Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bloomberg: Paulson και BlackRock στηρίζουν την αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

Bloomberg: Paulson και BlackRock στηρίζουν την αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ της Alpha Bank
Ο δισεκατομμυριούχος John Paulson, η Schroder και η BlackRock θα στηρίξουν την ΑΜΚ της Alpha Bank, σύμφωνα με το Bloomberg
Σχετικά Άρθρα

Ο δισεκατομμυριούχος John Paulson, η Schroder και η BlackRock θα είναι ανάμεσα στους επενδυτές οι οποίoι θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, της Alpha Bank, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. 
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα «φρέσκα» κεφάλαιο θα βοηθήσουν την Alpha να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διοχέτευση χρημάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δανειολήπτες. 
Το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας και μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha θα στηρίξει επίσης το σχέδιο της αύξησης.
Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις του θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή, δήλωσε εκπρόσωπος του.
«Οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της αύξησης του κεφαλαίου και θα συμμετάσχουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας επενδύσεων Paulson & Co. 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νέες μετοχές θα κατανέμονται κατά προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Δημόσια Προσφορά ή στην Ιδιωτική Τοποθέτηση (η «Κατά Προτεραιότητα Κατανομή»).
Επί της ουσίας, η προτεινόμενη κατά προτεραιότητα κατανομή διασφαλίζει ότι οι κατ’ αναλογία συμμετέχοντες μέτοχοι διατηρούν το ποσοστό της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αμετάβλητο.
Σημειώνεται πως το ανώτατο όριο τιμής έχει οριστεί στο 1,2 ευρώ. 
(σ.σ.: Όπως γίνεται όμως ευκόλως αντιληπτό, η τελική τιμή διάθεσης θα προκύψει μέσα από το βιβλίο προσφορών, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,10 ευρώ, άρα με ελάχιστο περίπου 3% με 4% discount σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή).
Επίσης, οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς και εκτός της χώρας μέσω book building. 
Η Alpha Bank, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, στοχεύει να χορηγήσει έως το 2026, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δάνεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί ότι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα επιτρέψουν στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διπλασιάσουν τις χορηγήσεις τους μέχρι το τέλος του 2024.
Η δε Alpha Bank στοχεύει επίσης στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (ΝPE), σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αντίστοιχο δείκτη NPE στο 7% έως το τέλος του 2022, με στόχο να υπάρξει περαιτέρω μείωση στο 2% μέχρι το τέλος του 2024. Η διαδικασία του book building θα πραγματοποιηθεί από μια κοινοπραξία διεθνών επενδυτικών τραπεζών με επικεφαλής την Goldman Sachs Group Inc. και την JPMorgan Chase & Co., με τη Citigroup Inc. να ενεργεί ως ανώτερος κοινός bookrunner και κοινός bookrunners των Barclays Plc και AXIA Ventures.Capture_3.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης