Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλη εθνική πρωτοβουλία της Εurobank για το δημογραφικό - Καραβίας: Στηρίζουμε τις νέες οικογένειες

Μεγάλη εθνική πρωτοβουλία της Εurobank για το δημογραφικό - Καραβίας: Στηρίζουμε τις νέες οικογένειες
Το δημογραφικό ζήτημα είναι καίριας σημασίας για τις προοπτικές της χώρας, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank - Πέντε άξονες δράσης

Μεγάλη εθνική πρωτοβουλία για το μείζον ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος αναλαμβάνει η Eurobank.
Οι δράσεις της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν και τη στήριξη οικογενειών που ζουν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα αφορούν γεωγραφικές περιοχές από τον ακριτικό Έβρο, τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και φθάνουν έως και το Καστελόριζο.
Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας για το δημογραφικό ζήτημα τίμησε με την παρουσία της και χαιρέτησε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η Πρωτοβουλία αφορά ένα διευρυμένο πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πέντε (5) πυλώνων, με διορατική προσέγγιση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για τη στήριξη της οικογένειας και την αναστροφή της υπογεννητικότητας. Επιδίωξη είναι η υλοποίηση σειράς ενεργειών με μακροπρόθεσμη δέσμευση, συνέπεια και θετικό αντίκτυπο, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς και οργανώσεις, όπως η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η ΜΚΟ «Be-Live» και η Ένωση «Μαζί για το παιδί».
«Όλες οι αναλύσεις και όλες οι μελέτες συγκλίνουν πως το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί μια μείζονα – κατά την εκτίμησή μας ΤΗΝ μείζονα - πρόκληση για την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας.
Το δημογραφικό ζήτημα είναι καίριας σημασίας για τις προοπτικές της χώρας, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, o οποίος ξεδίπλωσε του πέντε άξονες στους οποίου στηρίζεται η πρωτοβουλία της Eurobank.
Δεν υπάρχει τομέας που να μην επηρεάζεται καθοριστικά από τον μελλοντικό πληθυσμό της χώρας, από την ανάπτυξη, έως τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και την ποιότητα του κοινωνικού μας μοντέλου, σημείωσε ο κ. Καραβίας, προειδοποιώντας για αρνητικές εξελίξεις αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Θέλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να δημιουργηθεί ένας πόλος, ώστε φορείς που το επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.
Εάν καταφέρουμε να αναδείξουμε την κρισιμότητα του δημογραφικού και να κινητοποιήσουμε και άλλους φορείς, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Φ. Καραβίας: Στήριξη της νέας οικογένειας

«Η λύση του δημογραφικού δεν μπορεί παρά να έρθει και μέσα από τη στήριξη της οικογένειας.
Της νέας οικογένειας, την ώρα που παίρνει τις σημαντικές της αποφάσεις για τον αριθμό των παιδιών της.
Με μια σειρά ενεργειών, στόχος μας είναι πρώτα από όλα να βοηθήσουμε όσους θέλουν παιδιά, να μπορέσουν να αποκτήσουν, περιορίζοντας κατά το δυνατόν τα αντικειμενικά, υλικά εμπόδια.
Πρόθεσή μας είναι να αρθούν κατά το δυνατόν οι δυσκολίες για όσους νέους θέλουν να γίνουν ή να ξαναγίνουν γονείς», σημείωσε ο CEO της Eurobank.

Οι πέντε άξονες


Ο Φωκίων Καραβίας παρουσίασε τους πέντε άξονες στους οποίους αρθρώνεται η πρωτοβουλία της Eurobank:

Πρώτον, ενέργειες κοινωνικής ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε με φορείς υψηλού κύρους που αναπτύσσουν σχετική δράση. Πρώτα από όλα με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την φιλανθρωπική της οργάνωση, την Αποστολή. Και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που μας τιμά με την παρουσία του, για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τη στήριξη σε όλες τις κοινές μας δραστηριότητες. Αναφέρω επίσης την Be-Live, που βοηθά ζευγάρια να γίνουν γονείς με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και την ΜΚΟ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, που δραστηριοποιείται στον εξαιρετικά σημαντικό χώρο της ψυχολογικής στήριξης.
Είναι φανερό πως δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα παντού και από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό και επιλέξαμε οι δράσεις του συγκεκριμένου άξονα να αναπτυχθούν στο ξεκίνημα της κατά κύριο λόγο σε ένα γεωγραφικό πεδίο που εκτείνεται στα ανατολικά σύνορά μας, από τον Έβρο, τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, έως τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. Νομίζω δεν θα χρειαστεί επεξήγηση γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες σε όλη τη χώρα, αλλά κατεξοχήν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές.
Δεύτερον, την ίδια γεωγραφική περιοχή αφορούν συγκεκριμένες δράσεις σχετικές με τη βασική δραστηριότητα της Τράπεζας, δηλαδή τη συνεργασία με τους πελάτες της και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε μια σειρά από τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα που ανταποκρίνονται, πρωτίστως με κοινωνική στόχευση και όχι ως επιχειρηματική προτεραιότητα ή λογική, στις ανάγκες των νέων τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά.
Τρίτον, η επιστημονική προεργασία για μια νέα πολιτική για το δημογραφικό
Για το σκοπό αυτό η Eurobank θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση μιας «λευκής βίβλου» για το δημογραφικό, με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με όλες τις ενδεδειγμένες πολιτικές, ως έναν οδικό χάρτη για την διαμόρφωση εθνικής πολιτικής.
Τέταρτον, η δημιουργία ενός δικτύου επιχειρήσεων
με τις οποίες μοιραζόμαστε παρόμοιες ανησυχίες και μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών θα μπορούμε να ενισχύουμε διαρκώς το πλαίσιο στήριξης των νέων, ώστε να αποκτήσουν ή να μεγαλώσουν την οικογένειά τους
Και, τέλος, πέμπτος άξονας, επειδή καθένας πρώτα πρέπει να φροντίζει τα του οίκου του, έχουμε ένα εκτεταμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα στήριξης των δικών μας εργαζομένων, των νέων υπαλλήλων μας που ξεκινούν ή βρίσκονται σε φάση διεύρυνσης της οικογένειάς τους.

«Γύρω από αυτούς τους πέντε άξονες αρθρώνεται η πρωτοβουλία μας. Προλαβαίνω μια εύλογη απορία που θα μπορούσε ο καθένας να διατυπώσει. Γιατί αυτή η πρωτοβουλία για το δημογραφικό να έρθει από το δικό μας φορέα; Γιατί από μια τράπεζα;

Πρώτον – επειδή μεγάλοι οργανισμοί, με εύρος δραστηριοτήτων, ισχυρό αποτύπωμα και καθολική παρουσία στη χώρα, έχουμε αυξημένη κοινωνική ευθύνη. Ευθύνη που αφορά ασφαλώς το κατεξοχήν αντικείμενο των εργασιών μας, τη δουλειά μας, αλλά αφορά εξίσου και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
Δεύτερον – γιατί βλέπουμε το μέλλον της Τράπεζάς μας άμεσα συνδεδεμένο με την πρόοδο της χώρας και την ευημερία της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν ακμάζουσες τράπεζες σε χώρες με συρρικνούμενη εσωτερική αγορά, με κοινωνικά αδιέξοδα, χωρίς προσδοκία για το μέλλον. Κι αν έστω για βραχύ διάστημα μπορούν να επιβιώσουν χρηματοπιστωτικοί φορείς σε τέτοιο περιβάλλον, εμάς αυτή η προοπτική δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά. Κάτι παραπάνω: θεωρούμε ευθύνη και υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να την αποτρέψουμε», τόνισε. 


Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Η Ελλάδα γερνάει

Η Ελλάδα γερνάει, οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Η ικμάδα του Έθνους αποξηραίνεται, τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η μείωση του πληθυσμού είναι ολοφάνερη, σημείωσε η ΠτΔ.
Όπως τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η περαιτέρω μείωση του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη, όπως δείχνουν οι έρευνες.
Η ΠτΔ εκτίμησε ότι οι νέοι στερούνται ελπίδες, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το μέλλον, με την κ. Σακελλαροπούλου να κάνει ειδική αναφορά στις νέες γυναίκες και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην οικογενειακή ζωή.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της Eurobank και την εστίαση στις ακριτικές περιοχές της χώρας.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για την αφομοίωση των μεταναστών.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Το δημογραφικό απειλεί την ίδια μας την ύπαρξη

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε το δημογραφικό, ως το υπ' αριθμόν πρόβλημα για τη χώρα και επαίνεσε την πρωτοβουλία της Eurobank.
Άλλωστε η τράπεζα στο πλαίσιο της εταιρικής της ευθύνης θα συνεργαστεί για το θέμα με την «Αποστολή».
Όπως προειδοποίησε, το δημογραφικό απειλεί να δυναμιτίσει τα θεμέλια της ύπαρξής μας σε συνθήκες ελευθερίας και ευημερίας
Ο Ιερώνυμος απέδωσε τη δημοσκοπική κατάρτρευση, μεταξύ άλλων, στην υποτίμηση του γάμου και του οικογενειακού θεσμού, την νοοτροπία του ατομισμού, ενώ μίλησε για άστοχα νομοθετήματα από ελληνικές κυβερνήσεις και ΕΕ που υπονομεύουν τον θεσμό της οικογένειας.

Σχοινάς: Δυσοίωνες οι προοπτικές για την Ελλάδα - Οι δράσεις της Κομισιόν

Δυσοίωνες χαρακτήρισε τις προοπτικές για το δημογραφικό στην Ελλάδα, ο Επίτροπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο ελληνικός πληθυσμός αναμένεται να καταγράψει συρρίκνωση 20% τα επόμενα πέντε χρόνια, έναντι 5% στα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.
Το δημογραφικό αποτελεί αυτόνομο χαρτοφυλάκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με την Ελλάδα να είναι από τα πρώτα κράτη - μέλη που εφαρμόζουν την πρωτοβουλία.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Eurobank.

Συρεγγέλα: Ψηλά στην ατζέντα το δημογραφικό

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Ισότητα των Φύλων, κα Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε «Η επίλυση του δημογραφικού προβλήματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας και η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα της. Προχώρησε για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός επιτελικού φορέα σε κεντρικό επίπεδο που έχει το ρόλο της χάραξης, του συντονισμού και της παρακολούθησης μιας ενιαίας και μακροπρόθεσμης πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, της μητρότητας/γονεϊκότητας, της ισότητας των φύλων και την προστασία της οικογένειας».
Χαιρετίζοντας η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά, δήλωσε: «Η οικογένεια είναι μια επιλογή και όχι ένα εμπόδιο στη ζωή μας. Σίγουρα συνεπάγεται δυσκολίες και αμέτρητες προκλήσεις, αλλά οι χαρές που προσφέρει είναι ανεκτίμητες. Γι’ αυτό αν κάποιος ονειρεύεται να γίνει γονιός να μην εστιάζει στις δυσκολίες, αλλά, κυρίως, στις όμορφες στιγμές και στα μοναδικά συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από την οικογένεια.».

 *Η Πρωτοβουλία για το Δημογραφικό παρουσιάστηκε, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα, στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μεταδόθηκε διαδικτυακά, με ευρεία συμμετοχή.
Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος Β’ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής & Οικογένειας, κα Μαρία Συρεγγέλα, ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτισε επίσης η Πρέσβειρα της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό, κα Αιμιλία Τσουλφά, Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα.
Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί την μείζονα πρόκληση για την Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υπογράμμισε κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κ. Γιώργου Ζανιά και των Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων, κ.κ. Ανδρέα Αθανασόπουλου, Κωνσταντίνου Βασιλείου και Σταύρου Ιωάννου. Εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, την παρουσίαση της Πρωτοβουλίας που πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, παρακολούθησε δια ζώσης περιορισμένος αριθμός εκπροσώπων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης