Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ηλίας Λεκκός (Πειραιώς): Έρχεται υψηλότερη μακροχρόνια ανάκαμψη στην Ελλάδα, σε επίπεδα πάνω του 2%

Ηλίας Λεκκός (Πειραιώς): Έρχεται υψηλότερη μακροχρόνια ανάκαμψη στην Ελλάδα, σε επίπεδα πάνω του 2%

Στα 110 δις ευρώ με τη μόχλευση τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Αν και η οικονομία δεν έχει αποτυπώσει πλήρως τις συνέπειες της πανδημίας, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο υψηλότερης μακροχρόνιας ανάπτυξης, υψηλότερης και από αυτής που προβλεπόταν προ κορωνοϊού (2%) σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλία Λεκκό.
Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση για τον Τουρισμό, επισήμανε τρεις λόγους αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία καθώς : η χώρα μας απαλλαγμένη από τον βραχνά των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί το χρέος της με χαμηλότερα επιτόκια, οι τράπεζες εμφανίζουν υψηλή πιστωτική επέκταση ενω τέλος οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης εξασφαλίζουν χρηματοδότηση ακόμα και μετά το 2026.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος λόγος αισιοδοξίας είναι ότι, πλέον δεν θα εφαρμόζονται πλέον τα τιμωρητικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5-4%, τα οποία είχαν εφαρμοστεί προ πανδημίας.
Αντίθετα, η Ελλάδα θα περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5 -2%.
Η διαφορά αυτή δημιουργεί σημαντικά περιθώρια κινήσεων.
Ο δεύτερος λόγος αισιοδοξίας για τον ίδιο σε ότι αφορά τους ρυθμούς της ανάπτυξης είναι το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης λόγω ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ήδη έχουν αγοραστεί ομόλογα ύψους 22 δισ. ευρώ.
Οι αγορές αυτές έχουν συμβάλλει στην ταχεία αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να κινείται στο 0,90% - (σ.σ ακόμα και με έλλειμμα του πρωτογενούς ελλείμματος, ύψους 3,4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο).
Επιπρόσθετα, η αύξηση των καταθέσεων λόγω και της πανδημίας αλλά και η καθαρή πιστωτική επέκταση δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον.
Ειδικότερα, για πρώτη φορά ύστερα απο πολλά χρόνια η καθαρή πιστωτική επέκταση (εκταμιεύσεις νέων δανείων μείον τις αποπληρωμές) ανήλθε σε 6,7 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία είχε να σημειωθεί απο το 2010.
Η τάση μάλιστα διατηρείται και εντός του 2021 καθώς οι καθαρές δανειοδοτήσεις τους πρώτους μήνες έχουν ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο τρίτος λόγος αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία και πιθανότατα σημαντικότερος είναι η ροή των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την Εθνική συμμετοχή τα επόμενα έξι χρόνια (87 δισ. ευρώ) τα οποία σε συνδυασμό με την μόχλευση θα φθάσουν τα 110 δισ. ευρώ.
Οπως είπε η Ελλάδα στο τέλος θα εκμεταλλευθεί τα ποσά σε ικανοποιητικό βαθμό.
Κατά την άποψη του, δε τα κεφάλαια αποτελούν ένα πρωτοφανές ποσό το οποίο τελικά θα προκαλέσει οφέλη και θα δημιουργήσει προοπτικές για την μεσομακρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Απο ζημίες 1,8 δισ. σε κέρδη 658 εκατ. ευρώ

Σ ότι αφορά την πορεία του Τουρισμού, o κ. Λεκκός ανέφερε ότι, με βάση ένα δείγμα 1500 επιχειρήσεων το 2020 σχεδόν περισσότερες απο τις μισές (878) θα εμφανίσουν ζημιές 1,8 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο, όμως, δείγμα για το 2021, οι 1175 επιχειρήσεις θα περάσουν σε λειτουργικά κέρδη 658 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης