Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. στο 1 ευρώ προχωρά η Alpha, οι αποφάσεις 27/5, ενημέρωσε SSM – Επιβεβαίωση ΒΝ 15/5

Σε αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. στο 1 ευρώ προχωρά η Alpha, οι αποφάσεις 27/5, ενημέρωσε SSM – Επιβεβαίωση ΒΝ 15/5
Σε αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ ευρώ για ανάπτυξη προχωράει η Alpha bank, πλήρης επιβεβαίωση Bankingnews που αποκάλυψε τον σχεδιασμό 15 και 17 Μαίου 2021
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, ή σε ένα εύρος 750 με 800 εκατ., για ανάπτυξη προχωρά, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, η Alpha Bank με πιθανή τιμή το 1 ευρώ, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στις 27 Μαΐου 2021, όταν και θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Πρακτικά η Alpha Bank θα διαθέτει 2,34 δισ. μετοχές με εκτιμώμενη μελλοντική χρηματιστηριακή τιμή τα 1,3 με 1,5 ευρώ, που αυτό συνεπάγεται 3,5 δισ.


Η Alpha Bank εξετάζει, όπως έχει αποκαλύψει το Bankingnews από τις 15 Μαίου 2021 σε αποκλεισιτκό ρεπορτάζ, σενάριο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ αντί αρχικών σκέψεων για 1,5 – 2 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα εδώ και εβδομάδες διερευνά τις διεθνείς αγορές με την JP Morgan, όπως έχει αποκαλύψει το Βankingnews, με δημοσίευμα από τις 15 και 17 Μαΐου 2021.
Η αύξηση κεφαλαίου έχει καλυφθεί και τα 800 εκατ. έχουν συγκεντρωθεί.
Η μετοχή σημείωσε μια τεράστια διακύμανση σήμερα 21 Μαΐου 2021, με την μετοχή σε sell off με πτώση -30% στα 0,87 ευρώ και συνολική κεφαλαιοποίηση 1,34 δισεκ. ευρώ. 
Με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές η τιμή της αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να προσδιοριστεί στο 1 ευρώ.

Η Alpha Bank έχει ενημερώσει και τον SSM, τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών, ότι διερευνά τις αγορές για πιθανή αύξηση κεφαλαίου αλλά χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος της αύξησης.
Αν δηλαδή θα είναι τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο του 2021.

Πότε θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η Alpha Bank;

Πρωτίστως να σημειωθεί ότι η Alpha Bank θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου μετά βεβαιότητος όπως έχει αποκαλύψει το Bankingnews.
Ωστόσο ο χρόνος θα καθοριστεί από τις συνθήκες στις αγορές με πιθανότερο σενάριο να είναι ή τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο του 2021.
Μάλιστα ένα από τα σενάρια που θα εξεταστούν θα είναι το εάν και κατά πόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 10,98% θα ασκήσει ή θα πουλήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση κεφαλαίου.
Η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με δικαιώματα προτίμησης, όχι δηλαδή με το μοντέλο Πειραιώς.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ η Alpha Bank θα έχει 6,5 δισ. συνολικά κεφάλαια, που αυτό συνεπάγεται τιμή προς λογιστική αξία (P/BV) 0,38x.

Alpha Bank: Επιβεβαιώνει αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. με JP Morgan και Goldman Sachs

Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών του Bankingnews περί σχεδιασμών για αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ προχώρησε η Alpha Bank, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους Ευρώ 0,8 δισ. περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Θετικές οι συνθήκες της αγοράς

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank.
Η τράπεζα θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, και αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 15 Μαΐου 2021


Ελληνική τράπεζα έχει αναθέσει σε αμερικανικό οίκο... τύπου Morgan να ερευνήσει σενάριο αύξησης κεφαλαίου 1,5 δισ ευρώ


Ελληνική τράπεζα… έχει αναθέσει σε μεγάλη αμερικανική επενδυτική τράπεζα τύπου Morgan… μπορεί να είναι η J P Morgan… αλλά μπορεί να είναι και η Morgan Stanley… να διερευνήσει τις διεθνείς αγορές για πιθανή υλοποίηση σχεδίου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 1,5 δισεκ ευρώ.
Ο στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον για νέα αύξηση κεφαλαίου σε ελληνική τράπεζα μετά την αύξηση της Πειραιώς αλλά και να εκτιμηθεί το εύρος της τιμής της αύξησης κεφαλαίου αλλά και το είδος των επενδυτών που θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα. 
Η πληροφορία για πολλούς λόγους θα διαψευστεί… αλλά η αύξηση κεφαλαίου και ο σχεδιασμός της είναι όπως η υποτίμηση ή ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται αλλά στόχος είναι ο αιφνιδιασμός.
Προφανώς για όσους γνωρίζουν λίγο τις ισορροπίες, η J P Morgan είναι σύμβουλος της Alpha bank και η Morgan Stanley σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας.
Υπάρχει η Morgan και στις δύο περιπτώσεις.

Με βάση πληροφορίες μας πιστεύουμε ότι η Alpha bank, ενώ αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου και δεν παραπληροφορεί η διοίκηση… ωστόσο εάν η μετοχή ανακάμψει προσεχώς στα 1,80 με 2 ευρώ… ο Βασίλης Ψάλτης ο διευθύνων σύμβουλος σχεδόν αποκλείεται να μην εξετάσει σχέδιο αύξησης κεφαλαίου.
Θα υποστηρίζαμε ότι και η Εθνική τράπεζα πληροί τα κριτήρια και είναι υποψήφια για αύξηση κεφαλαίου καθώς η κεφαλαιοποίηση της έχει κολλήσει στα 2,3 δισεκ. και μια αύξηση 1,5 δισεκ. θα την καθιστούσε πρώτη τράπεζα και με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη… Eurobank στα 3 με 3,5 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank παραμένει πρώτη τράπεζα βάσει των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά η θέση αυτή… δεν θα αμφισβητηθεί εάν η Εθνική ή Alpha bank δεν υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου.
Όμως εάν μια από τις δύο τράπεζες υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου αυτομάτως θα καταστεί πρώτη τράπεζα με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης στην Ελλάδα.
Στον πίνακα παρουσιάζουμε δύο σενάρια τα οποία μπορεί… λέμε μπορεί να επιβεβαιωθούν.
Ως παραδοχή λαμβάνουμε υπόψη ότι

  • η μετοχή της Εθνικής θα ανακάμψει πάνω από τα 3 ευρώ για να προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης στα 2 ευρώ.
  • η μετοχή της Alpha bank θα ανακάμψει πάνω από τα 1,8 με 2 ευρώ για να προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης στο 1 με 1,20 ευρώ.

Η Alpha bank θα έχει μεγαλύτερο discount έναντι της Εθνικής τράπεζας ως προς τον προσδιορισμό της αύξησης κεφαλαίου.

NBGALPAHHA.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης