Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επιταχύνει την εξυγίανση των τραπεζών έκανε λάθη και πήρε αχρείαστα ρίσκα και ζημίες

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επιταχύνει την εξυγίανση των τραπεζών έκανε λάθη και πήρε αχρείαστα ρίσκα και ζημίες
Ως προς την Πειραιώς εκτιμούμε ότι… θα εξελιχθεί σε τράπεζα της κυβέρνησης - Στο παρελθόν και για 10ετίες τον ρόλο αυτό επιτελούσε η Εθνική… στο μέλλον θα τον επιτελεί αυτό τον ρόλο η Πειραιώς.
Σχετικά Άρθρα

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε κυβερνητικούς παράγοντες, τον πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς, τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού… να επιχειρηματολογούν περί της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών.
Είναι προφανές ότι όπως έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά, η μεγαλύτερη πραγματική μεταρρύθμιση που έχει αποτελέσματα από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο Ηρακλής και οι τιτλοποιήσεις με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις καθώς τα NPEs από 106 δισεκ. πριν λίγα χρόνια θα υποχωρήσουν στα 15 δισεκ. προσεχώς
Θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και υποστήριξε ένθερμα την λύση των κρατικών εγγυήσεων με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Ωστόσο στην προσπάθεια της η κυβέρνηση να επιταχύνει την εξυγίανση των τραπεζών - προσπάθεια που ως στρατηγική είναι σωστή -  έκανε λάθη και πήρε αχρείαστα ρίσκα και επωμίστηκε αχρείαστες ζημίες.

Γιατί η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την εξυγίανση των τραπεζών;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ουδέποτε στην πορεία αυτής της οικονομικά δύσμοιρης χώρας δεν ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα τρεις ισχυροί καταλύτες… με πρόσχημα ή μη τον κορωνοιό…

  • Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε τέτοιας κλίμακας δημοσιονομική εκτροπή, η μόνη περίοδος ήταν η περίοδος του ΠΑΣΟΚ στην 10ετία του 1980 με τον Ανδρέα Παπανδρέου… όπου σημειώθηκε ακραίο πάρτι κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.
  • Ποτέ στην Ελλάδα δεν δόθηκαν τόσα χρήματα για ανάπτυξη. Εάν λάβουμε υπόψη τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα δάνεια, τις επιδοτήσεις και τα τραπεζικά δάνεια που θα χορηγηθούν ταυτόχρονα προκύπτει ότι θα διατεθούν περί τα 50 δισεκ. ευρώ. Περίπου 30 δισεκ. δάνεια από Ταμείο Ανάκαμψης και τράπεζες που θα μοχλεύσουν τα δάνεια του Ταμείου και 18 δισεκ. επιδοτήσεις.
  • Υπάρχει και ένας τρίτος καταλύτης η μισή σχεδόν κυβέρνηση της ΝΔ είναι ΠΑΣΟΚ και μάλιστα το σημιτικό ΠΑΣΟΚ με μεγάλη εμπειρία… στην διαχείριση.... κονδυλίων από την Ευρώπη.  Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη έστησε ένα καλό πάρτι… δεν υπονοούμε ότι θα στηθεί αντίστοιχο πάρτι και με την ΝΔ αλλά η ανάκαμψη που έρχεται… θα βοηθήσει πολλούς να κερδίσουν πολλά… για να το θέσουμε κομψά.

Ποια ήταν τα λάθη;

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι ευτυχώς που η κυβέρνηση δεν έκανε το εγκληματικό λάθος να ενεργοποιήσει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank, για την κακή τράπεζα.
Η πρόταση αυτή θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον, η Τράπεζα της Ελλάδος πρότεινε απλά το κράτος να φορτωθεί το πρόβλημα των τραπεζών.
Η Bad bank έχει πεθάνει και θεωρούμε ότι ήταν άτυχη η αναφορά του Χρήστου Σταικούρα του υπουργού Οικονομικών περί εναλλακτικής λύσης bad bank.
O Ηρακλής που δημιουργήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την J P Morgan επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά ολοκληρώθηκε και εφαρμόστηκε επιτυχώς από την κυβέρνηση της ΝΔ… ήταν η σωστή επιλογή.

Τα κύρια ομόλογα που εντάσσονται στον Ηρακλή κρύβουν κινδύνους

Ο Ηρακλής 1 και 2 θα παρέχει περίπου 20 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις ενώ θα εκδοθούν και mezzanine bond που δεν φέρουν κρατική εγγύηση περίπου 4,5 δισεκ. ευρώ.
Τα mezzanine ομόλογα έχουν αξία μηδέν… οπότε ο κίνδυνος να εμπεριέχουν κάποια ζημία τα κύρια ομόλογα που θα επωμιστεί το κράτος δεν είναι αμελητέα.
Να σημειωθεί ότι το κράτος παρείχε κρατική εγγύηση επειδή οι τράπεζες δεν πληρούσαν τα κριτήρια… κοινώς εάν δεν υπήρχε το κράτος οι τράπεζες θα έπρεπε να επωμιστούν ακόμη 3-4 δισεκ. πρόσθετες ζημίες.
Ο ένας κίνδυνος λοιπόν είναι τα κύρια ομόλογα να κρύβουν ένα δυνητικό πρόβλημα άπαξ και τα μεσαίας επικινδυνότητας ομόλογα τα mezzanine έχουν σχεδόν μηδενική αξία.
Βέβαια ο Ηρακλής εμπεριέχει μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με την ζημία των 8-10 δισεκ. που θα επέφερε η bad bank η περιβόητη – και ευτυχώς νεκρή – πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος –

Οι περιπτώσεις των Πειραιώς, Attica bank και τα έκτακτα κέρδη… στην Εθνική τράπεζα

Προσπερνώντας την απόφαση να δοθούν έκτακτα κέρδη στις τράπεζες από swaps ομολόγων με το κράτος που σωρευτικά έφθασαν τα 2 δισεκ. με την μερίδα του λέοντος να την παίρνει η Εθνική… η περίπτωση της Πειραιώς και της Attica bank χρήζουν μια προσεκτικής ανάλυσης.
Έχουμε διεξοδικώς αναλύσει ότι η αύξηση κεφαλαίου ήταν απαραίτητη για την Πειραιώς, οπότε συγκεντρώθηκαν τα 1,38 δισεκ. κεφάλαια… όμως το κόστος αυτών ήταν να χάσει το ελληνικό δημόσιο ακριβώς τα εξής ποσά…
Ξεπερνούμε τα κεφάλαια των δύο πρώτων ανακεφαλαιοποιήσεων και εστιάζουμε στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 όπου το κράτος επένδυσε 675 εκατ σε μετρητά και 2,040 δισεκ. σε Cocos.
Η Εθνική αποπλήρωσε το Cocos των 2 δισεκ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στην Πειραιώς το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο κατέληξε σε μετοχές της Πειραιώς και μηδένισε λόγω του βελούδινου resolution που ενεργοποιήθηκε, υπήρξε ενεργοποίηση bail in αλλά με αριστοτεχνικό τρόπο.
Όμως το κράτος ελάμβανε 164 εκατ τόκους ετησίως.
Άρα τα 2,040 δισεκ. και τα 164 εκατ τόκοι για 3 χρόνια που χάθηκαν άθροισμα 2,5 δισεκ. ευρώ και τα 675 εκατ κεφάλαια του 2015 τελικό άθροισμα 3,1 δισεκ. αυτό ήταν η καθαρή ζημία του ελληνικού δημοσίου.
Επίσης συνέβη και κάτι άλλο το ΤΧΣ υπέστη dilution από 61,35% μειώθηκε στο 27% και ο Paulson ένα family office από 3,5% βρέθηκε στο 18%...
Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν επιτυχημένη.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν επιτυχημένη επειδή βρέθηκαν τα 1,38 δισεκ. κεφάλαια οπότε με όρους κεφαλαιακής επάρκειας επιδρά θετικά στην τράπεζα… αλλά η πρόταση για να είναι ολοκληρωμένη… θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα εξής… «Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν επιτυχημένη με το ελληνικό δημόσιο να χάνει πάνω από 3 δισεκ. και τον Paulson να κερδίζει, ελέγχοντας την Πειραιώς»
Υπάρχει και κάτι άλλο, το ΤΧΣ επένδυσε στην ΑΜΚ της Πειραιώς περίπου 370 εκατ κατέχοντας πλέον το 27%.
Η αξία του 27% σήμερα είναι 27% στα 1,97 δισεκ. που είναι η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς = 531 εκατ.
Κάποιος ανερυθρίαστα θα πει ότι το ΤΧΣ κερδίζει αλλά η σωστή απάντηση είναι ότι μείωσε την ζημία από 3,1 δισεκ. σε 2,6 δισεκ. ευρώ.

Η Attica bank δεν θα μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί ορθόδοξα

Η Attica bank αποκαλύφθηκε ότι έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για το bankingnews… εμείς το αποκαλύψαμε έγκαιρα.
Με αρνητικά ίδια κεφάλαια σχεδιάζουν dilution 60% στους βασικούς παλαιούς μετόχους και ενεργοποίηση του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ύψους 421 εκατ ευρώ.
Υπάρχει ένα πρόβλημα… τα 286 εκατ προβλέψεις που υποχρεώθηκε να πάρει η Attica bank για να μπορέσει να εντάξει τις τιτλοποιήσεις της στον Ηρακλή 2 δεν… επαρκούν.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πρέπει να πάρει πρόσθετες προβλέψεις 70 με 90 εκατ ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά ίδια κεφάλαια… η Attica bank βρίσκεται ήδη -100 εκατ.
Η τράπεζα θα χρειαστεί τουλάχιστον 200-250 εκατ νέα κεφάλαια και είναι αδύνατο να βρεθούν για μια τράπεζα που παράγει 72.000 ευρώ προ προβλέψεων έσοδα.
Η Attica bank συνεχίζει να υπάρχει γιατί στηρίζεται στην ασυλία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη δοκιμασία για την Attica bank είναι να πάρει αξιολόγηση – rating από τον καναδικό οίκο DBRS ώστε να μπορεί να ενταχθεί στον Ηρακλή… για να πάρει rating θα πρέπει να μειώσει το senior bond που αυτό σημαίνει ότι θα μεταφερθεί μεγάλο βάρος στο mezzanine bond δηλαδή ζημία στην τράπεζα… εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Ως προς την Πειραιώς εκτιμούμε ότι… θα εξελιχθεί η τράπεζα της κυβέρνησης.
Στο παρελθόν και για 10ετίες τον ρόλο αυτό επιτελούσε η Εθνική… στο μέλλον θα τον επιτελεί αυτό τον ρόλο η Πειραιώς.

Συμπέρασμα

Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας ενόψει της ανάκαμψης που έρχεται… με επίκεντρο τις τράπεζες, το χρηματιστήριο και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όμως όλα αυτά έχουν ένα κόστος οπότε ναι η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επιταχύνει την εξυγίανση των τραπεζών έκανε λάθη και πήρε αχρείαστα ρίσκα και ζημίες…πέραν από την σωστή στρατηγική που ακολουθεί...

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης