Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 1,20 ευρώ ζητά από 109 χιλ. μικρούς επενδυτές η Alpha να συμμετάσχουν στην αύξηση – Με μικρότερη τιμή θα επιστρέψει τη διαφορά

Στα 1,20 ευρώ ζητά από 109 χιλ. μικρούς επενδυτές η Alpha να συμμετάσχουν στην αύξηση – Με μικρότερη τιμή θα επιστρέψει τη διαφορά

Εάν η τελική τιμή είναι χαμηλότερη των 1,20 ευρώ θα επιστραφεί η διαφορά στους συμμετέχοντες στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank

Σχετικά Άρθρα
Στην ανώτερη τιμή των 1,20 ευρώ ζητά από τους επενδυτές λιανικής, τους μικροεπενδυτές δηλαδή, η Alpha Bank ώστε να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά για την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank έχει 109 χιλ. μετόχους που κατέχουν κάτω από 10 χιλ. μετοχές, αλλά το ερώτημα είναι γιατί ζητείται στη δημόσια προσφορά να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση στην ανώτερη τιμή των 1,20 ευρώ…
Αυτό γίνεται προφανώς διότι δεν έχει καθοριστεί εύρος τιμής στην αύξηση κεφαλαίου οπότε η μόνη τιμή που έχει προσδιοριστεί είναι η μέγιστη.

Εάν η τελική τιμή είναι χαμηλότερη των 1,20 ευρώ θα επιστραφεί η διαφορά σε αυτούς

Να σημειωθεί ότι το δίκτυο υποκαταστημάτων της Alpha Bank αλλά και η χρηματιστηριακή Alpha Finance αναφέρουν στους μικροεπενδυτές ότι εάν η τελική τιμή είναι χαμηλότερη των 1,20 ευρώ θα επιστραφεί η διαφορά σε αυτούς.
Για παράδειγμα εάν ένας επενδυτής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει 1.000 μετοχές, άπαξ και κατείχε 2.000 μετοχές ως παλαιός μέτοχος, θα πληρώσει 1.200 ευρώ.
Εάν όμως η τελική τιμή της αύξησης είναι 1,10 ευρώ η τράπεζα θα του επιστρέψει 100 ευρώ, δηλαδή τη διαφορά από τα 1.200 στα 1.100 ευρώ.
Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες η απόφαση για προσφορές στην ανώτερη τιμή είναι καθαρά τεχνικό θέμα και προφανώς η τελική τιμή θα καθοριστεί από ιδιωτική τοποθέτηση, δηλαδή από τους ξένους επενδυτές.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η τελική τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα κινηθεί μεταξύ 1 με 1,10 ευρώ, όπως έχει αναφέρει διεξοδικά το Bankingnews, εξέλιξη που ουσιαστικά μεταφράζεται σε έκδοση 800 εκατ. μετοχών εάν η τιμή είναι 1 ευρώ ή 727 εκατ. μετοχές εάν η τιμή είναι 1,10 ευρώ.
Κατά την πρώτη μέρα της δημόσιας προσφοράς το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο, είναι εκατοντάδες οι επενδυτές, ειδικά του εξωτερικού, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει το Bankingnews η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank έχει πλήρως καλυφθεί.
Ωστόσο συμβαίνει το εξής παράδοξο: στο ταμπλό, η τιμή της Alpha Bank είναι στα 1,11 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 1,7 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank να ζητά από τους μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου στα 1,20 ευρώ, ήτοι με premium 9%.
Εικόνα

Ποιοι θα συμμετάσχουν;

Αναμένεται ισχυροί διεθνείς επενδυτές να στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank.

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 10,94% θα συμμετάσχει πλήρως
  • Ο Paulson με ποσοστό 5,6% επίσης θα συμμετάσχει πλήρως
  • Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα συμμετάσχει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο – pension fund της Ιαπωνίας με στόχο να αποκτήσει 2% με 3%.
  • Επίσης θα συμμετάσχει ένα μεγάλο Ταμείο από τον Νότια Κορέα.
  • Το Vanguard Group με 3,5% θα συμμετάσχει
  • Το Norges Bank Investment Management με 3,2% επίσης θα συμμετάσχει.
  • Το Capital με ποσοστό 3% επίσης θα συμμετάσχει
  • Η Schoders θα συμμετάσχει διατηρώντας ποσοστό περίπου 5%.
  • Η Blackrock με 3% επίσης θα συμμετάσχει
  • Η Amundi με 2% επίσης θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου
  • Το ΕΦΚΑ με ποσοστό 2% επίσης θα συμμετάσχει
  • Η Somerset Capital Management με 1,8% θα συμμετάσχει
  • Επίσης επενδυτικές θέσεις θα διατηρήσουν η Odey Asset Management, η Charles Schwab, η Dimensional Fund, η RBC Global, η Baring Asset Management, η Russell Investment κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης