Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Viva Wallet: Γιατί αναμένει τριπλάσια έσοδα το 2021 - Πως θα δανείζει μικρομεσαίες εταιρίες;

Viva Wallet: Γιατί αναμένει τριπλάσια έσοδα το 2021 - Πως θα δανείζει μικρομεσαίες εταιρίες;
Για το 2021, η Viva Wallet αναμένει τριπλάσιο κύκλο εργασιών περί τα 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, καθώς αποδίδουν οι επενδύσεις που έγιναν σ όλη την Ευρώπη τα δυο προηγούμενα χρόνια.
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί να δινει “μάχες” η Viva Wallet σε Ελλάδα ή Πορτογαλία έναντι των τραπεζών, αλλα την ίδια περίοδο αυξάνει τα έσοδα της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για το 2021, η Viva Wallet αναμένει τριπλάσιο κύκλο εργασιών περί τα 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, καθώς αποδίδουν οι επενδύσεις που έγιναν σ όλη την Ευρώπη τα δυο προηγούμενα χρόνια.
Πέρυσι, η Viva Wallet εμφάνισε έσοδα 44 εκατ. ευρώ και εκκαθαρίστηκαν 4 δισ. ευρώ συναλλαγές.
Η Viva διαθέτει παρουσία πλέον σε 23 χώρες ( στις 21 με υποκαταστήματα ) και γραφεία σε Αθήνα και Λονδίνο.

Ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Χάρης Καρώνης χαρακτήρισε τον στόχο φιλόδοξο, αλλά εφικτό καθώς σήμερα η εταιρεία “θερίζει ότι έχει σπείρει” ( επενδύσεις 115 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια ) καθώς σε πολλές απο τις χώρες ήδη έχουν συμπληρωθεί 2 χρόνια παρουσίας.
Η ανάπτυξη των εργασιών θα έλθει και απο νέα τεχνολογικά προϊόντα όπως το “Tap on phone”, μια υπηρεσία για την αποδοχή πληρωμών μεσω του κινητού τηλεφώνου.
Επίσης, όπως επανέλαβε αρκετές φορές η Viva στις παρεχομενες υπηρεσίες δεν έχει ενδιάμεσους και το κόστος που διαμορφώνεται είναι χαμηλό.
Για παράδειγμα, η συνεργασία με τα My Market πραγματοποιεται σε κόστος χαμηλότερο απο εκείνο των τεσσάρων τραπεζών.

Πως δανείζει τους εμπόρους μέσω του οχήματος SPV

Η Viva, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Καρώνης δεν έχει στόχο ούτε να προσελκύσει καταθέσεις, ούτε να δίνει στεγαστικά δάνεια.
Η Viva αυτοπροσδιορίζεται ως Utility bank, η οποία δίνει πρόσβαση κεφαλαίων σε μικρομεσαίους εμπόρους στους οποίους παρέχει υπηρεσίες πληρωμών.
Οι κύριες δραστηριότητες δηλαδή είναι οι υπηρεσίες πληρωμών καθώς και τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ειδικών οχημάτων.
Οι δανειοδοτήσεις προς τους εμπόρους θα βρίσκονται εκτός του ισολογισμού της τράπεζας - άρα δεν υπάρχει το συστημικό ρίσκο - καθώς το ειδικό όχημα SPV θα αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με τους επενδυτές.
H τράπεζα αντλεί ρευστότητα απο το όχημα προκειμένου να δανείζει κεφαλαίο κίνησης στους συνεργαζόμενους εμπόρους.
Οι δε πληρωμές γίνονται μέσω των συναλλαγών.
Στην συνέχεια, τα δάνεια τιτλοποιούνται και πωλούνται στό όχημα ενω η τράπεζα εισπράττει τις προμήθειες.
Απο τις 15 Νοεμβρίου 2020, η Viva bank ξεκίνησε την διάθεση δανείων σε εμπόρους σε πιλοτικό πλάνο και τα αποτελέσματα της θα χρησιμοποιηθούν για να προσελκυθούν επενδυτές στο SPV.
Σε σχέση με την Τράπεζα Praxia, σημείωσε ότι έγινε το πιο γρήγορο ξεκαθάρισμα καθώς πωλήθηκαν δάνεια σε μια τράπεζα στην οποία δεν βρέθηκαν υποδομές και στελέχη.

Εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών – Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο κ. Καρώνης δήλωσε ότι, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απο τράπεζες ( ή σε περιπτώσεις ΔΕΗ- ΑΑΔΕ ) κάθε φορά που οι πελάτες της δεν μπορούν προχωρήσουν σε συναλλαγές για πληρωμές, οι οποίες ορίζονται απο την ευρωπαϊκή οδηγία PSDI1.
Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν έκανε δεκτές τις πληρωμές αν και η κάρτα της VIVA είναι Mastercard.
Eπίσης, επανέλαβε ότι, η VivaWallet έχει στραφεί δικαστικά κατά τραπεζιτών ενω ανέφερε πως έχει καταθέσει τις απόψεις της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τις πωλήσεις των κλάδων εκκαθάρισης καρτών απο τις ελληνικές τράπεζες. Eκτίμησε δε ότι οι πωλήσεις απο τις τράπεζες θα ωφελήσουν την εταιρεία καθώς αποδεσμεύουν τους εμπόρους.
Σ ότι αφορά την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επισήμανε ότι, δεν μπορεί τα μέλη της να υπαγορεύουν νόμους υπερ των τεσσάρων τραπεζών, ενω συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν μέλη της κι άλλα ιδρύματα πληρωμών, όπως του Οπαπ, ΟΤΕ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης