Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την πρώτη έκπληξη… θα ακολουθήσει και δεύτερη στο Frontier 6,1 δισ. NPEs της Εθνικής… doValue

Μετά την πρώτη έκπληξη… θα ακολουθήσει και δεύτερη στο Frontier 6,1 δισ. NPEs της Εθνικής… doValue
Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι στα μέσα Μαΐου που θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Frontier… η doValue (Fortress, Bain) θα υποβάλλει προσφορά που μπορεί να ξεπεράσει τις μη δεσμευτικές προσφορές για να πλειοδοτήσει στην τιτλοποίηση

Στις αρχές Μαρτίου 2021 το bankingnews είχε προβεί σε μια αποκάλυψη…
Τονίζαμε τότε έκπληξη, στην κυριολεξία υπήρξε στα τιμήματα για την τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής τράπεζας ύψους 6,1 δισεκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα η Intrum για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισεκ. κατέβαλλε τίμημα 145 εκατ ευρώ την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά μεταξύ των 4 ενδιαφερομένων.
Αυτή ήταν η πρώτη έκπληξη.
Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι στα μέσα Μαΐου που θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Frontier… η doValue, και πιο συγκεκριμένα η Fortress και Bain, θα υποβάλλουν προσφορά που μπορεί να ξεπεράσει τα 145 εκατ για να πλειοδοτήσουν στην τιτλοποίηση.

Τι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν υποβάλλει οι ενδιαφερόμενοι;

Η Intrum για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισεκ. κατέβαλλε τίμημα 145 εκατ ευρώ την υψηλότερη μη δεσμευτική προσφορά
Την δεύτερη καλύτερη μη δεσμευτική προσφορά υπέβαλλε η Cepal (Alpha bank) με την Davidson Kempner, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση της Εθνικής τράπεζας.
Εικάζεται ότι το τίμημα ήταν 132 εκατ ευρώ.
Την 3η καλύτερη μη δεσμευτική προσφορά κατέθεσε η doValue, η οποία υπέβαλε μη δεσμευτική προσφορά ως κοινοπραξία μαζί με τη Fortress και την Bain Capital
Σημειώνεται ότι η Fortress και η Bain Capital είναι βασικοί μέτοχοι της doValue Ιταλίας που είναι ο μητρικός όμιλος της doValue Ελλάδας.
Η Quantum η οποία χρηματοδοτείται από την Pimco υπέβαλλε μη δεσμευτική προσφορά κοντά στα επίπεδα της doValue

Τι δείχνουν οι μη δεσμευτικές προσφορές;

Η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής 6,1 δισεκ. ήταν η πρώτη φορά που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και των 3 μεγάλων εταιριών διαχείρισης στις οποίες εμπλέκονται οι τράπεζες μαζί με την Quantum συνθέτουν ένα πυρήνα 4 βασικών παικτών.
Η τιλτοποίηση της Εθνικής είναι η καλύτερη με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα και εύλογα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των εταιριών διαχείρισης.
Ο πήχης του τιμήματος θα αυξηθεί οπότε οι αρχικές αναφορές για 90 με 120 εκατ ήδη έχουν αναιρεθεί.
Για την Εθνική τράπεζα το Frontier αποτελεί θετική έκπληξη και το τίμημα που τελικά θα πάρει θα αποτελέσει ένα ακόμη θετικό στοιχείο στα αποτελέσματα χρήσης 2021.

Το τίμημα

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να αντλήσει περίπου 160-175 εκατ. ευρώ.

Ποιοι ήταν οι αρχικοί ενδιαφερόμενοι

Τα funds που έδειξαν ενδιαφέρον αρχικώς έφταναν τα 12 απόρροια του γεγονότος ότι είναι τιτλοποίηση με σχετικά υψηλών εξασφαλίσεων προβληματικά δάνεια, οπότε για τα funds και τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων εύλογα προκύπτει ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι για την τιτλοποίηση 6,1 δισ. η Εθνική Τράπεζα θα εκδώσει ένα ομόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior bond) ύψους 3 δισ. ευρώ ένα μεσαίας εξασφάλισης ομόλογο (mezzanine bond) ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων συνολικά συγκαταλέγονται:

Η Intrum της Πειραιώς
Η doValue, που προέρχεται από τη Eurobank
Η Cepal, που προέρχεται από τη Alpha bank και εξαγοράστηκε από την Davidson Kempner
H Β2Κapital
H Waterfall
Η Quantum που υποστηρίζεται από την Pimco
H Fortress
H Bain Capital
H Carval Investors
H SFM Capital
H SRC Capital
H Angelo Gordon

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης