Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζαββός (Υφυπ. Οικονομικών): Προχωράει ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας - Μοναδική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Ζαββός (Υφυπ. Οικονομικών): Προχωράει ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας - Μοναδική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης
Ζαββός (Υφυπ. Οικονομικών): Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση στο επίκεντρο των δράσεων.

Η αλλαγή τραπεζικών κριτηρίων για ευκολότερη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο κομμάτων και φορέων, στη συζήτηση κύρωσης ευρωπαϊκής οδηγίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, επεσήμανε ότι «βασικός στόχος της κύρωσης των ευρωπαϊκών οδηγιών είναι η θωράκιση της εποπτείας των τραπεζών».
Όπως είπε, «είναι αναγκαίο οι τράπεζες να χτίσουν ένα κεφαλαιακό "μαξιλάρι" και να ολοκληρωθεί ο ευρωπαϊκός πυλώνας εγγυήσεων» και τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές οδηγίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνεχούς επικαιροποίησης ώστε να ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι τράπεζες απέναντι σε νέους και επερχόμενους κινδύνους».

Αποτελεσματικότερη η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Παράλληλα, συμμερίστηκε τις επίμονες επισημάνσεις, για ανάγκη αλλαγής των τραπεζικών κριτηρίων, ώστε να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Είναι εύλογη η μόνιμη επωδός για ανάγκη χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη διάρκεια της κρίσης.
Η κυβέρνηση πήρε ήδη σημαντικά μέτρα, με δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ σε περίπου 40.000 επιχειρήσεις και οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν σε εκτεταμένη αναστολή οφειλών σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διευκόλυνε με ποσά που ξεπερνούν τα 45 δισ. τους δανειολήπτες, ενώ θα διοχετευτούν για αναπτυξιακά έργα περίπου 30 δισ. ευρώ».

Μοναδική ευκαιρία και πρόκληση το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Ζαββός, έδωσε έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντας το «μείζον εθνικό σχέδιο για το οποίο πρέπει να επιτευχθεί νέα σύγκλιση γύρω από σημαντικά ζητήματα» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για κρίσιμους επερχόμενους πόρους μέσα από αυτό.
Όπως είπε, «η μεταφορά πόρων θα είναι στοχευμένη, με σχέδια σαφώς κοστολογημένα και με σαφείς προθεσμίες παράδοσης».
«Μας δίνεται η ευκαιρία, μαζί με τα κίνητρα που θα δώσει η κυβέρνηση, να γίνει ο αναγκαίος μετασχηματισμός της ελληνικής παραγωγικής βάσης, ώστε ακόμα και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες να μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν στο μέγιστο μέγεθος για να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η βιώσιμη ανάπτυξη και η ψηφιακή μετάβαση είναι ένα εγχείρημα τεράστιας εμβέλειας αυτή τη στιγμή, με τη δυνατότητα που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εδώ και περίπου 40 χρόνια, δεν είχαμε αντιμετωπίσει τόσο άμεση και επείγουσα πρόκληση όσο αυτή που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κλείσουμε για τα καλά τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου.
Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Κλείνοντας, ο κ. Ζαββός τόνισε ότι, «πράγματι κινούμαστε σε ένα τραπεζικό σύστημα με μονοψήφια ποσοστά "κόκκινων δανείων" και αυτό θα είναι μια σημαντική κατάκτηση ώστε οι τράπεζες να δημιουργήσουν νέα κριτήρια και να χρηματοδοτήσουν με επάρκεια ένα μεγαλύτερο κομμάτι μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν προοπτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης