο και από όλες τις άλλες οργανικές και μη οργανικές ενέργειες που κάνουμε με στόχο την μείωση των NPEs μας αλλά και τις αυξημένες προβλέψεις που έχουμε ήδη πάρει λόγω του covid (~400εκ) - χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κάποιο hive-down.
Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτό – πέρα από την οργανική κερδοφορία του τελευταίου έτους - είναι αποτέλεσμα και της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων που έχει ακολουθήσει εδώ και καιρό η ΕΤΕ αλλά και της ίδιας της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας.”

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης