Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2022 με 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 8 δισ. με ΑΜΚ και κέρδη – Πόσο θα αποτιμώνται τότε;

Το 2022 με 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 8 δισ. με ΑΜΚ και κέρδη – Πόσο θα αποτιμώνται τότε;
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζιτών τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών στην διετία 2022 με 2023 θα αυξηθούν κατά 8 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 5 δισεκ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 3 δισεκ. από κέρδη
Σχετικά Άρθρα

Την διετία 2022 με 2023 οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα κεφάλαια τους με έμφαση τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ή tangible book.
Οι εκδόσεις ομολόγων tier 1 ή tier 2 δεν αυξάνουν τα tangible book κεφάλαια, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη σε αυτή την εξίσωση.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζιτών τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών στην διετία 2022 με 2023 θα αυξηθούν κατά 8 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 5 δισεκ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 3 δισεκ. από κέρδη.
Στο σενάριο αυτό θα έχουν επιτευχθεί τα εξής

1)Οι τράπεζες θα διαθέτουν καλής ποιότητας κεφάλαια.
Μια από τις αδυναμίες των τραπεζών είναι η δυσμενής σχέση DTC δηλαδή αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης προς ίδια κεφάλαια.
Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2023 το DTC θα έχει μειωθεί 4,5 δισεκ. σε σχέση με τα 14,5 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Πρακτικά θα διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες 29,5 δισεκ. εκ των οποίων 10 δισεκ. DTC και αυτό μεταφράζεται σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια περίπου 33%.
Η εξέλιξη αυτή έχει καθαρά χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, καθώς εποπτικά το DTC προσμετράται στα κεφάλαια.
Ωστόσο χρηματιστηριακά θεωρείται υποβαθμισμένο κεφάλαιο το DTC και η σύγκριση των ελληνικών τραπεζών με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δεν τις ευνοεί.

2)Μέσω της αύξησης των κεφαλαίων από αυξήσεις και κέρδη θα δημιουργηθεί η ανάγκη για χορήγηση νέων δανείων η οποία θα φέρει έσοδα, οπότε θα βελτιωθεί ο λόγος απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE.
Ο στόχος είναι να παραμείνει κοντά στο 10% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε βάθος 3ετίας.

3)Οι ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2023 θα έχουν
-Μηδενική συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την μετοχική τους σύνθεση
-Θα μπορούν να διανείμουν μερίσματα και να επαναγοράζουν ίδιες μετοχές
Όλα αυτά θα έχουν θετική επίδραση στην χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών.

4)Υπό αυτές τις παραδοχές ποια θα είναι η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών σε βάθος 24 μηνών;
Εικάζουμε ότι η χρηματιστηριακή αξία από 10 δισεκ. που θα είναι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank θα φθάσει στα 16,5 δισεκ. σε βάθος 24 μηνών.
Παρ΄ όλα αυτά εγείρονται πολλά ερωτηματικά για τον θεωρητικό αυτό στόχο.
Μπορεί να φαντάζει λογικός αλλά αποτελεί υπεραπολούστευση καθώς θα πρέπει να προσμετρήσουμε τι θα έχει συμβεί στις διεθνείς αγορές έως τότε, που οφείλουν διόρθωση, τι θα έχει γίνει με τον πληθωρισμό και όταν θα ξεκινήσει να ξεθωριάζει η επίδραση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στο ελληνικό ΑΕΠ, τι επίδραση θα έχει στις επιδόσεις της χώρας με μακροοικονομικούς βλέπε ρυθμό ΑΕΠ και μικροοικονομικούς όρους βλέπε επιδόσεις τραπεζών και εταιριών

Pinaksss146BN_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης